fredag 22 maj 2015

Lunddocka, skär fransklocka och skvattram
I år får man njuta av vår-och försommarblomningen länge.
Lunddockan, både den vita och den "blå-grå-lila-rosa", slår sakta ut nu. Den vita tycks alltid av någon obegriplig anledning vara mer attraktiv hos folk än den med färg. Jag gillar nästan ännu bättre den  färgade men tillsammans tycker jag att de blir riktigt tjusiga. På finska, översatt rakt av till svenska heter den blånäve (sinikämmen). I mitt tycke borde den heta  japansk skogsvallmo på svenska. Här
finns lite info om denna japanska skönhet.



För två år sedan delade jag på hösten mitt bestånd. I den flyttade delen  verkar det bara finnas vita.


Här "sjunger" en trebladskör en sommarhymn med ledning av en vit lunddocka ;-)!

Det är ofta japanska eller kinesiska rariteter man hittar till lunden om man vill ha det där lite extra, lite ovanligare.. Tänk att få se denna skära fransklocka i sin egen miljö?! Men, så lär det aldrig bli för min del, därför får jag nöja mig med den miljön jag har givit den. "Hon" tycks inte protestera;-)!
Den trivs i flytande ljus i ren torv som aldrig får torka ut.

Skvattram är en  rododendronart som ansågs tillhöra länge ett annat släkte, Ledum. Den vilda arten är en skogs- och kärrväxt som finns i Norden.. Den känns igen bl.a. av sin mycket karakteristiska doft. Den vilda arten heter Rh. tomentosum.

Inlägget får sluta med en 'Love Song' ;-)!

                                                
                               Men brrr så kallt det är ute...det tar visst aldrig slut

                                                       Trevlig helg önskar jag Er Alla!

11 kommentarer:

  1. Din lund går inte av för hackor! Kören gillar jag skarpt!
    Fryser och nyser annars är det bra. Hoppas armen bättrat sig!
    Kram

    SvaraRadera
  2. For en fantastisk trillium tue! Jeg gleder meg til mine ser sånn ut :-)) God helg Anja!

    SvaraRadera
  3. ÅÅ så vacker Shortia är!! Jag får den inte att bo hos mig...än :)
    Den bredbladiga skvattram har jag också...fast en liten planta numera , den stora dog förra vintern , men fick stå kvar ifjol , ifall det skulle vara liv i den , vilket det nog inte är.Köpte en ny förra sommaren
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig samling du visar, lunddockan som jag har vet jag inte om den lever:( får kolla upp detta. I dag ska vi vara med en liten stund på vår första växtmarknad för i år, hoppas att jag klarar av det men det ska nog gå:) Värktabletter o en stol får följa med med :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. Jag delar din förtjusning över lunddockan, blomningen brukar passera ganska fort här hos mig men "underbart är kort" det ökar bara värdet av denna vackra växt. Bladen behöver inte skämmas för sig heller. Har haft mössinvasion i år i trädgården så den lila lunddockan blev mössens offer, den vita klarade sig.

    Vilken vacker bild och tolkning med treblad och lunddocka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I år tycks all vår-och försommarblomning hålla på i 'evigheter' - på gott och på ont. Det "onda" tyder på kylig vår.

      Radera
  6. Lunddockans både färgerna gör sig väldigt vackert tillsammans.Är en växt som jag ska försöka få tag i till min lilla lund.
    På sätt och vis hade jag gärna kommit hem till dig och städat för då hade jag ju fått se din trädgård.
    Ha en skön helg.

    SvaraRadera
  7. Vilken fantastisk kunskap du har! Och så roligt att du delar med dej av den!
    Ha en fin pingsthelg!

    SvaraRadera
  8. Lunddockan är alldeles underbar! Igår var jag på besök i en trädgård i Södertälje och de hade den största Lunddockan jag någonsin sett tror jag - den riktigt lyste där den stod i grönskan!
    Tack för tipset om att sticka Rhododendron. Jag visste inte att man kunde göra det, men det måste ju testas på sensommaren:-)
    Hoppas du har en fin helg i din trädgård!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  9. Rolig bild med den dirigerande lunddockan.
    Jo, det hade verkligen varit roligt att bo lite närmare dig, men nåt ogräs såg jag faktiskt inte i dina rabatter så det hade väl blivit klent med mediternadet.
    Gångarna i Äppelstunden fick ganska grov flis i fjol antagligen avsedd att elda med(Den som syns på bilden nu). Efter det att bilden togs har vi nu fyllt på med finare flis avsedd för gångar. Ingen aning om vad den heter, Vi har bara hämtat på närmaste sågverk och sagt vad den skulle vara till.
    Krma Anette

    SvaraRadera
  10. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

    SvaraRadera