måndag 22 juni 2015


Nu har vi passerat årets kortaste natt!
Midsommarhelgen bjöd på fint väder. Det var helt underbart med sol och värme.
Äntligen en riktig sommarkänsla som inspirerar till "stordåd" i trädgården!

Än så länge ser rabatterna väldigt gröna ut och många blommor så som t.ex. luktpioner tvekar att slå ut.  De som blommar flitigast i perennrabatten nu är aklejorna och bollökarna. 

I min lilla lund har aklejrutan har  slagit ut i dunklet och lyser fint i vitt.


Den har även satt frö i grusrabatten intill och i rätt soligt läge. I det flytande ljuset med mullrik jord  utvecklas hela plantan med blommor och blad till en harmonisk enhet. Den som däremot växer i den mer karga miljön "spar" på grönmassan och då ser blommorna nästan oproportionerligt stora ut.

Den "svarta" krolliljan 'Norrland' har inte släppt pälsmössorna ännu, dvs igår, men kanske idag?


Nävor är inte riktig min "grej", men så rigid får man inte vara att man ändå inte provar och ser ;-)! Den här vita blodnävan dansar som en älva vid lilla dammen och får absolut sprida sig på den ytan helt utan hämningar :-)!

Liljekonvaljerna har svårt att släppa greppet ;-)! Blomningen har varit extremt lång även om jag nu börjar ana att de har insett att högsommaren är inte deras tid. Den här bilden tog jag igår.

En av mina hortensiafavoriter 'Twist-N and Shout'
En Endles Summervariant som blommar länge och blommar dessutom på både på fjolårsved och årsskott.
 Det som gör denna så attraktiv i mina ögon förutom de rödaktiga grenarna är att blommorna, ni vet de där små i mitten, behåller sin rosa färg i stort set, medan högbladen blir blåa när jag ser till att pH-värdet ligger lågt. Den får dessutom en helt fantastisk höstutryck med ett spectra av färger i blommor och blad. Härdig till zon 4! Jag odlar den jämt i kruka för att riktigt lyfta fram dess skönhet. På bilden är högbladen ännu rosa men snart så....

Hjärtan av sten. Små under som naturen har skapat. 


  
                                    Allt gott önskas mina bloggläsare!

6 kommentarer:

 1. Vilken fin bild på Liljekonvaljen med de brokiga bladen runt själva blomman! Kul med hortensia i kruka...har en inne som säkert skulle tycka om att komma ut:) Ska plantera om den och sätta ut. Tack för tipset! Fina hjärtformade stenar.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Rutor och krolliljor verkliga favoriter! Randigt underverk och bulligt underverk, men det gäller att ha öga för naturens konst också.
  Har lagt en hjärtformad sten på en av kattgravarna.
  Önskar fin start på veckan
  Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Det har verkligen varit ett konstigt år så här långt, det grönskar o frodas men blomningen är det si och så men. Mina pioner tvekar i det längsta att slå ut men nu börjar de så smått :) Din Hortensia i krukan ser fantastisk ut, vilket bladverk! Jag fortsätter att rensa i rabatterna en liten bit varje dag, samtitigt rensar jag bort sådant som jag tröttnat på/frösår sig för mycket. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vackert, vackert. Har inte en endaste ruta... Än. Kan nu se att den skulle kunna tillföra lite ljus och skirhet nere vid dammen/lunden. Jag var "tvungen" att bildgoogla på din krollilja: ÅH!
  "Hjärtan gjorda av sten"... blev till något vackert.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Aklejrutan var verkligen fin. Föredrar nog den med rikligt med bladmassa även om den med mest blommor var härlig på sitt egna lilla sätt. Den "svarta" krolliljan blev jag väldigt nyfiken på. Kanske kan våga hoppas på en bild senare när den slagit ut. Tycker om krolliljor och har de vanliga rosa och en sort som är helt vit men svarta har jag aldrig sett förut.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Akeleiefrøstjernen er vakker, og den "svarte" krokliljen ser spennende ut !
  Her blomstrer frøstjerner i hvitt og lilla, og peonene står i full blomst. Vi kan begynne å nyte dagene litt mer nå, det meste er"på stell", dvs, videre er det mest pusling.
  Nyt sommeren:-))

  SvaraRadera