onsdag 23 september 2015



                         Ingen direkt succé
kan jag skryta över när det gäller första odlarsäsongen i min potager. 

Kan ju alltid skylla på den svinkalla och blöta våren och försommaren, men det har också med ovanan att göra att blanda nyttogrödor med blommor. Men, jag är rätt nöjd ändå. En del har jag fått hyfsat stora skördar av som av vitlök och gullök och purjo. Men, den stora överraskningen är blomsterbönan 'White Emergo' som fortsätter att leverera ! Och vilka bönor då! 
Men, att odla intill en sumpskog har sitt gissel: Miljoner snäckor! Kom inte och snacka om den spanska skogssnigeln. Den går att bekämpa men inte dessa alla möjliga sorters snäckor som fullständigt har invaderat sallat och annat mumsbladigt. Mina spritärter demolerade de väldigt fort så att det blev en slemmig massa av gröndelarna. Usch och fy! Nu har jag rensat och skördat det mesta. Tagit  bort allt fult och kvar är bara det som fortfarande ser fint ut.
Jag ska utvärdera odlingen och planera för nästa års skörd. Vitlöken är den första att hamna i jorden i höst. Väntar dock ännu ett tag - jag vill inte att de börjar gro nu.
Om DU  har förslag på någon gröda så tar jag gärna emot tips på något kul, högavkastande och gott!. Min potager är inte stor - ca 20 kvm just nu. Den kommer att få några kvm till utanför själva inhägnaden i höst. Där kommer jag att odla rotsaker till våren.

Olivträdet, heliotropen och timjan har trivts bra. Heliotropen liknar en medelstor buske idag. Blomsterlinet har massor av knoppar men utan sol inga utslagna.

Blomsterbönan 'White Emergo' är jag mycket nöjd me.

Mitt "spaljerade" äpplet 'Rödluva' levererar trots en usel spaljéring. I höst, efter skörden, ska jag göra om det. Bättre! 

Den första utvärderingen som jag kan komma på direkt är att jag har planterat en del alldeles för tätt. Grekiska lövkojan fick inte en chans bland de enorma svartkålen 'Nero di Toscana' som jag hade tillsammans med vitlök, heliotrop, tagetes, romansallat och timjan.,,,(vilka idioter det finns kommer säkert någon skicklig potagerodlare att tänka....;-(!)
Det andtra är att jag måste komma på ett sätt att förhindra snäckornas framfart. Har inte riktigt kommit fram till bara vilken metod som biter på dem...

22 kommentarer:

  1. Ja dessa snäckor gör stor skada.Och åkersnigel den lilla gråa den hade vi gräsmattan full av för några veckor sedan och dom gör nästan mer skada en mördarsnigeln.Så man kan inte skylla allt på den fulingen..Tyvärr så har jag inte något tips hur du ska kunna minska ner snäckorna.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju så! Ingen pratar om de här förfärliga snäckorna! Då är det inte lätt att veta vad man ska göra för att bli av med dem!

      Ha det fint själv!

      Radera
  2. Vi har jo en lang pause i dyrkingen av spiselige vekster pga sneilene som spiser alt av denslags.. Men i år har vi også dårlig med frukt, lite plommer og ingen epler (!) Det sier litt om vår og sommer som vi har hatt.. Men høsten har vært bra! det er da noe :-)) Fin uke til deg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äpplen har jag gott om men så mycket annat är uselt!
      Ha en fin vecka själv!

      Radera
  3. Vad kul att du är nöjd med din potager så här långt, trist med snäckorna bara :( Det är ju inte konstigt att du gjort en del missar - Rom byggdes inte på en dag så...... :) Lycka till med nästa års planering :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra Monne att du påminde mig om det där med Rom ;-)! Det är ju inte så mycket som skiljer sig åt mellan min potager och Rom ;-)))!

      Ha det gott själv!

      Radera
  4. Håll ett öga på åkersniglar också!!!
    De är många i år, åtminstone här.

    /Ruben

    SvaraRadera
  5. Ett spaljerat träd drömmer jag om...vi hade ju två spaljerade päronträd när vi flyttade hit. Tyvärr rök dom när vi var tvungna att dränera runt huset. Låter så fint med en egen potager. Det är väl som det brukar, vissa tar för sig och gillar läget andra inte. Vilket kan skilja från år till år också. Har läst ifatt och tycker om hur du pyntar i din trädgård!!
    Ha en riktigt bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Merja att du "har läst ikapp" ;-)! Det känns väldigt smickrande!
      Och att vi har någorlunda samma pyntsmak har jag förstått sedan länge :-))!
      Ha en riktigt bra dag själv Merja!

      Radera
  6. Liker ikke snegler i hagen, mens brunsneglene syns og er lette å fjerne, har vi som deg vært mest plaget av åkersnegl i år, og det tar for mye tid å plukke dem. Skal ta en runde med Ferramol granulat igjen i håp om at det hjelper.
    Ellers kan vi vel skylde på den kalde våren og sommeren, når det gjelder dårlig avling.:-)
    (vet nå akkurat hvilket tre som skal "pyntes med krystaller"), selv om
    jeg ellers ikke har mye pynt i hagen.
    Ha en fortsatt fin uke.!

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK! Ferramol får jag också prova!
      Lite prismor i träd är riktigt vackert och är inte påträngande. Mina hänger i en uppstammad pärlbuske.
      Ha en fin vecka själv

      Radera
  7. Godkväll sköna dam!
    Jag har inget tips överhuvudtaget mot de där snäckorna och inte heller åkersnigla. Bägge är som monster i min trädgård i år. Men det jag vet är att varken den ena eller andra gillar Svartrot :D Men det gör jag!! Jag både höstsår och tidigvårsår :)

    Kram och ha en härlig helg!

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm. Där fick jag ett riktigt bra tips! Jess. Nu ska jag börja jakten på svartfött...menar svartrötter ;-)!

      Radera
  8. Grönsaksodling är inte lätt- ibland lyckas det ibland inte ;) Man får försöka lära av misstagen (som vanligt) och tänka att allt blir oftast större än man tror. Sniglar och snäckor är vi lyckligt skonade från. Här har små söta harungar och mindre söta kålflugelarver varit framme istället. Blir det inte som planerat brukar man ju kunna tröstäta upp det mesta ändå ;)
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många trädgårdsmarodörer är söta - så som harungar eller bambin, för den delen. Kålflugelarver får mig däremot att rysa en aning av obehag,,,,när det kryllar hundratals åt gången...urk!
      Ha det gott!

      Radera
  9. Allt kan inte lyckas på en gång, men nästa år vet du hur tätt det går att plantera.
    Jag rekommenderar starkt mangold, gärna en blandad påse med vackra färger. Används som spenat och sallat hela sommaren långt in på hösten. Till skillnad från spenat behöver man inte så om och oxalsyran är lägre. Pak choi i omgångar till woken, gärna i låg tunnel för kållarvernas skull.
    Jag odlar med elstängsel på träsarg, funkar mycket bra mot sniglarna, både snäckor och mördare. Strängar av järnsulfat runt odlingen funkar också. Man får fylla på efter regn. Tar kål på alla sorters sniglar, men inte till den grad att de blir utrotade, en och annan finns alltid kvar.
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. I och för sig är jag inte nybörjare när det gäller grönsaksodling - det började jag med som mycket liten. Men jag är nybörjare med försök att odla som i potager.
      Mangold har jag odlat mycket men jag är inte alldeles överförtjust i att behöva äta jättemycket av den. Det brukar bli så stora skördar av den.Förutom all slags lök är spritärtor min absoluta favvo och tätt efter kommer bönor, spenat, ruccola, plocksallat, finakålsorter....m.fl....egentligen allt. Dock tycker inte jag att mangold kan ersätta fin spenat, men håller med om att spenat är lite knepig att odla. Det kan stå på påsen att den går sent i blom, men jag tycker att alla sorter som jag har provat har gått i blom så fort man vänder ryggen till.
      Har också prövat lite av de där kinesiska grödorna och gillar dem som jag har provat. Måste nog fixa tunnel också så att jag kan odla fler sorter. Svartkålen har i år varit helt befriad från kållarver.
      Järnsulfat får jag väl pröva då. Sniglarna riskerar nog inte att dö ut här, det kommer hela tiden nya från skogen.
      Den där elstängslen blev jag nyfiken på

      Ha det gott själv Anette! Och tack för alla goda råd!

      Radera
  10. Jag är tagen att snickra ihop min allra första odlingslåda och tar till mig av både framgång och motgång, så kanske jag kan få något att växa nästa år. Så tack både till dig Anja, och till alla er som kommenterat! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du fått lite tankar runt grönsaksodlandet här!

      Tack själv för att du berättar!

      Radera
  11. Min säsong som odlare av ätbart har inte varit lyckad alls... Här är det framförallt åkersniglarna som är marodörer. Tillsammans med kålfjärilens larver. Dock har det varit rätt framgångsrikt med olika salladssorter (plocksallad) som jag köpte som småplantor på Malmö Garden Show. (Förvisso plockat MASSOR av åkersniglar här, men har ändå kunnat skörda en del och det verkar fortsätta...) Nu börjar tomatplantorna sätta frukter, hoppas på en rekordvarm höst...
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna också för en rekordvam höst :-) Den är vi värda efter den här solklena sommaren.
      Allt gott själv!

      Radera