fredag 19 februari 2016
               

         Mitt bästa trädgårdstips (eller ett av dem)  

När jag var barn lekte jag ofta affär vid vedboden i vår trädgård. Där hade jag en liten plats i solen och i lä från nordan. Jag gjorde inordning affärsdiskar av stenar, brädor och lådor. Samlade i olika burkar och byttor "livsmedel" så som smör som jag gjorde av rivna maskrosblommor. Maskrosblad blev limpor och stjälken korv ;-))!
Denna lilla plats var inte störande för helhetsintrycket i trädgården utan tillförde ett spännande och roligt inslag. På den vägen är det för min del. Jag fortsätter att leka. Gjorde jag inte det så skulle alla krämpor ta över och och lusten att odla tryta. Jag "lurar" mig själv ut i trädgården med små projekt åt gången. Efter ett par veckor börjar kroppen vänja sig och vips är kroppen och jag överens och det börjar gå undan ,-))!

Hittade några bilder som kanske illustrerar lite av det jag menar.
Bilderna är från lite olika år.


Matchande färger i KrukträdgårdenSmå vattenkannor för bevattning av små krukor. Roliga inredningsdetaljer i Krukträdgården

Stilleben lite här och var är aldrig fel
Tak och väggar behövs i inredning
                      Krukor och urnor är fina blickfång     

 Fler tips hittar du i Blommig fredag hos Rosor och bladlöss

                 Tack för titten och ha en fin helg!
                          

53 kommentarer:

 1. Ytterst handlar trädgård om välmående och ska man bara ge ett råd, så är det att göra det man känner för och inte lyssna på råden. Ingen jag har träffat i min trädgårdsresa kan trädgårdsinredning som du, det märks att du har övat sedan barnsben. Man vill inte missa en enda scen som du iordninggör och fotar och för egen del uppskattar jag allra mest att din känsla för prydnader förenas med stor växtkunskap. Jag tar ofta efter dig, ska jag erkänna.
  Kram
  Marta
  (Det måste vara din Anders som skrev insändaren om den skadade äldre damen igår, eller hur? Det var många dimensioner i den.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marta! Så rart skrivet av dig.
   Ja, det var Anders. Helt otroligt att det inte finns ambulans när det behövs. Damen är en forskarkollega till Anders och de skulle ses hemma hos henne då Anders skulle hjälpa henne med hennes nya Mac. Vi var väldigt oroliga över varför hon inte svarade i telefon...Måste konstatera så som Anders gjorde: Det är ju inte i krigets Aleppo vi lever...
   Ha en riktigt go' hel Marta!

   Radera
 2. Har ända sedan jag började läsa din blogg tyckt om din krukträdgård där försöker jag ta efter det jag kan.Och håller med om att krämporna blir mindre när man går där och pysslar.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina vänliga ord Gunborg!
   Trevlig helg till dig med!

   Radera
 3. Jag som fått se din krukträdgård och din leklust i verkligheten bugar mig för mästarinnan.
  Just att börja med så projekt i början på säsongen är jag dålig på , full aktivitet som oftast straffar sig med sängliggande..ska bli bättre :)
  Jag önskar dig en underbar helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så mycket yngre än vad jag är. Då är det lättare att glömma att man får börja lite försiktigt.
   Men, det kommer en dag då man inser att det var bättre förr - ju förr desto bättre ;-))!
   Ha en fin helg!
   /Anja

   Radera
 4. Du har en vacker trädgård Anja. Tack för tips.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina bilder kan man ta från vilken trädgård som helst ;-)! Men, tack ändå!
   Ha en fin helg du med!

   Radera
 5. Mycket glädje, leklust och kunskap i din fina trädgård. Idag kom förklaringen på hur det kommer sig att du är så bra på att kombinera prylar och växter - lång träning.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Fast det låg si så där 50 år emellan...;-))!
   Undrar vilken du är av alla "Birgittor" jag känner ;-))?
   Trevlig helg till dig med!

   Radera
 6. Åh, så vakkert og så hyggelig det er å leke seg i hagen. Stilleben er en fryd for øyet, så kan man gjøre det om når man ønsker det. Herlig med alle vannkannene dine. Ha ei fin helg. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vattenkannorna" är jag verkligen glad åt!
   Ha en fin helg själv!

   Radera
 7. Ja, din leklust och din begåvning, för det är vad det är, speglar sig i din trädgård, det är så vackert Anja!

  Själv är jag totalt obegåvad när det gäller att arrangera krukor, burkar eller vad det må vara men när jag läste ditt inlägg föll en pollett ned - sten! Jag har alltid beundrat stenar, sett dem och studerat dem och nu har jag en trädgård full med sten. Jag älskar att arrangera - inte rada - stenar!

  Trevlig helg Anja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar det om begåvning? I så fall en överlevnadsbegåvning ,-))!
   Hade jag bara körkort så att jag skulle kunna ta mig när jag vill till olika ställen, skulle jag också gärna hämta och arrangera sten, för det är fint!
   Trevlig helg till dig med!

   Radera
 8. Takk for fine bilder av litt lekenhet :-)
  Og...de to siste bildene, de kan jeg se på lenge. Inspirerende !
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smickrande för mig att du/ni hittar någon bild från min trädgård som ni gillar.Ni har själva en så fantastisk trädgård!
   Ha en fin helg själv!

   Radera
 9. Så bra du skriver om oss som har lite krämpor här och där. precis så är det. Visst är det så att "det är de små små detaljerna som gör det" Allt behöver inte vara stort och oöverkomligt.
  Ha en underbar helg
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Meta! Du fattar precis hur jag menar:-))!
   Ha en fin helg själv!

   Radera
 10. Va fint! Väggar och rumsindelningar i trädgården gör så stor skillnad! Likaså stilleben. Blir så mycket intressantare.
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom skapar man mikroklimat med rum. Häckar av olika slag ger dessutom småfåglar skydd mot rovfåglar och väder.

   Radera
 11. Många gånger är det så att man börjar med något litet som sedan efterhand blir något större. Stilleben, detaljer och blickfång är för mig ett måste i trädgården.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har det alltid funkat bäst att börja småskaligt.
   Må gott själv!

   Radera
 12. Detaljernas mästarinna!
  Här kommer svar på din fråga om svartfläcksjuka, har svarat på bloggen också men för säkerhets skull:
  Svartfläcksjukan är knepig. Den förökar sig med tuffa sporer och när de första tecknen på angrepp börjar synas har de redan trängt långt in i bladen. Man kan försöka med en blandning av galltvål äppelvinäger och vatten (2 tsk galltvål, 1 msk vinäger, 1 l vatten). Det skadar inte rosen men det är inte säkert att det hejdar svartfläckssjukan heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Akta dig så dina ord inte stiger i hu'vet på mig ;-)))! (Nä, ingen risk!)
   Kram

   Radera
 13. Så fina och inspirerande bilder! Tack för tipset att leka trädgård :)
  Trevlig helg! / Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara lite barnslig skadar ingen annan ;-)))!
   Trevlig helg till dig också!

   Radera
 14. Att "leka" i trädgården är ett bra tips. Att använda sig av saker till något annat än vad det var tänkt från början. Att leka med färger, kombinationer.. Tack för inspirerande inlägg :)
  Önskar dig en skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du fick ut något av mitt inlägg:-)!
   Skön helg till dig med!

   Radera
 15. Såg att en hel del av svaret trillat bort i hanteringen. Här kommer resten:
  Viktigast är att 1) stärka växterna i tid, 2) hålla rent i och kring rosbuskarna eftersom sporerna övervintrar i vissna blad men öven på kvistar och grenar.
  1) Bästa medlet för att stärka bladens epitel är att ge dem kisel. Åkerfräken innehåller lösligt kisel. Hur man gör avkok på åkerfräken kan du läsa om under Etiketter i högerspalten. Spruta/duscha jorden kring rosorna höst och tidig vår. Var försiktig med kvävegödsel åt rosorna tidigt på säsongen. Ge dem PK-gödsel i stället och börja med kvävegödsel, gärna nässelvatten, efter midsommar någon gång.
  2) Plocka bort varenda gnutta av vissna blad och annat på hösten. Byt gärna ut lite av ytjorden på våren innan du behandlar jorden med åkerfräken. Om angreppet var särskilt svårt i fjol kan man ta till radikal nedskärning av hela busken. Inte roligt men en svartfläckssjuk ros är inte heller rolig!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Laila! Allt detta har jag gjort, men det verkar som om jag skulle ha dessa sporer lite varstans i jorden. Förra sommaren angreps rosorna först på senhösten. Jag tar alltid bort alla blad som är angripna. Tack för dina råd!
   Kram!

   Radera
 16. Har heller aldrig slutat att leka, det ger oändligt mycket att ha barnasinnet o leklustan kvar :) Underbara bilder som både inspirerar och sänder en våldsam lust att kunna njuta av sommar igen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Monne! Nu längtar vi efter våren och sommaren så att leklusten får sitt ;-)))!

   Ha det gott själv!

   Radera
 17. Här är det också en lek som får igång kroppen i ett huj. Det är värre nu på vintern när lekplatsen är översnöad. Tack för dina inspirerande tips och bilder!
  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, och nu snöar det så in i norden hos oss - blötsnö! Och jag som har så mycket vår i bröstet att jag spricker snart! Eller...."visst gör det ont...."
   Ha en toppenhelg själv Ulrika!

   Radera
 18. Ett bra tips som jag tar till mig! Lekfullhet i trädgården är aldrig fel, och jag jagar lite roliga stilleben när jag är på loppisar, men man kanske skall tänka lite utanför "boxen" ännu mer. Och så det där med att göra lite i taget är också bra, man har ju lite ont här och var, men gör man lite i taget så är det ju så kul!
  DU har så fint!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det mitt sätt att känna mig rik...;-)))!
   Kram

   Radera
 19. Sånn fin krukkehage!
  Kjenner meg igjen fra leken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Kul att ha "lekkamrater"!
   Ha det gott!

   Radera
 20. Niin kaunis puutarha sinulle.
  Hyvää jatkoa sinne teille.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos ja kiitos samoin! Vietättekö ruotsinsuomalaisten päivää 24?

   Radera
 21. Vilka härliga bilder! Man ska ha roligt i sin trädgård och dina inlägg bevisar att du både har roligt och njuter av din trädgård.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju pröva att leka affär med dina små...;-))!
   Kram

   Radera
 22. Så mysigt du har i din trädgård! Lekfullhet är viktigt och stilleben ska finnas många☺
  Allt gott
  Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man sätter dig ned vill man fästa blicken på något och då är stilleben av olika sorter bra.

   Allt gott till dig själv också!

   Radera
 23. Förstår precis vad du menar! Härliga bilder och utan lekfullhet blev det ganska tråkigt, gäller nog mer än trädgården.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite lustigt! Ingen har tagit fasta på ordet "inred". Alla har fastnat för leken ;-))!
   Kram

   Radera
 24. Här syns ju en klar begåvning på detta med prylar i trädgården! Jag har testat men lyckas i bästa fall få fram en känsla av loppis kombinerad med lumpbod. Trevliga ställen iofs men inte vad jag siktade på. Men jag ger inte upp... inspirerad som jag blir här!
  Ha en härlig vecka /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu verkar jag riktigt skrytsam med mitt inlägg. Så menade jag inte att visa hur "begåvad" jag är utan min intention vara att: Inred trädgården. Gör det med de medel du gillar. Det behöver inte vara prylar eller loppisfynd. Det kan vara vad som helst som ger känsla av rum!
   Härlig vecka önskar jag dig med!

   Radera
  2. Haha. Inte ett dugg skrytsam men väldigt inspirerande vilket enligt mig är en gåva man generöst ska dela med sig av. :)

   Radera
 25. Ett superbra tips!
  Man ska aldrig sluta leka. För är det nånting vi gör därute så är det att leka. Och vi alla kan leka på vårt sätt. Ingen sätter "ribban" och vi får göra precis som vi vill. Det är det som är grejen tror jag!! Några av oss blir aldrig riktigt vuxna och slutar leka och det är vi, lyckliga, trädgårdsnördar :)

  Kramar till dig från mig!

  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var som 17 också: Jag pratar om att inreda ;-)))!
   Mitt inlägg framstår som direkt infantil ;-)! Snart börjar väl folk dalta med en och undra om "gamla tanten har fått leka idag" ;-))!

   Kramar!

   Radera
 26. Åh så kul Anja att få se andra vinklar från din trädgård som jag inte sett!! Du har det så fint! Leka måste man få fast man är vuxen. Just nu leker jag med papper och penna för att prova olika idéer där vi fällde det stora trädet:)
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du vad Merja? Jag börjar tro att jag är bra på att hitta fotogeniska vinklar i trädgården, för den är inte så särskilt fin - i andras ögon...:-))!
   Avundsjuk är jag på dig och andra som kan skissa fram idéer på papper. Har gjort försök då och då men har aldrig lyckats att förverkliga några av dem. Jag går på "gehör" i stället ,-))!
   Ha en fin vecka själv

   Radera

Sidvisningar förra veckan