måndag 12 december 2016





                                        Vallmosläktet
                                                            Papaveraceae

                   Hörde en gång en fråga som löd: Varför heter blå bergvallmo just "vallmo" när släktnamnet är Meconopsis och inte Papaver?
Meconopsis härstammar från grekiska och betyder mecon=vallmo; opsis=utseende.
Papaver betyder också vallmo fast från latin. Alltså inget konstigt att båda heter vallmo, som till ex. blå bergvallmo, Meconopsis baileyi.

                   Man måste komma ihåg att hålla isär Familj och Släkte inom botaniken.
Familjen, vallmosläktet, Papaveraceae  har 37 släkten (SKUD). Några av dem är välkända av de flesta som odlar. Förutom Meconopsis, bergvallmosläktet, och Papaver,  vallmosläktet, finns populära arter så som Corydalis, nunneörtssläktet, Dicentra, fänrikshjärtssläktet, Sanguinaria, blodörtsläktet och hornvallmosläktet Glaucidium  (t. ex. G. palmatum, lunddocka).

Två arter inom släktet  Papaver, som jag haft i många år, men som försvann den grymma våren 2013, vill jag åter se i min trädgård. Lättodlade vid gynnsamma förhållanden - alltså vid "normal"-väder
och så otroligt vackra i sin enkelhet. Den ena,kornvallmo Papaver 'Mother of Pearl' gör sig bäst i massor. Gärna bland prydnadsgräs eller annat som ger dem stadga. Ska dessutom prova en ny namnsort av kornvallmon,'Pandora'

Medan kaukasisk vallmo, Papaver lisae vill jag odla mer solitärt.Hoppas att jag får fröerna från Trädgårdsamatörernas frölista (tillgänglig endast för medlemmar)

Tja. Det blev en liten "lektion" i botanik också. Hoppas att den tillför något till någon mitt i julruschen ;-)!

                                                                     Ha det super!
ps
Länkade till Trädgårdsamatörernas FB-sida. Den är öppen för alla.
                                          ds

8 kommentarer:

  1. Mother of Pearl faller jag handlöst för! Kan man fröså den, tro? En snabb googling ger svar: Ja! Sätter upp på att-skaffa-listan!
    Här smälter snön bort eftersom det duggar och är plusgrader.
    Hittar inga annonser hos dig längre - har du avbrutit det "kontraktet"?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du själv är en pärla som räddar mig ur en total fiasko .-))! Nu har jag ju i alla fall två kommentarer - med min egen inräknad ;-)
      Inga rynkkrämer mer här inte. Inga häckar heller varken om de "läckra" eller de som häck"-a" ;-))!
      Jo, men självklart kan man så kornvallmo!
      Kram på dig Laila - min stöttepelare <3!

      Radera
  2. Vallmo är sen länge en favorit hos mig. I år har jag vinter sått Blå bergsvallmo...så vi får se längre fram om det lyckas.
    Ang. ditt inlägg tidigare om annonser. Inget för mig känner jag. Kommer ändå inte att bli rik på det;)
    Gillar att du börjat med att svara på kommentarerna. Hannele har haft det länge och det är alltid roligt att läsa vad hon svarat.
    Lycka till med allt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen TACK Merja för ditt "fidbäck"! Roligt att du tycker så. Jag menar, de få kommentarer jag får numera är det inga problem tidsmässigt att svara på. Dessutom tycker jag om det!

      För all del trodde jag inte att jag skulle bli rik på reklamen, men läste för ett par år sedan (kanske?) att någon fått på sitt konto 700 spänn, lagom till jul. Har man barnbarn och är pensionär med inte alltför fet konto kan 700 vara bra tillskott som julklappspengar. Själv tjänade jag 23 spänn på ett år ;-))!Hehhee. Verkligen inte värt att besudla sin blogg med.

      Radera
  3. Vallmoväxter är bland de vackraste, och kul att också nunneörter och lunddockor tillhör familjen Papaveraceae. Det var kul att veta. Egentligen borde man titta lite oftare på familjerna och inte bara på släkterna, arterna och sorterna. Nog mycket kul att hitta där. Har också en vallmo på önskelistan från trädgårdsamatörerna men inte samma som du och det var ju bra det. Har även en sådd av fjällvallmo på gång och lyckas jag med den då blir det kors i taket.
    Allt Gott!
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du lyckas med din fjällvallmo. De är så tjusiga, men även den har försvunnit hos mig. Ska göra ett nytt försök 2017!
      Botanik är spännande och så länge man har SKUD kan man alltid lära sig något nytt.

      Radera
  4. Detta var mycket lärorikt. Jag vet alldeles för lite om släkter, arter m m. Tycker också om att desikera ord och ta reda på ursprung, det säjer mer då.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Tack för allt jag lärde mig här!
    Vallmon är en stor favorit som jag bara måste försöka etablera i min trädgård! Ha en fin kväll och tack än en gång!

    SvaraRadera