fredag 17 mars 2017
                                                           GLAD!
Finns det något roligare för en trädgårdsodlare än att lyckas med odlingarna? Från det allra "vanligaste" till de där lite ovanligare arterna? Men, det visar sig att när växten hamnar rätt, är den "lättodlad".


Det tog 5 år mellan delning och nu, äntligen till blomknoppar av en favorit jag har. Den har inget svenskt namn - ännu. Ypsilandra thibetica tillhör den kinesiska floran. Så här står det i  Flora of China: * Forests, moist places on hillsides, shady slopes along valleys; 1300--2900 m. NE Guangxi, S Hunan, Sichuan, Taiwan."
Köpte från början en planta, som jag delade efter ett antal år. Och nu, till min stora glädje har alla fyra plantor fullt synliga blomknoppar :-)!  Så glad och stolt jag är!
Dessutom börjar de kuddformiga, alpina bräckorna slå ut! Idel förnöjsamhet och glädje alltså för undertecknad.
I kallväxthuset börjar några i-förväg-drivna växter också blomma så som dvärgaurikel och murbinka. Dvärgaurikeln är en riktigt tacksam och lättodlad aurikel. I mitt tycke så fin i sin farina på bladen och de ljust lilablå blommorna. Ibland hör jag nedsättande kommentarer om dess "blaskiga färg" eller något annat nördigt trist. Hos mig är den en av höjdarna så här års. En riktig glädjespridare i kruka och rabatt.


Självsådda julrosor har jag numera i massor. Den här ser inte lika glad ut som jag själv ;-)

Roligt är det också att få lite "erkännande" ☺. Veronica var så gullig och gjorde mig uppmärksam på detta via Fb. Tack Veronica💜😊
Expressen har tagit min blogg bland 11 trädgårdsbloggar som de gillar. Fantastiskt roligt initiativ av Expressens Bo&Leva att uppmärksamma trädgårdsbloggar och -bloggare.
                                                   Ha en superfin helg!

Fler bidrag i veckans Blommig fredag med temat Glädje hittar du här

30 kommentarer:

 1. Du är duktig. Tror inte jag har tålamod med små alpinväxter mer än de vanliga,men de är så söta.
  Fb är snabb med information. Själv visste jag dock att jag skulle uppmärksammas även i år, för Expressen mailade mig innan.
  Trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Varför mejlar de inte till mig?

   Radera
 2. Alltid lika nöjsamt att få ta del av dina tankar och bilder. Som flera gånger tidigare får jag idéer att ta till. Den här gången är det den lilla primulan som jag bara måste ha. Lägger namnet på minnet och slår till när den dyker upp, som frö eller planta.
  Din blogg platsar utmärkt på fina listan, grattis!
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det absolut roligaste och som gör mig "mallig" är om jag lyckas inspirera någon annan! Tack snälla för de fina orden!

   Radera
 3. Hej Anja!
  Klart du skall vara glad, både för lyckad delning och ranking.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Tålamod är trädgårdens goda vän och jag delar gärna din glädje över ett lyckat resultat. I vår hektiska värld skall allt gå så fort - quick fix - men det är sällan något som fungerar väl i våra trädgårdar, där skall naturen råda och den går sin egen takt.

  Fantastiskt vackra är dina alpina kuddar!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åren går så fort numera att jag kan inte ens prata om tålamod ;-)När något tar fem år, är det numera rena "quick fix" ;-)!

   Radera
 5. Visst blir man glad av en sådan sak, men jag tror att det nog "bara" är vi trädgårdstokar/nördar som till fullo kan förstå denna glädje :) Själv är jag också glad idag då bl.a blåsipporna slagit ut även hos mig i solen :) Ha en härlig helg/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Annars struntat jag fullständigt i om någon annan förstår det eller ej. Huvudsaken är att jag själv fattar ;-))!

   Radera
 6. Grattis till placeringen ,det var riktigt roligt!
  Och så otroligt spännande med din namnlösa (på svenska) växt - jag ser fram emot att få se den i blom!
  Bräckan blir jag också inspirerad av, måste kolla närmare om den är något för mig.
  Ha nu en riktigt härlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visade sig inte vara någon "placering" utan Expressens Leva&bo-redaktionens uppsnappade bloggar som de gillade.
   Mina bräckor är alpina växter som kräver en speciell biotop för att klara sig.

   Radera
 7. Grattis Anja! En av dina Ypsilandra thibetica bor ju hos mig och den lever och ser frisk och grön ut men knopp får jag titta efter imorgon. Murbinkan är en fantastisk överlevare. Här står den i en mörk källare och skjuter massor med skott, bleka visserligen men ändå.
  Trevlig helg till dig och Anders!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli roligt att höra om din har knopp(-ar);-)
   Murbinkan fröar av sig i Krukträdgårdens olika större krukor och jag har alltid en tidigblommande variant. Ursprunget är ju från dig Birgitta:-)!
   Hälsningar till dig och Sune!

   Radera
 8. Grattis både till placeringen och till fina Ypsilandra. Prövade att så men misslyckades tyvärr. Får pröva igen för det ser ut att vara en underbar växt.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ibland kan det vara uppmuntrande att få lite "credit" både från folk och från växterna;-)

   Radera
 9. Vilken härlig glädjefull dag för dig! Och grattis till att du kommit med på blogglistan. Det är du värd. Och framför allt, grattis till alla blomknoppar i din delade Ypsilandra. Namnet låter som hämtat ur en saga tycker jag. Dina alpina bräckor är verkligen fina.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars;-)! Vilken tur för mig att jag har öron på ömse sidor av huvudet - annars skulle överdelen av det samma fallit av - så brett som jag har lett hela da'n ;-)!

   Radera
 10. Spennende med kinesiske høyfjellsvekster! Du har jo lykkes riktig bra. Tålmodighet må jo til. Jeg har nylig fått spiring på noen kinafrø med liljer :)
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tålamod och passion ;-) Lycka till med sådden!

   Radera
 11. Godkväll!

  Nu har det gått lite mer än ett dygn sedan du fick veta att du är en bland de 11 viktigaste... inom trädgård iaf! Hoppas du njutit massvis :)

  Jag vill även passa på att säga hur mycket jag uppskattar dig och din kunskap men framförallt Vänskap!

  Syns i början av maj i din vackra trädgård <3

  Stora vårkramar!

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det rent krasst så att jag är inte "bland de 11 viktigaste inom trädgård", utan en av 11 trädgårdsbloggare som redaktionen på Bo&Leva i Expressens råkar gilla. Visst är det kul att någon gillar ens blogg, men man gjorde nog onödigt stor affär av den genom att folk trodde att det handlade om någon slags rankning.
   Ja, vänskap är viktigt! Hoppas att vi ses då.
   Kram på dig själv Veronica!

   Radera
  2. Såklart att det var så men det är inte mindre värt för det väl!?
   Jag glömde nog smajlisen ;) För jag skojade när jag skrev den meningen! Alltså med "glimten i ögat"
   Jag tycker inte att det har någon betydelse om det var en rankning eller inte för bara att bli omnämnd att de tycker om ens blogg är ju superkul.

   Kram

   Radera
 12. Stort grattis till att din blogg kom med i den listan det är du verkligen värd! Även om vi bor långt ifrån varandra hittar jag något intressant att se och läsa hos dig. Och tänk att vi ofta odlar samma växter trots det stora avståndet och klimatskillnaderna. Som den vackra Ypsilandran t.ex. den får vi allt vänta på ett tag (1,5-2 mån)till.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ulrika! Vi tycks ha lite samma smak när det gäller en del växter! Så himla kul!
   Jo men visst är det kul när "media" gillar ens blogg, men jag tror att det är mer slumpen att jag hamnat i nåder ;-)!

   Radera
 13. Vilken glädje, både att lyckas med växterna och att få erkännande för bloggen. För mig har du varit en av de viktigaste bloggarna "i evigheter". Din blogg har jag följt sedan jag upptäckte trädgårdsbloggar för många år sedan och av dig har jag lärt mig massor!

  Önskar dig en fin ny vårvecka!

  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla Nora! Jättetack! Du som så seriöst utvecklar din trädgård med massor av spännande växtval, trots att din tid upptas av småbarn och jobb, är verkligen en riktig förebild för mig när det gäller uthållighet och passion för trädgården. Många startar utvecklandet av trädgården när barnen är stora - och du har redan börjat. Det måste bli ett fantastiskt resultat! Tänk hur det kommer att se ut om 10-20 år??!!

   Radera
 14. Stort grattis till dej och din blogg! Det är du väl värd!
  Stor glädje när man verkligen lyckas med något i trädgården, speciellt kanske när väntan är lång.

  SvaraRadera
 15. Stort grattis både för växterna och erkännandet i Expressen! Det är du verkligen värd!
  Kram

  SvaraRadera
 16. Thank you very much for your post!
  Also visit my web site: Free gaming, the best free online games for you! You can play
  Friv 4, all hot games at friv3 and Friv4school, Play game free at
  Frivcom , Enjoy new games
  friv4school2017 | friv games | funny game wormaxio, game
  wheely8 | Games for kids at zoxy games | kizi games and Hot game 2017
  friv4school 2017 | Geometry Dash

  SvaraRadera