onsdag 10 maj 2017
                                       Ingen stress?!?
Vad har hänt med mig? Känner ingen stress inför odlingssäsongen trots att mycket är ogjort fortfarande.
Tidigare om åren har jag känt en nästan smått hysterisk stress och oro över att trädgården inte har varit tillräckligt iordninggjord till i mitten av maj eller något speciellt datum. 
Nu ger jag blanka fan i det. Jag gör saker i mitt sakta mak (numera). Sitter under "korkeken" och sniffar på blommor och den krispiga vårluften. Njuuuter! Halvfärdigt - men vad gör det när ögonen bara dras till de taggiga bervallmon, blommande Primula eller svävande sockblommor som ser helt perfekta ut i sin miljö.. För att inte tala om vitsippan 'Blue Eyes' som fått en helt underbar rosa skiftning på grund av nattkylan, skulle jag tro. Om jag börjar oroa mig redan nu för trädgårdens helhetsintryck då missar jag alla godbitar som vill bli sedda trots sin litenhet.
Jag är egentligen sån där typ som är väldigt mån om att allt ska vara så fint som möjligt. En lite perfektionisticerad* jäkel som inte tycker om slarv. Men, allteftersom åren går börjar vassa kanter slipas bort och man blir mer tolerant både mot mig själv och andra. Rätt skönt, faktiskt. 
Inget ger mig mer i växtvärlden än när jag får stanna upp och betrakta, fundera, dofta och säga till mig själv: Allt detta har jag gjort alldeles själv. Ingen kan ta ifrån mig det oavsett om jag hunnit bli klar med allt städ, pynt och annat som gör trädgården attraktiv i sin helhet....
Kanske har trädgården lärt mig att oroa mig mindre för onödigheter och ta tillvara och se det som är värt att ses...;-)


Förra sommaren hade jag 20 egensådda plantor av denna taggiga bergvallnmo .
Efter en  torr och varm försommar dog hälften....;-( 
Räddade 10 i källaren under lysrör och svalka. Idag 6 livskraftiga plantor varav två med blomknoppar. Kan inte skryta över en alltför stor odlingskicklighet så att dessa 6 plantor är jag barnsligt förtjust i och mycket rädd om. Har flera olika arter av Meconopsis på G. i såkrukor. Får se om det blir något av dem. Klarar jag några av dem kommer jag nog att skryta istället över min odlingskicklighet - i annat fall håller jag tyst...,-)


 Rosa sandviolen har blivit något av en plåga. Den är fin till utseendet men VILKA! rötter. 
Måste försöka rensa bort några som växer helt fel. Andra som inte stör annan vegetation får vara kvar. Lite av min trädgårdsfilosofi: Jag gillar det tuktade och det vilda i ett harmoniskt samspel.Armenisk majviva - en späd tuffing med fin farina på blad och stjälkar.

Min lilla söta  Göteborgsviva  'Johanna' -alltid lika blomvillig
Vitsippa, Anemone nemorosa 'Blue Eyes'  i morse...
...och i förrgår.

Blekgul sockblomma

   Röd sockblomma. Tålig med vacker höstfärg på bladen. Fin marktäckare för lunden eller som här i en  rabattkant.

   Ha en fin dag!Tack för titten också!

7 kommentarer:

 1. Oh, vad jag känner igen mej i din beskrivning av dej!
  Det som blir gjort, blir gjort och det som inte blir gjort blir inte gjort och vadi ligger katastrofen!?!?!
  Ha en fin och njutbar dag!

  SvaraRadera
 2. Så klok man blir med åren, Anja!
  Jag håller med dej om allt, livet (dvs i detta fallet trädgården) ska väl njutas av... Inte städas/putsas/ansas/stressas bort!
  NJUUT!

  Kram/
  Lena i Blekinge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att pynta, städa och ordna om jag slipper stressen. Allt det är kontemplativa sysslor, när allt får ske i min egen takt. Jag gör ju inget mot min egen vilja - förutom när jag har haft förbokade besök. Då har jag känt piskan, vilket är dötrôkigt!

   Radera
 3. Vi har så många projekt i år att vi inte har en möjlighet att ha allt "perfekt" men jag bryr mig inte heller om det så mycket nu mera:) De besökare som kommer brukar ha överseende med lite "rörigt" o ogräs där vi inte hunnit med. Det är ju vår trädgård och njuta måste vi ju få göra :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är, som sagt, underbart rogivande att pyssla i sin trädgård, men utan stress.

   Radera
 4. Njuta är en skön konst :) Trädgården är för mig och egentligen ingen annan. Man får gärna besöka men det är fortfarande min oas. Låter skönt att sitta ner för att titta, njuta och dofta. 6 plantor av meconopsis tycker jag är odlingsskickligt, att komma på att sätta de svalt i källaren under ljus är också odlingsskickligt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en underbar njutning även i att rensa ogräs om man gör det på sina egna villkor.
   Tack så mycket för berömmet. Känner mig lite som en "duktig idiot" ;-))!

   Radera