tisdag 6 juni 2017

               Känner mig riktigt omodern
              som inte pratar köksträdgård,
men visst odlar jag även ätbart. I dagarna, en och en halv månad senare än vanligt, har växthuset äntligen blivit "beboeligt" för både oss själva och grödorna inuti. Det gick inte att färdigställa växthuset med minusgrader på nätterna - nästan hela april och maj.
                       Det är roligt att försöka få till det så att miljön känns bra för en själv - vårt "vardagsrum" på sommaren - och för de växter som jag odlar där.
Allt odlas i krukor och baljor. Tomatkärlen är så stora att förutom tomatplantan får den även en kompis i samma kruka. Har planterat tre olika slags basilikor, stevia, marockansk mynta och blommande krasse. 
Gurkan har fått långbönan "Red Noodle" som krukkompis. Ingen aning om det är lyckat eller ej. Är ju ingen fena på köksodling.
                      De flesta pelargoner får stanna där inne också i år. 
Mitt vin hade fått sköldlöss förra året vilket jag upptäckte först i vårvintras. Därav den låga avkastningen av druvor förra säsongen. Fick lite panik och beskar vinet (alldeles för sent) kraftigt och gick igenom varje vrå av återstoden av plantan. Nu växer den så den knakar, men inte en enda druva detta år. Däremot en fantastisk skuggardin. Nu måste jag dessutom inspektera plantan dagligen så att inga nya angrepp får fäste i den.
                        Numera går allting så sakta för mig. Jag som varit snabb i vändningarna rör mig i snigelfart. Men, envisheten - även om det tar tid - ger ändå resultat. Lite åt gången är bättre än att ge upp. Trädgården är min livsstil och den vill jag inte byta bort mot något annat - om jag får själv bestämma.
                         Nu tar jag en titt i växthuset med kameran. Solen skiner från en klarblå himmel och jag får stänga av nattvärmen.
I år får krasseblommor pryda sallader

Glashuset suddar bort innekänslan.
Draperiet i dörren hindrar småfåglar att förirra sig inne

'Black from Tula' lyckades jag väl här om året, men så fort sommaren är solfattig blir skörden alldeles för osäker med spruckna tomater och glest med dem dessutom. Alltså inga sådana i år. Däremot ett annat osäkert kort och nytt för mig, också en bifftomat, 'Siberian Tiger'.
Redan namnet triggar igång experimentlusten för en kattfreak. Den ska väl ha klös och inte bli sur för att solen inte skiner varje dag?
Undrar om du som läser detta har odlat denna tomat? Svårt att hitta info om den.
                    Enda bilden jag hittade på nätet

                             En liten titt på berget som bjuder på något nytt varje dag

                  Ha det fint i försommaren!

7 kommentarer:

 1. Jag brukar alltid säga att jag inte gillar att odla ätbart men att jag gillar att äta det maken odlar:-) Det blir paprikor, tomater, chili och gurka i växthusen. Dessutom har vi fyra sorters vindruvor som brukar ge rikligt med skörd. Tänk, inte visste jag att de kunde få löss - bäst att jag börjar kolla dem förstår jag!
  Du har verkligen förmågan att göra vackra stilleben och miljöer. Tyvärr är min talang obefintlig på det området, men jag njuter desto mer av andras alster.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Vi har äntligen fått ut våra tomater nu, har också planterat i stora krukor (dock inte så stora som dina) som vi har på altanen. Ditt berg fortsätter att leverera :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. I år odlar jag egna tomater på friland. Jag har ju (ännu så länge) inget växthus. Jag testar "växthus"-tillsatser till pallkragar i år. Vi får se hur det går, men det har börjat komma blommor!! Den första omgången utplanterade tomater (vilket var en rejäl chansning!!) frös under frostnätterna i början av maj.
  Kram från Zalmiak & EL

  SvaraRadera
 4. Har också endast odlingslådor och stora krukor i växthuset. I år odlar jag endast tomater, tre sorter (och persilja, dill går inte den har dött). En av dom verkar dock vara mer intressant för bladlössen. Men med hjälp av biologiskt gift och utsättning av nyttodjur mot bladlöss (gallmygga och parasitstekel) så har nästan alla bladlöss försvunnit. I alla fall dom på alla andra växter. Det är dock lite kvar på just den här tomatsorten, undrar varför!?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Vad dum man är; Hur kunde jag glömma mina två vinstockar som vi byggde in!? Dom växer så enormt att jag fått pincera dom 4 gånger redan, samt tagit bort en massa klasar.
  Susie

  SvaraRadera
 6. Berget levererar! Sköldlöss är ett elände och svårt att bli av med helt. har gett upp med flera stora växter, som ex citronträd jag har haft i vårt orangeri och till slut slängt dem. Hoppas verkligen du får bukt med dem.
  Har också allt i krukor i växthuset och provar någon ny tomat varje år men dina har jag aldrig haft.
  //Helene

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken tomat! Hoppas dina blir lika fina! Och att de dessutom är goda, ganska viktigt det också.

  Så jobbigt det är med ohyra, oftast upptäcker man den ju för sent.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan