onsdag 30 augusti 2017
                              
                             En solfattig augusti
är ingen önskedröm med väldigt sparsam blomning i perennrabatterna. 
Men, det intressanta är att vissa blommor signalerar: -Jag har trivts med denna sommar!
En av dessa är vit dvärgcyklamen och även höstgentianan. Den vita har slagit ut först.
Bladmassan för alla perenner har stormtrivts, dels på grund av att den spanska skogssnigeln har reducerats kraftigt i år. Vissa "bladrabatter' ser riktigt fina ut.


    Dvärgcyklamen trivs bra som kantväxt i skydd av högre perenner


                                                Den vita höstgentianan har slagit ut först


Liten basunlilja blommar sent i år vilket är egentligen rätt trevligt. Tog bort ståndarna efter fotograferingen. Enligt Penny Snell håller sig blomningen längre då.


Kaukasisk förgätmigej 'Looking Glass' är en riktigt trevlig växt med blad som inte har fått bruna kanter till skillnad från kusinen 'Jack Frost'

Har man inga blommor så har pyntet en viktig funktion som blickfång. Något måste man ju ha att titta på ;-)

Gardaviolen som även kallas för kaninöronviol.

Magi? Svävande trillingblomma mitt i växthuset. Som en pendel fram- och tillbaks. En av mina medarbetare - ni vet de där med åtta ben - har fått lust att göra och roa sig med en karusell ;-). Skulle tro att hon tycker att man måste varva jobb med nöjen...;-). Undrar varför folk är så rädda för spindlar?

Ha det supergott! Och, tack för titten - så klart!13 kommentarer:

 1. Vilken vacker Gentiana! Här håller vi på att "möblera om" i många rabatter, då växtkraften har sett till platsen inte räcker till ;) Försöker också att göra rabatterna mer lättskötta (man blir ju inte yngre;)) Vi får se hur detta slutar ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gör du rabatterna mer lättskötta? Jag har också fattat att inte har jag blivit precis yngre ;-)

   Radera
 2. Så fint du har det. Gillar också Gentianan men verkar inte ha någon tur med den alls. Inte den blå i alla fall. Kanske ska prova den vita istället!! Ja, hon sa så Penny Snell. Var det även utomhus? Prova går ju alltid.
  Ha en fin kväll. Här började det regna direkt när jag kom hem från jobbet. Som vanligt med andra ord.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får se om liljan blommar läääänge nu ,-)
   Även liljorna utomhus väntar på "friare".
   Är oändligt trött på regnet. Kanske borde man söka asyl på södra Öland?

   Radera
 3. Har man lite av varje så är det alltid något som trivs fint. Fina cyklamen du har. Har försökt med den men den vill inte här. Gillar ditt pynt, det tillför mycket tycker jag, numera.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höstcyklamen, C. hederifolium, växer i lundmiljö precis som vivor i sitt naturliga habitat - de tillhör ju samma familj. Lite fuktigt men väldränerat och vips! De blommar på höstkanten :-)
   Ang. pyntet så fattar jag inte riktigt varför det är så kontroversiellt för vissa, för visst tar de trädgården till oanade höjder :-)?

   Radera
 4. Hej Anja!

  Den var då förtjusande, den lilla vita höstcyklamen. Lyser och pockar på uppmärksamhet i augustiskymningen.

  I går såg jag att också mina vita gentianor är på gång, jag är så förtjust i dessa höstblommande skönheter.

  Apropå `Jack Frost´ som jag haft länge men irriterat mig på de bruna bladkanterna som kommer varje år. Trodde den torkat och flyttade den i fjol till en ny plats men bladen ser lika tråkiga ut. Den är tydligen bara sådan...

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'Looking Glass' tycks slippa de fula kanterna, vilket är en viktig faktor när det gäller en växt som man har först och främst för bladens skull. Har även den rosa höstcyklamen, men den har blommat över redan.

   Radera
 5. Här har det ÄNTLIGEN kommit lite regn nu i slutet på augusti, till alla växters glädje. Men...jag ser ju på en del att dom inte gillat den här extremt torra sommaren. Mina klängrosor t.ex. är det inte mycket med längre, bara torra pinnar - och det trots att jag försökt vattna dom. Men det blir liksom inte riktigt samma sak som ett livgivande regn.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,regn tycks vara den form av vatten som växterna gillar bäst. Dock tycks mina gilla vårt sjövatten de få gånger jag har behövt vattna.

   Radera
 6. Allt har regnat bort här denna sommar men gräset växer och frodas :) Får klippa var 3:e dag nu, puh! Näe sicken sommar...så himla märklig.
  Härliga bilder du bjuder på :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 7. If you have any of them, then something is always good. nice cyclamen you have. have tried it but it does not want to be here. like your decor, it adds a lot, I think now.


  หนังจีน

  SvaraRadera
 8. I really like your post good blog on site,Thanks for your sharing.

  ดูหนัง

  SvaraRadera