måndag 26 mars 2018

                                 
            Några vårtecken hos mig
             Ny kruka
         en karamellig sineraria
                  och
           krusidulliga kjolar


                Så här års satsar jag på några krukväxter som jag tror ska tillföra Krukträdgården något så småningom. De står inne först och jag har glädje av dem nu när man är mera inne än ute. Så fort temperaturen blir tvåsiffrigt få de flytta ut.
Även ytterkrukor som ska dölja plastkrukorna är på jakt efter.
Har man många krukväxter ute på sommaren är det praktiskt att plantera dem först i plastkrukor. Dels spar man på slitaget på ytterkrukan, dels torkar inte krukorna ut lika fort som de skulle göra om de står direkt i lerkrukor.
                Ytterkrukor är nog den roligaste utgiften för mig när det gäller trädgården. Jag tycker om italienska krukor. De som bjuds idag här hos oss är fina. Det blir en kruka då och då för mig. Den jag köpte igår är lite annorlunda mot mina andra italienska krukor. Den är helglaserad ut-och invändigt med vacker spetsdekor på överkanten och pärldekor på fatkanten. Fatet har dessutom fyra små "tassar" under. Krukan heter Simona. "Krukan är handgjord i lera och sedan handglaserad så olikheter kan förekomma. Specialvarianten av krukan Simona är glaserad i en härlig smaragdgrön färg. Finns i tre olika storlekar" -står det om produkten.. 
                
Cadabra Design (klicka) är en riktig drömaffär med sina exklusiva urnor och krukor. Allt är inte sådant som gör sig i en liten trädgård, men det finns godbitar som jag gärna skulle ha...
För några år sedan köpte jag ett par urnor, bl.a. en som heter Vaso Olivio Antique. Den har stått ute i ur och skur  åratal  - vilket den tål. Jag har inte planterat något i den. Men, OM jag skulle hitta de pengar som det kostar att köpa Vaso Colosseo Antique skulle jag ställa en av mina olivträd i en sådan och den skulle få stå bredvid den befintliga urnan. På så sätt skulle den/de höja "skönhetsfaktorn" och statusen på mitt aluminiumväxthus - nu när växthus med träprofiler är så populära och anses finare än det jag har.
               Till sist - men inte minst- min sommarfavorit  i kruka är Pericallis X hybrida Senetti-Serien  en som blommar så villigt från tidiga försommaren till sensommaren. Den tycks inte ha riktigt slagit igenom som trädgårdsväxt, men jag har haft en variant i många år redan. Årets exemplar är rena fyndet när det gäller färgen. Jag har inte sett just denna tidigare. Läcker färg är den beskrivningen jag kommer på. Den tål temperaturer ner till +5 men rötterna tycker om att ha det lite varmare. 
                Nåja. Lite drömmar och en nypa verklighet :-)! Det är väl så det är att vara trädgårdmänniska? Eller kanske bara människa?
   
Simone

                            

Simone tillsammans med två andra oglaserade italienska krukor.Vaso Olivio AntiqueSineraria på svenska enligt SKUD

De första krusidulliga penséerna har landat i Krukträdgården. 

Önskar alla en riktigt trevlig vårvecka!
ps
Cadabra Design har inte en aning om att jag gör lite gratisreklam för dem i inlägget. 
ds

17 kommentarer:

 1. Sineraria nyhet för mig men så är jag hopplöst obildad när det gäller andra trädgårdsväxter än gamla mormorssorter!
  Fina krukor! Själv funderar jag på att skaffa "rostfärg" som Veronica berättar om i sitt senaste inlägg och måla ett antal krukor och annat.
  SMHI säger att vi får minus 15 grader i natt. Jag tror jag drar något gammalt över mig och kryper fram till typ midsommar...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kunna om gamla mormorssorter är kulturhistoria.
   Vi har väl alla våra specialiteter som tillsammans bildar en spännande kunskapsbank.
   Lycka till med rostfärgsmålningen :-)!

   Radera
 2. Krukor.. en himla viktig detalj. Tack för du delar. Förra veckan köpte jag 6 lerkrukor till bladkaktusar. La dem i blöt när jag kom hem så att själva krukan skulle få dra till sig innan jag planterade. Men efter några timmar insåg jag att leran måste vara preparerad på något sätt. De sög ingen fukt! Det känns optimalt på något sätt. Släta, ljusockra italienska krukor.

  Fina krukväxter du har hittat och visst blir man glad av de krusiga penséerna :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om de är preparerade eller om de använder någon särskild lera. Har aldrig blötlagd någon av dessa krukor men märkt att de suger inte åt sig all fukt.

   Radera
 3. Vaso Olivio Antique - vilken skönhet! En så fin urna gör sig lika bra ensam, utan något grönt i.
  Roligt att du har namn på dina krukor och urnor, jag säger som någon annan klok person har sagt före mig " det är detaljerna som gör't".

  Glad Påsk!

  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad roligt att se dig Nora! Det var ett tag sedan:-)
   Javisst är det roligt att veta vad en kruka heter men det är rätt sällsynt att få något namn.
   Glad påsk själv Nora!

   Radera
 4. Krukor är roligt men de blir tunga när de är fulla så plastkruka inuti är en bra idé. Mina får stå kvar i växthuset ett tag ännu, trots att det är trappen de är gjorda för. Tio cm nysnö inatt och du fick kanske ännu mer.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur för mina finska nerver kom det bara tre-fyra cm - för mycket ;-(
   Jag lyfte in stackars penséerna även om jag vet att de klarar några minus, men de såg så ledsna ut.

   Radera
 5. Vaso Olivio Antique - vilken skönhet! En så fin urna gör sig lika bra ensam, utan något grönt i.
  ไพ่ออนไลน์
  Gclub

  SvaraRadera
 6. Älskar krukor. Har en hel del i trädgården.
  Våren har börjat komma till Wales och min kameliabuske har börjat blomma, men just nu är det grått och småregnigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskade att jag kunde ha kamelior. Just nu har jag bara en - den står i växthuset och då har jag inte så jättemycket glädje av den så här års.

   Radera
 7. Vackra krukor kan verkligen få igång mig, och din smaragdgöna Simone, liksom din större urna, var otroligt fina. På hemsidan du tipsade om, Cadabra Design, har jag nu suttit och spanat och njutit en bra stund. Vilka krukor och urnor. Och vilka priser, tyvärr. Men att drömma är skönt, och kanske kan drömmarna bli verklighet ibland. :) Ett olivträd i en Vaso Colloseo Antique med den mindre skönheten bredvid skulle verkligen vara vackert, men som sagt, vilka priser.....

  Färgen på sinerarian ljuvlig!

  Önskar dig en riktigt fin påsk!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars. Inte gratis, men de är stora, robusta och håller att lämna som arv....Ett litet räkneexempel på Kruka Vaso Colosseo: Höjd 55 cm, diameter, 47 cm , vikt 35 kg, m.a.o. en rätt rejäl pjäs. Kostar 2450 kr. Dela den kostnaden på fem år t.ex. vilket motsvarar 490 kr /år...;-). Själv har jag små kostnader för fritiden eftersom vi kommer aldrig någonstans p.g.a. katten, d. v. s. vi reser inte bort på dyra resor. Något roligt ska man ju ha.

   Radera
 8. Hej Anja!
  Härligt med vackra krukor, blev förtjust i din stora
  Vaso Olivio Antique . Den är snygg utan några växter. Sineraria var helt ny för mig, har inte sett den, eller kanske inte uppmärksammat den förr. En härlig färg.
  Har också planterat ut lite penséer på altanen, känns lite tidigt, men de klarar sig.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cineraria presenteras oftast inte på ett säljande sätt - har jag märkt. Ser att Hornbach brukar ha den i sitt sortiment så här års och då dukar man fram stora mängder åt gången. Resultatet blir att man ser inte blomman för alla blommor...;-) om du hajar. Den är definitivt ingen krukväxt på modet men jag gillar den - och särskilt just denna färgkombon är synnerligen läcker. Den här hittade jag som en ensam kruka bland helt andra blommor. Denna riktigt lyste i jämförelse ,-)

   Radera
 9. Mmmm ett härligt stänk av vår Anja! Simone, ett vackert namn på en vacker kruka. Förstår att du föll för henne. Och din Vaso Olivio Antique! Så snygg! När det gäller Senetti så har jag ett minne. Jag var på en resa i Italien och då såg jag Senetti som växte i rabatterna men visste inte vad det var och det fanns inga namnskyltar. Året efter var jag på trädgårdsmässa och då fick jag plötsligt se dom. Och köpte en ljuvligt blå där blommorna liksom svävade för sig själv (svårt att förklara men så kändes det). Sedan dess har jag alltid tyckt att dom är så vackra. Och dina är så fina.

  Önskar dig en fin påskhelg!
  /Anita

  SvaraRadera