söndag 1 april 2018


                                          APRIL, APRIL!
Som vårmånadsträdgård, "nära" Golfströmmarna, är trädgården rena skämtet för årstiden. Påsken brukar vara den där vårbruksstarten! Men, så icke i år. Snön ligger kvar på många ställen här.
Så fort man kör några meter från vår tomt är det i princip snöfritt. Hos oss finns ännu en del tjocka täcken kvar och drivorna från taket verkar inte minska alls.
På sätt och vis är jag tacksam för en del snötäcken. Det har varit kallt och snön har väl haft sin funktion och räddat en del växter från frystorka. 
När jag tar en runda för att inspektera om det finns synliga vårtecken ser jag hur det sticker upp knoppar efter snön och i snön. 
Det är nu det riktigt härliga börjar - eller? 
Med säsongen 2017 i färskt minne ...?! Men, idag är idag och allt är ännu möjligt! 
Alltså ger jag efter helhjärtat för känslan att detta blir ett fantastiskt odlingsår ;-)!
Månadsbildmotivet från de sista dagarna i mars.  Barmark  just här - äntligen - men tjälen tycks djup.!

                                               Snödropparna ploppar upp lite varstans

De här julrosknopparna ser lite yrvakna ut. Annars verkar det som om jurosblomningen skulle bli extra riklig i år. Varhelst jag tittar så är det blomknoppar på gång. 


Måste skolas om snarast

Har det lite som ett sport att driva någon sommarblomma i blom tidigt. Den här hade jag ingen tanke på. Den bara dök upp i någon kruka som jag vinterförvarade i lilla växthuset. Nu har den blomknoppar :-)

Lilla basunliljan blommar alldeles för tidigt. Undra om den hinner blomma en omgång till i sommar?

Här är en kruka från förra årets besök på Botaniskas shop. Problemet är att jag har ingen aning om vad den heter. Skylten är "bortblåst". Så slarvigt av mig :-(! 
Fackelrankan fick jag av Veronica förra året. Nu har den börjat blomma i plasthuset. En charmig chilenare!

I lilla plasthuset frodas och växer det. Har man någon gång riktigt stor glädje av växthuset är det väl nu. Ute ligger snön i drivor - här inne blommar det.
Därför fick växthusblommor bli aprilheadern. Sinnebilden för årstiden i min trädgård - i år!

                God och glad fortsättning på påsken!

18 kommentarer:

 1. Hej Anja!
  Vi har bara fläckar av snö kvar, men det är ruggigt kallt ute. Har börjat så tomater nu, kunde inte vänta längre. Får se om de klarar sig tills de får komma in i växthuset, har beställt ett nytt, men det skall monteras och göras grund, och det gamla måste ner först. Planerar för att ha ett extra plastväxthus innanför, har du värme eller klarar de sig ändå?
  Dina växter ser fina ut, härligt att ha blommor redan.
  Ha en fortsatt fin Påskhelg!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Marika!
   Kul att du hade en fråga.
   Jag har extravärme. När det är minus ute blir det kallt även inne i plasthuset. Men, jag har mellan 100-300 w, beroende på hur kallt det är ute och det tycker jag är "hanterbart" rent ekonomiskt. Kanske skulle man ha en luftvärmepump i stället? Nu har jag en vanlig värme/kallfläkt. När dagarna är på plussidan och solen tittar fram då och då behövs ingen extravärme. Stänger av så fort solen når dit, mellan 9-10 och sätter på värmen vid fem. Så länge utetemperaturen är under 10 grader är det nödvändigt att ha värme på nätterna. Men, ju varmare det blir desto mindre behövs den extra värmen. Jag ser min elräkning, som så här års är högre än övrigt år, som en investering i mitt välbefinnande. Något måste få kosta i ett par månader.
   Hoppas att du är nöjd med svaret. Annars får du fråga mer:-)!

   Radera
  2. Tack Anja, jag är mycket nöjd med svaret.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 2. Hej Anja!
  Du har i varje fall några snöfria platser, hos mig är allt täckt i snö. Men ... på onsdag ska våren komma och i helgen ska det bli riktigt höga temperaturer och det ska bli plusgrader dygnet runt. Så ser i varje fall prognosen ut och jag hoppas att den stämmer. Du har en gedigen omskolning framför dig ser jag. Dina frösådder verkar stortrivas. Så fackelrankan är en chilenare. Det var mer än jag visste. Charmig är den i varje fall, inte tu tal om den saken.

  Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jess! Om några dar är det egentligen mer en försommarkänsla än vår - mitt i snödrivor. Exotiskt, eller hur?

   Radera
 3. Vojne, vojne vilken underbar bild du har i headern :) Växten utan namn ser ut som en Dactylorhiza av något slag men mer än så???

  Påsk är en helg jag i många år försökt ta ledigt runt i tanken - jag ska börja fixa trädgården. Jag har blivit besviken de allra, allra flesta år. Men det här året har jag suttit i solstolen en hel del. När jag grävde dammen vid förrförra huset inföll påsken i april och jag grävde med bomullstussar som föll ur himlen :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag är säker på är att den är inte en orkidé. Nycklar har jag redan i trädgården. Köpte den som överblommad på Botaniska - och en orkidé som sprider sig duktigt hos mig - köper jag inte nytt (eeler, det är klart att om man hittar någon spännande, annorlunda sort, med det är inte denna trots likheten med de prickiga bladen).
   Ja visst kan vi få "bomullstussar" t.o.m. i maj. Skillnaden är att de försvinner snabbt och bildar inga månadslånga drivor (får vi hoppas ;-)!)

   Radera
 4. Det KOMMER bli en bra säsong! Vi har ju bestämt det :)

  Vad roligt att du har fackelrankan i växthuset så den blommar redan nu!

  Mina kommer tillbaka ute i rabatten men i år har jag satt lite nya frön så jag med säkerhet kan räkna med dem. Jag har planterat dem tillsammans med rhododendron och azaleor så det blir en sensommarblomning i orange!

  dahliorna gräver vi ner i "det gamla potatislandet" efter att tulpanerna som är satta där nu har blommat klart. Då tas de upp och på sensommaren blommar alla dahlior där i stället.

  Och i krukor,lite här och där såklart :)

  Kram och hälsa Anders!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK. Min får göra sällskap till eldkrassen! Vill de inte ha sol eftersom du har dem tillsammans med roddar?

   Radera
 5. Ja hur galet det än låter så håller jag med dig; kag är tacksam för att vi fortfarande har snö i trädgården när många andra i området har snöfritt hos sig. Förhoppningsvis motverkar det frystorka!
  Men nu hoppas jag att snön försvinner illa kvickt med de stigande temperaturerna som enligt prognosen ska komma om ett par dagar. Måtte det vara våren som kommer på riktigt nu.
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är här - vilken dag som helst - VÅREN!

   Radera
 6. Några små vårtecken har ni i alla fall.
  Ledsen att säja, men just nu klipper maken gräset i vår walesiska trädgård. Vilken skillnad!
  Sköt om dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Om en månad blir kanske gräsklippning aktuellt här :-)!

   Radera
 7. Oj vad det växer i dina frölådor! Är glad att jag inte har sått mera ännu, kommer att ha fullt upp med omplantering av otåliga tomater de närmaste dagarna. Hemma igen efter gotlandsbesök, på påskdagen hade vi snöstorm där!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Otåliga" var ordet. Mina tomatplantor skriker av otålighet;-)!
   Jo, vi läste och hörde om snön ;-)!

   Radera
 8. Ser härligt frodigt ut hos dig, i alla fall inomhus. Här har jag ännu bara fått skrivit namnlapparna till mina planerade sådder. Den här säsongen skall jag inte odla tomater. Blev så besviken förra året då nästan hela skörden blev förstörd av bladmögel.Skickade mejl till dig idag.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du inte satsar på att odla lite godistomater till barnbarnen ute, mot en södervägg på Kastet?
   Där ser man hur olika ordentliga man är: Jag, en slarver odlar först och sätter namnskyltar sen...med varierande resultat ;-)

   Radera
 9. Blev så besviken förra året då nästan hela skörden blev förstörd av bladmögel.Skickade mejl till dig idag.


  สมัคร D2BET

  SvaraRadera