fredag 20 april 2018




                                              Bougainvillea
eller trillingblomma som den heter på svenska räknas som Medelhavsväxt, trots att dess ursprung är tropisk. Den härstammar från Amazonas regnskogar. Det finns något väldigt fascinerande över exotiska växter som man kan skola om att även trivas i en kruka i Norden, långt ifrån Sydamerikas heta, fuktiga regnskogsmiljö.
Otaliga namnsorter har odlats fram som gör att vi kan ha glädje av dem även hos oss.
Blomman i knopp har samma färg som högbladen. När den tubformade blomman öppnar sig på sin yttersta kanten, lyser den nästan som en stjärna mitt i sidenpappersghögblad.
Högbladen, som hos mig har den klarrosa färgen (något annat vill inte jag ha) lockar pollinatörer. Av blommans form att bedöma måste de ha en riktigt lång snabel för att nå nektarn eller väldigt små så att des kan krypa in i röret. Förra sommaren fick jag myrbo i krukan och myrorna kalasade ogenerat på blommornas söta nektar innan jag upptäckte det och satt stopp för vandaliseringen. 
                 1977 åkte jag för första gången utanför Europa. Målet var då Tunisien, tack vare en restresa som var halvgratis med helpension. Jag och min kompis bestämde oss för att göra resan som varade i två veckor. Vi hyrde bil där, åkte tåg och buss och såg rätt mycket av landet. Det som jag aldrig glömmer är när vi landade i den rätt primitiva flygplatsen i huvudstaden Tunis och jag möttes av blommande höga Bougainvillea för första gången i mitt liv! En syn för gudar! Det var nästan en chock att se hur otroligt stora de var och blommade där jämte julstjärnor, som jag inte heller visste att de kunde bli så stora och höga (Oh, vad roligt att titta på gamla bilder ibland!).
                 Kanske köper vi en del exoter just för att vi har upplevt dem på våra resor och blivit betagna och smått förälskade i dem? Ja, i varje fall gör jag det. Just nu har jag som mål att få min Bougainvillea att bli riktigt hög och pampig. Men då måste den klara ännu några vintrar till för att få den till ca två meter hög.
Men, trivs den så växer den ändå rätt snabbt.


                                                            135 cm över krukjorden
         
Dessa är mina erfarenheter när det gäller odling av Bougainvillea:
  

Ljus : Sol

Odling: Kruka. Den har inte särskilt kraftiga rötter, så att krukan behöver/ska inte vara för stor. (För stor kruka kan hämma blomningen)
Den ska stå i lä. Min står i växthuset hela sommaren.

Jord: Medelhavsjord avsedd för citrusväxter

Bevattning: Jorden ska vara väldränerad och fuktig, men inte blöt och får inte torka ut helt enligt mina erfarenheter. Jag vattnar med sjövatten som är naturligt näringsrik, därför tillsätter jag ingen extra näring.
Kranvatten ska helst stå över natten och under vegetationsperioden med en droppe flytande näring.

Vinterförvaring: Ljust och frostfritt, med temperaturen varierande mellan 5-13 grader.

Övrigt: Dessa råd är alltså mina erfarenheter. 



                                                          En blomma har öppnat sig

Att ta hand om trädgårdens krukväxter är en del av vårbruket, jämte städning och gödsling i rabatterna. 
Just nu utvecklas blomningen i trädgården explosionsartat och det är svårt att välja vad man ska visa. Det är julrosor, nunneört, ungersk tandrot olika lökväxter, vivor, luktvioler, hassel, vitsippor (blåsipporna har nästan blommat över hos mig), balkansippor, hyacinter....vad jag kommer på just nu...


En julros som jag har haft i 15 år och som jag har tappat namnet på. Tar gärna emot namnförslag.


Hybridjulros, en sort som jag har sått av en mix av orientalhybrider. Den är också gammal vid detta lag i min trädgård. 

                                
Önskar Alla härliga tider med vårbruket!

8 kommentarer:

  1. Hej Anja!

    Jag har inga funktionella förvaringsställen för att odla dessa skönblommande exotiska växter annat än brudorkidén som klarar av ett vanligt inomhusklimat men nog skulle det vara trevligt med någon av dessa skönblommande arter. Din Bougainvillea är ju fantastiskt vacker och rikblommande.

    I trädgården händer det något varje dag ja, sommarvärmen kom plötsligt och allt växande reagerar förstås omgående. Jag hinner inte med...

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Gunilla. Du sammanfattar det hela med en knivskarp analys: Man hinner inte med ;-)

      Radera
  2. Så kul att lyckas ha kvar Bouganvillan år från år och att få den att blomma så rikligt. Grattis!!
    Tar gärna emot en rotbit av din vipprams, men jag har problem med min mail. Återkommer med adress.
    Ja nu går det på tok för fort. Håller på överallt känns det som:))
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du får din rotbit när din mejl funkar. Det är ju ingen panik. Tänkte bara att du kanske ville ha den till att blomma redan i år.

      Radera
  3. Kul inlägg!
    Bouganvillae har jag tre av. En från 1990-talets början och en bekant från Småland och två som jag köpt på plats under en bilresa i Malaysia. Alla tre är torktåliga och bjuder på blommor under försommaren.
    Trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag läser på många ställen att de ska odlas rätt torrt. Du säger att dina blommar på försommaren. Förra året blommade min från mars till augusti. Till rådet om torka är jag lite ambivalent till. De är ju tropiska växter. Däremot arter eller sorter som växer vid Medelhavet får säkert tåla mycket torka. Min låter jag inte torka upp till snustorrt.

      Radera
  4. Du satte nog fingret på exakt rätt punkt där... Det är trevligt att ha växtminnen på fönsterkarmen som påminner oss. Att sköta växterna blir en del av att vårda minnena :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Alla tre är torktåliga och bjuder på blommor under försommaren.


    สมัคร D2BET

    SvaraRadera