lördag 7 april 2018                                   🌿    Nu är den här -
                                                        våren!🌱
Fönstret står lite på glänt i denna, smått ljumma fredagskväll. Det är flera månader sen sist då fönstret fick vara öppet en längre stund.
Fåglarna, yra av sol och ljus, leker i luften par om par. Maija-katten är rastlös och far som en oljad blixt bland trädgårdens träd och tar ett riktigt kattkram om stammen med vild blick i ögonen.
Snön finns kvar fläckvis men både högarna och fläckarna minskar i takt med solvärmen. Nu går det att börja vårbruket så smått.
Jag får börja med de ställen som blev vanskötta förra året - ja, ni kommer kanske ihåg mitt klagande över regnet. Tappade lusten totalt då. Nu är det annat. Det kliar i fingrarna att få sätta igång att rensa ogräs. Just denna tid på våren, precis när tjälen har släppt, är det som enklast att rensa. Allt med någorlunda rimliga rötter släpper lätt. 
Igår, när jag gick runt och tittade efter krokus såg jag bara små "pinnar" som stack upp ur jorden. Men, idag, står de i full blom!Hann inte göra färdigt inlägget i gårkväll. Nu är det tidig lördagsmorgon, några grader på plussidan och på himlen uppträder några gråa som verkar så sakteliga skingras. Det är ännu en vårmorgon som känns alldeles gudomligt efterlängtat.
Idag blir det vårstädningspremiär. Eftersom vintern har varit så pass sträng att tjälen har tagit marken i ett  isgrepp under många veckor vågar jag även låta mycket av höstböset ligga kvar i rabatterna. De milda vintrarna har jag tagit bort det mesta eftersom sniglarna gärna gömmer sig under löven. Nu, när jag har inspekterat lite här och var, har jag inte hittat en enda. Det är bra! All organisk "mulch" i jorden tillför värdefulla mineraler och mullämnen. Tänk att det alltid finns något bra även med en pinig, lång vinter! Öser ny jord över fjolårsskräpet för man är ju ändå mån om att det ska se fint ut;-). Vissna stjälkar klipper jag till lite mindre bitar innan jag lägger på den nya jorden. 
Köper den billiga jorden, typ, fem för hundra, och blandar den med antingen kogödsel i påse eller med egen, färdig kompost i skottkärran.
Detta gäller alltså perennrabatterna. 
Surjordsrabatter och bergets rabatter behandlar jag inte på detta sätt. Hur jag gör med dem får bli nästa inlägg.


"Det som göms i snö kommer upp i tö...". Undrar om jag får en fin luktviolblomning i år? Förra året var ingen höjdare...


             Ser här då! I förrgår under snön.


Att driva en majviva, Primula farinosa, i blom i april förlänger både mungiporna och säsongen. Resten blommar senare i rabatten. 

                                        Önskar Alla en trevlig helg!
                                              Tack, för att du tog dig tid.
ps
Jag svarar jättegärna på frågor om trädgård så långt min förmåga räcker

                            ds

Ta en titt på vad andra skriver i sina bloggar om våren i                                 länksamlingen TrädgårdsFägring

http://tradgardsfagring.blogspot.se/

24 kommentarer:

 1. Det är inte riktigt vår här ännu - kanske senare idag eftersom solen har börjat värma. Så det enda som är gjort är att vattentunnan - som står inne i växthuset på vintern - är utflyttad och fylld. Den var helt tom efter alla vattningar senaste tiden. För när det blir lite sol nu så blir det extremt varmt i växthuset. Det var t.ex. 28 grader nyss trots att båda takfönstren öppnat automatiskt. Nu är dörren öppen lite också så att det ska ventilera bättre, men det gäller att komma ihåg att stänga den innan kvällen!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 2. Anja, vilket härligt vårlinlägg. Jag riktigt känner de ljumma vårvindarna genom fönstret som står på glänt. Hos mig ligger fortfarande snön men å andra sidan är jag van vid en sen vår. Ser att du gör som jag det här året, låter "fjolåret" ligga kvar i rabatterna och lägger över ny jord. Det kommer jag också att göra men inte förrän i maj då förhoppningsvis snön gått bort, tjälen släppt och vattnet sjunkit undan. Snön går säkert bort tidigare men hela trädgården brukar bli som en mindre insjö som inte går att gå på. Därav den sena städningen. Men när det väl kommer igång ... då kommer det igång ordentligt! När våren är över hos andra har jag min kvar :)

  Önskar dig en fortsatt skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min barndoms Helsingfors försvann snön i maj. Jag är överlycklig att slippa det nu ;-) därför att odlingssäsongen är kort ändå ;-) -tycker jag.
   Ja, det är oerhört blött just nu och man borde inte gå på gräsmattan allas.

   Radera
 3. Underbara krokusbilder! Och skönt att vädret är fint hos dig också. Idag har jag klippt ner och finfördelat perennrester - gör precis som du. Och vilken jord det blir.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att även de "tråkiga" jobben är så roliga så här dags - eller är det kanske bara jag som tycker att klippning av fjolårsbös ärr tråkigt ;-)? Kan bero på att jag har ont i tummarna ;-)!

   Radera
 4. Vad härligt att våren kom till dig, till sist!
  Och om jag förstått det hela rätt kommer ni få jättevarmt ett par dagar. Upp mot 20 grader??
  Lycka!

  Den bästa av tider har vi framför oss nu och säkert kommer det bakslag men vad gör det?

  Jag kommer till Göteborg vecka 16 och har du tid och möjlighet för en date så kan jag den 18:e

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår, söndag hade vi 19 grader (på norrsidans skugga). Vi, Anders å jag gjorde ovana övningar i rabatterna - ovana sedan ett halvår eller mer ;-)!

   Radera
 5. Hej Anja!
  Ett härligt vårinlägg. Fantastiskt vackra krokus, och den lilla Majvivan är så söt. Har försökt så vivor i år, men än så länge syns inget. Ha en härlig söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag älskar dessa späda, spröda krokus. Färgen är bedårande. Majvivan har jag sått för länge sedan och har ett riktigt litet bestånd av dem i min Primula-rabatt.

   Radera
 6. Wow, äntligen vårtecken från dej! Nu är våren på g i Sverige!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 7. Vilken söt majviva du har i rabatten - vilken lycka att se den blomma ! Gör som du och låter fjolårsböset ligga kvar i rabatten och toppar med ny jord. Härligt att vara ute och klippa ner !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...fast just detta ex har jag drivit i kruka för tidig blomning ;-)

   Radera
 8. Nu är faktiskt all snö borta här. Krokusen är magnifika nu. Idag har det varit riktigt vårvarmt. Apropå städning så tar jag bort löv och annat där det blåser ihop i tjock lager. Brukar gör som du och toppa perennrabatterna med lite enklare jord. Inga sniglar ännu. Borde sett några idag tycker jag, men bra att det dröjer.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att snigelantalet har reducerats något under vintern. Snäckor har jag dock hittat redan.

   Radera
 9. Underbart Anja! Och den där rosa snökrokusen som jag inte ens visste fanns är sååå vacker.

  Vi har haft sommarvärme idag och jag hoppas att den sista tjälen tackar för sig, envis har den varit i år.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också haft sommarvärme och tjälen - den har flytt sin kos hos oss...

   Radera
 10. Visst är det härligt med lite vårblommor och att termometern visar sig oftare på plussidan! Än ligger det lite snö kvar även här men nu finns det hopp:)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är våren oåterkalleligt här :-)!

   Radera
 11. Hi Anja, super interesting.
  I loved meeting you.
  I loved the pictures.

  SvaraRadera
 12. Än ligger det lite snö kvar även här men nu finns det hopp:)


  สมัคร D2BET

  SvaraRadera
 13. Really a beautiful blog.It is very astonishing and marvelous design.

  ดูหนัง

  SvaraRadera