torsdag 3 maj 2018Sedum valens
saknar svenskt namn och finns inte med i SKUD,men finns med i RHS Plantfinder
Ibland har jag svårt att slita blicken ifrån en växt, så som denna amerikan, härstammande från centrala Idaho. Den till formen perfekta rosetten bär upp en kraftig, rodnande, karaktäriska sedumstjälk  med guldgula stjärnor till blommor. Hos mig har den sitt hem i en tråg. Vintertorrt är föredra. Därför står tråget i växthuset hela vintern. Klimatet i Idaho liknar vårt temperaturmässigt. Däremot är det, enligt statistiken, inte många regndagar under vintern. Har inte hittat hur och var den växer i Idaho, men nog tycker jag att bladrosetten skvallrar om en torr och solig biotop. Kanske har den sina rötter i Yellowstone? Under något bergstak? 
Undrar om jag vågar dela den så småningom och plantera den ute i grus? Jag är oerhört förtjust i mina "invandrare" från fantasieggande platser. Kanske ett sätt för mig att resa?

                  Nu ska jorden "dekoreras" med lite snyggare singel överst.
Undrar om jag satsar på någon mycket ljus eller nästan svart sten?
Kom gärna med förslag! 

               Så här blev det. Hade hemma tegelkross.

                 Titta! Det kommer nya blommor på stjälken! 

                           
             Snart helg igen! Så fort tiden går.
                     
                    Ha det supergott!

15 kommentarer:

 1. Hej Anja!
  Vilken spännande växt, med vacker blomma. Det blir snyggt med både vit och mörk sten, tänkte vit först, men den kanske blir lättare smutsig av jord och regn.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marika för din synpunkt. Jag tänkte på det mörka därför att växterna framhävs kanske bättre då. Tänkte alls inte på det där med smuts när det gäller det ljusa :-)!

   Radera
 2. Hej Anja!

  Den var då läcker din lilla originella Sedum, perfekt formad rosett, snyggt! En chansning kanske att flytta ut den men du är duktig på dessa små skönheter så du vet säkert hur du skall göra.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, så "duktig" är jag inte som jag tydligen lyckas ge sken av. Undrar om inte denna "rackarn" växer vertikalt på någon bergsvägg med lite tak över av någon stenblock? Då vore det galet att placera den under bar himmel?

   Radera
 3. Älskar ju allt i svart så det är klart att det är det jag föredrar för den vackra Sedum valens!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Sedumen med de gule blomstene er bare vakker !! Har ikke sett den tidligere. Du har virkelig sansen for mange små vekster. Smaken er jo forskjellig, og jeg ville nok valgt hvit eller lys grå stein, tror kanskje det vil framheve plantene:-)
  Ha en helg/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för synpunkten! Själv tänkte jag att eftersom alla växter i trågen har ljusgrå/ljusgrön blad och en Dianthus har vita blommor så skulle de framträda bäst mot något mörkt. Men svart är nog för mörkt. Grått är nog bättre:-)!

   Radera
 5. Skall bli spännande att få se vilken sten du väljer. Du är bra på det där med spännande pytteväxter. här försvinner de i min djungel. Skall du till Råda på söndag?
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt! Inte bra alls men helt otroligt envis när det gäller att försöka. Vem som helst skulle ha gett upp i mina kläder...:-) Joo! Det ska jag! Ska du sälja?

   Radera
 6. Vilken skönhet! Jag röstar på någon ljusare variant av sten, kanske ljust grått?
  Det är så roligt att läsa om alla dina rariteter och ovanliga växter, tack för att du berättar!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev bara ett problem när jag googlade om derationsstenar: Storleken. Hittar inget med mindre fraktion förutom vitt.

   Radera
 7. Hej Anja!

  Jag har tittat och tittat på dina bilder och måste bara få fråga. Kommer den där långa stängeln ut från den perfekt rundade lite blågröna rosetten? Är det samma växt? Och blomställningen är bara för läcker, ser ut som ett nät. Mycket fascinerande. Vilka otroliga växter du har från världens olika hörn.

  Önskar fin fortsatt majvecka!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken härlig fråga! Ja! Stjälken med de gula stjärnorna kommer ur den perfekta rosetten. Vi har nog alla växter ur olika delar av världen utan att direkt tänka på det.

   Radera
  2. Mmmm, de båda delarna på växten hade så olika uttryck att jag tyckte det kändes osannolikt att det var samma. Sedum har ju häftiga blomstänglar men något liknande Sedum valens har jag aldrig sett. Urläcker!

   Radera