söndag 29 juli 2018
                               
                                                                                         Sommarfröjder
Igår brast himlaportens fördämning. Det formligen störtade ut livgivande regn. Regnmätaren fylldes till 40 mm på drygt en kvart. 
Jag som har vattnat flitigt hade extra behållning av detta ösregn. Vartenda droppe kom jorden tillgodo. 
Men, den tunga luften även idag, med hög luftfuktighet, gör stegen också tunga.
Hasar mig fram "osexit" ;-) och inspekterar om den spanska skogssnigeln har fått "vårkänslor". En hittade jag i dahliakrukan. Stackarn hade gömt sig under alla blad i tron om att vara trygg  tills den mötte sin "banekvinna" med girig sax...
Det verkar inte vara hos mig någon speciell klematissommar när det gäller de mer storblommiga arterna. Blommorna ser förkrympta och upptorkade ut - med ett undantag: 'Blue Angel'. Den är enorm i sommar. Kan inte visa på bilder hur stor den är men den har tagit plats från sitt torn till frilandshibiskusen och allt däremellan. Den är vacker på en lättsamt sätt med sin ljusblåa kulör. 
Sedan ertappade jag en grön varelse i något som liknade  frukosttoalett. En grön stinkfly hade hittat ett lämpligt ställe på luktärtsbladet med klara regnvattensdroppar som den både drack och tvättade "ansiktet i ;-). När jag närgånget riktade kamera mot den valde den att maka sig därifrån...
Mitt i buxbomshäcken lyste en ensam blomma som jag inte kände igen som något jag haft innan. En stackars planta av  praktvädd, en av många, som jag så omsorgsfullt sådde i vintras för att ha riktigt många av i rabatten i sommar. Ytterst få av mina vintersådder överlevde. De gav upp redan i maj. Jag kunde inte hålla allt vid liv för torkan och värmen som satt småplantors fortlevnad för hårda prövningar.
Därför blev jag helt perplex av synen på detta "brosch". En planta men med många knoppar. Man tackar! 

           


Den gröna stinkflyns (grön bärfis) frukoststund

En överlevande planta av praktvädd


Ha det gott!

13 kommentarer:

 1. Hej Anja!
  Grattis till allt regnet, om du tar bort nollan så får du mm-antalet vi fick, 4 ynka mm. Dessutom gjorde den lilla regnskuren att det blev en fruktansvärd tung och fuktig luft och fortfarande lika varmt, för en stund sedan var det 30,2 grader.
  'Blue Angel' har jag också, en riktigt goding. Men hos mig hör den till de förkrympta och borttorkade. Alla mina viticellor likaså, 'Mme Julia Correvon' och 'Södertälje' t.ex. Det är ju en sådan sommar.

  Härligt att se dropparna på bladen. Det är en bra vattenreservoar för insekterna. Jag brukar klippa ner mina daggkåpor när dom blommat ut men nu får bladen vara kvar och så stänker jag vatten i dom. Har sett bin som druckit av dropparna.

  Ha en fortsatt skön söndag!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, hej! Ja, maken och jag stirrade helt fascinerade över regnmätaren som fylldes medan vi tittade på!
   Jag har vattnat mycket min blåa ängel och den svarar med den mest otroliga blomningen - någonsin.

   Radera
 2. Bellissima clematide, purtroppo qui fioriscono e bruciano per il caldo lo stesso giorno...

  Ti auguro una buona giornata :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. La mia clematide ha molta acqua, quindi può farcela.
   Buona giornata a te pontos pontos :-)!

   Radera
 3. Vila läckra bilder, och de på stinkflyt är så roliga att se. Clematisarna torkar bort här men några trotsar och kommer mycket senare med en någorlunda bra blomning. Väldigt ojämnt utfall på dem.
  Vi fick 7 mm igår och en skogsbrand i närheten. Det gick bra med den men det var lite kymigt ett tag när men ser röken så nära.
  Ha det fint.
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Vi har nog aldrig varit med om att se hur millimetrarna stiger för blotta ögat i regnmätaren.
   Skogsbrand är ju en riktig mardröm...tur att det gick bra för er del...
   Skulle jag inte ha vattnat så mycket som jag har gjort skulle vi knappast haft glädje av dessa millimetrar heller. De skulle ha runnit bort på en yta som inte suger längre upp någon vätska på kort tid. Det är ofta nackdelen med störtskurar.

   Radera
 4. Härligt med regn, skulle också gärna vilja få ta del av det... :) Rosa praktvädd... den ska jag leta efter till nästa år. Ja vintersådderna... de är ett minne blott kan jag hålla med om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt tycks vara omåttligt i år. Först en "omåttlig" vinter, ingen vår, vrålsommar och när det väl kommer regn är det inte heller måttligt...hur kommer allt att sluta, kan man undra.

   Radera
 5. Hej Anja!
  Så mycket regn du fick, härligt, vi fick 7 på lördag och 10 igår, så skönt. Salmon Queen sådde jag också i år, det blev lyckat, den är riktigt vacker, och gillar att den skiftar i färg. Blev lite besviken då jag upptäckte att den var ettårig, men jag får så nya nästa år. Härlig klematis och den lilla fisen har du fångat fint på bild.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag riktigt avis på din praktvädd ;-)! Dansade du balett för den, eller ;-)?! Jo, de är ettåringar men frösår sig rätt duktigt. Undrar om nästårsplantor blir lika sin moder?

   Radera
 6. Grattis till en rejäl skur! Så lycklig är inte jag ca 3,5 mil bort, antagligen kortare fågelvägen. Praktvädden var läcker men den där klematisen gillade jag alldeles extra. Har lyckats landa med många rödvioletta...

  Ha det gott trots värmen! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här klematisen är något alldeles extra, måste jag hålla med om. Den tycks trivas i solen och värmen OM den får jättemycke vatten.

   Radera
 7. Vilka fantastiska bilder på insekten :D

  Även här kom det till sist regn men istället har det blivit en galen luftfuktighet. Så mycket så att tom mina skåp inte går att öppna för att träet har svält!! Och allt hårt i skafferiet har blivit mjukt och segt... Men, Äntligen: Regn :D

  SvaraRadera