lördag 27 oktober 2018
     Att flytta stora, tunga växter           till vinterförvaring

Det smartaste sättet att odla större krukväxter ute är förstås att skaffa sådana som är minst två zoner härdigare än vad man själv har. Då kan krukorna stå ute året om. 
Att leka Medelhav i zon 3 i Sverige med större olivträd, citrus m.fl. kräver att man förflyttar dem till frostfri övervintringsplats. Sådana växter har jag ett antal och kan tacka maken för att de slipper frysa ihjäl på vintern.
Den absolut största "Medelhavsväxten" vi har - som inte alls härstammar därifrån utan från Nya Zeeland, är vår Cordyline australis 'Atropurpurea', köpt 2005 (hittade äntligen inköpsåret bland anteckningarna). Den är stooor! Mäter ovandelen från rothalsen inklusive kronan 3,4 meter. Kronan är 90 cm hög och 1,3 m bred...dvs egentligen alldeles för stor för oss gamlingar att kånka ner till källarförvaringen. Men vi är båda förälskade i den och då uppbådar man oanade krafter när så krävs. Maken är stark vilket underlättar ;-)  I källaren får den vila horisontellt med en kudde under nacken...det får ju inte göra ont.
Proceduren att få den till källaren skulle nog få utomstående att dra på mungiporna...allt stånkande och pustande...som tur är ser ingen oss....  Något som underlättar hanteringen betydligt är att hela roten får vara i en svart sopsäck i stället för kruka.
Den döljs bakom ett "plank" i rothöjd när den är ute i Krukträdgården. 
Annars tycker jag att det handlar lika mycket om att förbereda sig själv för "vintervila". Nu tillbringar man tid inne mer än ute. Och visst är det skönt. Jag är nog årstidsberoende. Både vi själva och växtligheten vilar och hämtar kraft till nästa säsong.
Som ett landmärke sträcker sig vår "Palm" över hustaken

Igår åkte den in till vintervilan

Har tagit in en oproportionerligt stor bukett av paranasalvian, Salvia guaranitica 'Black and Blue'.
Den är också helt enorm efter en het sommar, men som tur är klipper jag ned den ordentligt och tar in några jättekvistar. Dock utan blommor.

Mina allra första egenodlade citroner får mogna inne.

Just nu har jag inne rätt många hortensiablommor. De är vackra så här års och passar väldigt bra ihop med gamla böcker...:-)

Jag höjer mysfaktorn inne med många växter i krukor och i vaser. Nu är jag och de flesta av mina växter redo för vintern.

                   Länkar som vanligt till  TrädgårdsFägring

                                                             Ha en fin helg!
                  

20 kommentarer:

 1. Den där Cordylinen kommer jag ihåg och den är stooor :) Så ner i källaren - jag beundrar er. Du beskriver höstkänslan så fint och jag håller med. Det är skönt med allt det innebär.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina för komplimangen. Att du uppfattar min höstbeskrivning som något fint gör mig riktigt rörd för det var inte min avsikt - alltså att skriva "fint" ;-) Vet inte varför din komplimang träffade rakt i hjärtat.

   Radera
 2. God morgon Anja!

  Så var höstens stora prestation genomförd, jag vet att du berättat om din Cordyline tidigare och den blir förstås större för varje år. Fint att ni tar hand om den ståtliga madamen, jag är ingen vän av slit-och-släng växter.

  Den sista bilden är väldigt vacker, alla färger tycks harmoniera med varandra på ett tilltalande sätt. Bra komponerat!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Gunilla, vad gör man med så stort träd som måste tas hand om. För 14 år sedan var vi fortfarande "unga" - och Palmen likaså. Nu åldras vi ihop - vi blir svagare medan Palmen "blomstrar" och bli bara större och starkare...;-)

   Radera
 3. Hej Anja!
  Vilken ståtlig palm, den kan inte vara lätt att hantera. Den ser ut att ha det bra. Vackra blomarrangemang. Idag är det isande kallt ute, får bli en innedag.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Marika, vi har haft snöblandat...:-(...nu matar vi fåglarna igen..

   Radera
 4. Ja man vill ju gärna behålla de växter som blivit stora och ståtliga och som också blivit en del av familjen med tiden. Vi släpar också en massa krukor ut och in vår och höst men jag har två starka män i hushållet så jag dirigerar mest. Men jag sliter hår med de medelstora krukorna själv.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Helene, jag har sett alla dina otroliga krukor med olivträd, dahlior m.fl. växter. Du har så rätt i din kommentar att de har "blivit en del av familjen".

   Radera
 5. Tack så väldigt för din fina kommentar Anja! Men snälla, snälla du jag gillar din blogg exakt som den är. Det är en underlig gen jag har... Jag måste förändra och utveckla och ibland blir jag så trött på mig själv. Beundrar er som är nöjda med det som är.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, grejen är att jag är INTE nöjd. Jag skulle väldigt gärna utveckla bloggen om jag bara visste hur man gör. Drygt ett decennium börjar kännas tradigt. Dessutom finns det så många fina trädgårdsbloggare och dito sidor på nätet att jag har frågat mig fler än en gång vad jag har att tillföra. Svaret är rätt givet...Var sak har sin tid och min är snart överspelat. Dessutom har jag väldigt låg motivation att berätta för andra "hur man gör" - det gör andra så mycket bättre.

   Radera
 6. Säga vad man vill, men palmen verkar ha det ganska gött under vilan!
  Jag kommer i år testa att övervintra lite växter som jag i vanliga fall kastar efter säsongen men kan ni så kan jag, har jag bestämt!

  Ha det gott trots det hemska mörkret som kommit.

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det roligare att försöka spara än att bara slänga. Ibland går det strålande bra - ibland inte, men man har åtminstone prövat.

   Radera
 7. Eran palm är superhäftig där den sträcker sig upp över hustaken. Vilket jobb att kånka på den, men absolut utan tvekan värd allt slit. Man får som du skriver oanade krafter när man verkligen vill. Den ser att ha fått det ganska gosigt nu nere i källaren. :)

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var någon mer kunnig än jag, som sa när han såg hur jag övervintrade "Palmen", att just liggande var bättre än stående. Glömde att fråga hur det kommer sig. Men, som sagt, det har gått bra .-)

   Radera
  2. Det var intressant. Undrar om det gäller just palmer eller andra växter också?

   Radera
  3. Jag kan tänka mig satt det handlar om stora växter i krukor och som behöver vila över den mörka tiden av året. Alternativet är väl att ha mycket högt i tak, väldigt ljust och svalt.

   Radera
  4. Mmm, jag har ett fikon som börjar bli rätt stort. (inte i närheten av din palm men... 😊) Än så länge får det plats på en bänk framför källarfönsret men snart blir det nog viloläge eller golvet och egen lampa.... 😊

   Radera
 8. Ja, lite skillnad mot mina krukor här i Spanien, men har en liknande palm här.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 9. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  ดูหนัง

  SvaraRadera