måndag 3 december 2018                                                I dessa adventstider
                              kommer 
            Julbegonian
som ett återkommande inlägg i min blogg varje år. Vet inte riktigt varför jag propagerar för denna helt hopplösa blomma. Själv har jag ännu aldrig fått den att överleva på ett anständigt och bra sätt till våren utan senast februari har den fått bli en "änglabegonia".
Men även andra, betydligt mer lättskötta begonior hittar man hemma hos mig. Jag är en riktig begonia"fän". Alla kommer dock inte i nåder hos mig. De moderna vulgostorblommiga, "begoniabroilers" är inte ens begonior i mitt tycke. Men, jag inser mycket väl att smaken är olika. Och man måste sannerligen inte tycka som jag. (Som tur är kan mamma inte svenska - annars skulle hon kanske tjuvläsa från sin himmel och känna sig kränkt...hon älskade nämligen dessa stoooora - ju större blommor desto fler dinglade på mammas veranda under sommaren....:-)!)
Om Du, som läser mitt inlägg, ändå blir sugen på att pröva själv, så har Blomsterlandet utmärkta skötselråd och artiklar om denna, så himla söta julblomma. Jag älskar den och tror varje år att "nu, i år, ska jag lyckas att få den att trivas till sommaren...typ..."
Så även i år...:-)Hoppet är det sista som lämnar en. Se bara mitt inlägg innan om Yacouba Sawadogos kamp om att plantera skog mot alla odds...
....18-20 grader....hög luftfuktighet....mycket ljus....hur svårt kan det vara ;-)?
                Än så länge har jag bara vita.
  
 Har klippt den för att få en mindre och kompaktare blad-och blomsterkrona. 
Rexkultivarer ser lite intellektuella ut och ett ex. får hålla sällskap med ett par kända poeter och en konstnär. Detta ex står nu i vinter för mörkt för att blomma, men jag är glad åt de fina bladen.

Ha en fin advent!


HÄR hittar du andra som bloggar om trädgård. Veckans tema Adventstider bjuder på en hel del vackra bilder och trevlig läsning.

8 kommentarer:

 1. Jag är en begoniafän med ungefär samma erfarenhet som du. Vår samvaro är komplicerad. Jag har tittat på herrgårdsbegonia i en välsorterad blomsteraffär och jag vill så gärna men de är dyra och kommer jag fixa den? Jag har väntat... Gillar faktiskt den vita du visar först men jag gillar den röda, storblommiga också. Har haft den flera jular istället för julstjärnor :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fått veta att begonior håller på att bli "moderna" igen. Snar får man kanske lite roliga och spännande sorter att prova.

   Julstjärnor är något som jag vill se vid Medelhavet när de blommar som värst och är hööööga! Hem till mig kommer de inte om jag får bestämma ;-)

   Radera
 2. Den är snygg, särskilt i sällskap och med mossa. Jag har kvar att upptäcka begonian, den har inte talat så väl till mig ännu. Men som julblomma är den ju ett riktigt bra alternativ.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var egentligen Botaniskas begoniaavdelning som fick mig att "upptäcka" släktet. Bladbegonia med sina diskreta blommor är superläckra uteblommor i urnor och krukor.

   Radera
 3. Hej Anja!
  Blir imponerad av dina fina begonior, det syns att du har gröna fingrar. Här trivs inte blommande inneväxter. Är glad att jag lyckas med lökväxter inne. Nu har några amaryllis slagit ut. Ute skiner solen.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina begonior är nyköpta. När det gäller dem så har jag inga gröna fingrar alls.

   Radera
 4. Är imponerad att du får dem att överleva till februari. Brukar "åka dit" varje år när jag är hos Rappnes och det går en vecka så är de bara skräp! Så jag har gett upp och i år blir det ingen!

  Just nu pausar jag helt från trädgården irl men pluggar till trädgårdsdesigner på distans. mest för att förkovra mig :)

  kramar till er <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du använder denna död-tid till att förkovra dig. Du kan ju göra ditt examensarbete hos mig - typ...;-)

   Radera

Sidvisningar förra veckan