lördag 13 april 2019



                                          Giganternas kamp
Iskalla vindar sveper igenom trädgården och torkar upp allt det som nattfrosten inte hunnit med. Inte ens solen är ens vän. Den ler från det blåa med hela ansiktet. Det hela verka groteskt eller absurt eller som någon aprilmaskerad. 
Maskrosbladen vissnar på "gräsmattan" - alltså någon riktigt bra gräsmatta har vi ju inte - men inte ens i somras gav maskrosen upp... 
Alla träd och buskar har bristningsfärdiga bladknoppar...medan nattfrosten fortsätter att härja i torkan.
Nu känns det som länge sedan vi fick vatten ovanifrån. Det är kris i trädgården. Även jag krisar i kapp med de mindre som inte orkar sträcka sina ytliga rötter på djupare grund...
Det råder torka, frost och gassande sol. Nu är det en kamp mellan Liv och Död i trädgården - en som liknar giganternas kamp...

(Har ingen lust att kliva utanför dörren mer än några steg, därför blir det inga bilder att tala om. Visst blommar det i min trädgård nu, så som olika nunneörter, bollvivor, lungörter, violer, nyutslagnaungersk tandrot, hybridjulrosor, anemoner/sippor av olika arter, primulor, fransklockor, m.fl., men det blommar glesare än förr om åren. Inte ens för er skull tänker jag kämpa i den iskalla vinden för att ta bilder. Det vänder dock snart och då blir det bilder på sådant som blommar just nu.) 



  Vit doftviol börjar inta mark på riktigt korta stjälkar


Vårälväxing i kruka växer och bildar blomax tidigare än på marken.
 Stor nunneört, Corydalis solida, finns i alla möjliga färger på många olika ställen. Tog bilderna för några dagar sedan.

Min krukväxande lärk, Larix sp. (kanske gmelinii) blommar nu. Även den här bilden är några dagar gammal.

Så här såg rosenrododendronet, R. oreodoxa (var. fargesii?) ut för fem dagar sedan. Sen kom frosten.

Så här klädde vi den i hopp om att få se de utslagna blommorna istället för bruna "disktrasor". På onsdag hoppas vi kunna avtäcka skönheten. Men, vad får vi se då? Fräscha blomknoppar eller frostskadade dito? Vågar inte gå och titta ännu...

                  
    Önskar alla en trevlig helg och en fin                   trädgårdsvecka!
                    Anja
        Här  hittar du andra som bloggar om trädgård

6 kommentarer:

  1. Ikke enkelt å holde på med hage når været ikke spiller på lag. Her ble fikk stjernemagnoliaen ganske så brune knopper og blomster, ellers ser det ut til å gå bra.
    Det ser ut som du har mye du kan nyte akkurat nå.
    Vi får håpe at frostnettene tar slutt på onsdag, og at det har gått bra med rododendron dere har dekket til:-)
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min stjärnmagnolia tyks ha ännu oskadda knoppar. kanske för att de är bara i början att spricka ut.
      Tack för tröstande ord!

      Radera
  2. Här har ju inte våren kommit lika långt, som tur är! Men jag såg i dag att flera magnoliaknoppar var bruna men de flesta är ännu helt inneslutna i den luddiga knoppen.
    Det är bara att hålla tummarna att det blir bra trots allt. Och snart vänder det och vi slipper de här iskalla nätterna!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Anja!
    Lite regn skulle inte skada, nej! Så trist med din blommande Rhododendron, hoppas verkligen den klarar sig. Såg en del Magnoliaknoppar igår som var helsvarta, trots att de ännu hade pälsen kvar.
    Vi har haft det riktigt kallt på nätterna, - 8 grader en morgon. Vårens tidiga växter ligger ner på marken men reser sig så fort det blivit varmare, de fixar nog detta men buskar och träd som bildat stora knoppar är nog mera känsliga. Vi kämpar på Anja!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Det är inte utan att jag håller med dig i din klagan över vädret. Det är likadant här, men idag när det nästan (!) slutat blåsa är jag verkligen tvungen att gå ut och rensa dom tre sista pallkragarna. Det ser så hemskt ut i dom, speciellt som dom andra sju är så fina med massor av lökväxter som kommit upp. Men jag sa till min gubbe som precis gick ut att före nio får du inte se mig...
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  5. Oh, vad tråkigt att höra om detta bakslag i vädret. Hoppas verkligen inte kylan fortsätter!

    SvaraRadera