onsdag 28 december 2016

                
                                     Ljuset har segrat!
Nu är den här! Förväntan och pirret i magen! Jag får rena vårkänslor redan, trots att förnuftet säger att det är i januari-februari som vi får vinter normalt här. Det gör inget. Om ett par månader sätter igång frostvakten i det lilla plastväxthuset som jag har inne i det stora av glas. Där jag kan sitta och leka vår en månad före den riktiga.
Dessutom har jag tio krukor som börjar växa fint inne i det lilla växthuset. Krukorna är placerade i ett miniväxthus med undervärme och en växtlampa ovanpå.
De är ett släkte av familjen Papaveraceae, vallmoväxter, som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Dock en annnat släkte, Meconopsis, bergsvallmosläktet av arten horridula, taggig bergvallmo. Fröerna är ursprungligen samlade i Kina i Yunnan på berget Zhongdian och därför heter arten Meconopsis zhongdianensis. Jag antar att just denna art finns endast där och kallas då för endemisk. 
Sådde dem för ett år sedan. Min förhoppning är att de ska få ett rejält rotsystem innan de planteras ut på våren. Får se om de blommar redan i år eller om jag får vänta ett år till.
Har haft taggig bergvallmo även innan men har inte varit tillräckligt observant på torrperioderna. De tål inte särskilt bra sommarvärme och ännu sämre torrperioder.

Så här ser det ut just nu i krukorna.


Så här har några sett ut tidigare om åren

Den här bilden hittade jag på nätet - den enda med artepitet zhongdiadensis. Rätt lik mina M. horridula, men med större färgvariation.

Det kommer att bli så spännande att få se vad det blir av mina nykomlingar.

                God fortsättning på detta gamla år!

25 kommentarer:

 1. Hej, JA ... lite vårkänslor har man redan nu... I alla fall då vädret är som hos oss: strålande sol och runt nollan. Och jag har också Vallmor på gång! Men inte pga sådd. Utan de självsår ju sig flitigt och är redan uppe. Din blivande Vallmo ser taggig ut!
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vallmon är taggig är kanske inte så konstigt med tanke på namnet ,-))
   Mina vårkänslor påverkas förstås också av det milda vädret, men jag har alltid ändå lite vårkänningar när julhelgerna är över;-).

   Radera
 2. Så flotte de blir! Det blir spennende å se bilder når de blomstrer, om det blir denne sesongen eller neste! Jeg er alltid klar for ny hagesesong når juledagene er overstått. Noe varme har jeg ikke i veksthuset, men noe får jeg nok til i kjøkkenvinduet. Ha en fin romjulsdag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi trädgårdsfolk är oss lika i en mening , tror jag: Vi börjar den nya växtsäsongen direkt efter jul :-))!

   Radera
 3. Ci sono giorni che sembra primavera anche qua a Milano, non va bene, ma è così: pregi e difetti ! Ciao e buon anno !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buon anno per te La Laura!
   Ciao e saluti!

   Radera
 4. Wow vilken skönhet - det är skillnad på vallmo och vallmo. Jag är inte så förtjust i vallmo, generellt, sedan jag med stor möda lyckats befria trädgården från några P. orientale men Meconopsis spelar i en annan division och det exemplaret du visar är nog den vackraste företrädare av släktet jag sett.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Gunilla. Både formen och färgen tar andan ur mig och är mina absoluta favoriter. Men, så svårt att fixa det de vill ha. Men, jag är beredd att anstränga mig för att hitta en miljö som kanske skulle behaga skönheten. Får se. Nu får jag ju fler plantor att laborera med. Så vitt jag förstår är dessa inte monokarpa heller utan perenna.

   Radera
 5. WOW!! Det ser lovande ut i dina plast byttor. Visst känns det härligt att det vänt:) Ska sätta mig och titta i Impectas frökatalog och drömma mig bort ett tag...
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du rätt i Merja. Nu är den bästa tiden för drömmar. Just nu kan inget gå fel - varken vädret eller sådderna ;-)! Egentligen årets mest underbara tid:-)!

   Radera
 6. Oj vilka fina sådder du har:) Hoppas verkligen att du kan sätta ut finfina plantor till våren :) Håller med dig om att man redan börjar längta efter våren, bara att få säga 1 januari är underbart för man är "på rätt sida" så att säga :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dags att sätta perennfröer i krukor! Tänk så härligt!
   Du har dock lite annat att tänka på också, vilket kanske grumlar din tillvaro något. Jag hoppas att allt återgår snart till det normala för dig och din familj!

   Radera
 7. Riktiga läckerbitar! Hade ett par exemplar för länge sedan. Ångrar nu att jag inte beställde frön av den när jag ändå beställde andra Meconopsis av Björnar med trillium.no. Håller tummarna för fina rotsystem.

  Gott slut! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å herreje! Tack för den adressen! Nu fick jag något att bläddra i som höjer pulsen avsevärt!

   Radera
 8. Tiden har vänt och vi är på väg mot ljusare tider. Ser fram emot våren hos dej!
  Tills dess, gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och gott nytt till dig själv Lena!

   Radera
 9. En taggig vallmo - herregud vad det finns!
  Får vårkänslor bara av att titta på dina bilder. Oj vad det spirar redan!
  Tillbaka i vardagslunken nu, hugger ved så det visslar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vardagslunken längtar jag till just nu också :-)

   Radera
 10. Lycka till med din taggiga bergvallmo, vilken exklusiv växt. Tycker redan att det blivit ljusare, måste vara inbillning.
  Gott nytt år!
  Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite positiv inbillning kan aldrig vara fel..;-)!

   Radera
 11. Mmm, det är lätt att få vårkänslor nu när det är så milt väder, och det är väl inte så fel utan rätt härligt egentligen. Den taggiga bergvallmon var bedårande söt. Så mycket växter du har som man aldrig har hört talas om.
  Önskar dig ett Gott Nytt År!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss blir det riktigt kallt om ett par dar, om prognoserna stämmer. Då får man behålla vårkänslorna inom sig ändå:-)!
   Got Nytt År själv, Anna-Karin!

   Radera
 12. Hejsan Anja!
  Måste få ge dig beröm för dina fantastiska plantor av Bergvallmo.
  Stora och kraftiga har dom blivit under din goda omvårdnad och dom kommer att pryda dina rabatter nästa år.
  Vill önska dig ett Gott slut och ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helen!
   Önskar dig god fortsättning!

   Radera
 13. Anja - såg ditt svar här... Kontakta mig så kanske vi kan byta lite frön. Har fått mina och fick kan nog dela med mig.

  carna.lind at gmail.com

  Carina

  SvaraRadera