fredag 24 februari 2017

                                        Månadens bild-
alltid lika spännande att utforska vad som händer under året - månad efter månad när det gäller ljus, temperatur, naturens skiftningar, trädgårdens mognad och växthusets aktiviteter samt min kära Krukträdgård med showbordets pynt.
                        Jag har ju valt att framförallt visa vad jag hittar på att pryda showbordet med under årets månader. Lite "töntigt", men det bjuder jag på. En av få fördelar med att ha kommit upp i åren är att man kan "bjuda" på lite töntighet 😁. 
                         Men just nu måste jag även visa min ljusmätare, d. v. s. hur långt solen räcker upp i skogen. Under november, december och januari orkar solen inte lysa in i skogen, solen ligger alldeles för lågt. Men nu når strålarna halvvägs trädstammar och ända upp i björkars höga kvast! Jag känner så'n glädje att hade jag en kropp som skulle tillåta mig att skutta runt i pur glädje skulle jag absolut göra det. Nu får jag dock nöja mig med betydligt lugnare glädjeyttringar - och det går bra, det med.


Och så show- eller pyntbordet.
Än är en del nätter under nollstrecket och då vill jag inte äventyra växters väl och ve. Har på bordet precis så mycket att när temperaturen faller på några minus tar jag in dem innanför ytterdörren över natten. På dagarna har vi haft plus ett bra tag nu.
Det är roligt att försöka få till det med något snyggt. Ibland är jag någorlunda nöjd själv - ibland inte. Om jag är nöjd den här gången återstå att se. Det brukar ta ett par dagar innan jag ser sådant som stör...
Viburnum x bodnantense 'Charles Lamont' har jag drivit i blom.
Gillar få tidiga blommor. Tänk om någon förvirrad humla eller bi tittar ut i solen?

Den här vyn får representera månadens bild

För att få med lite mer av blomningen tog jag denna bilden inifrån.

Tänk att en övervintrad, nyfriserat prydnadsgräs kan göra sig så här fint. Den måste klippas kortare innan den börjar vegetera, men ännu ett par-tre veckor kan den få se ut så här (dock efter fotograferingen på ett annat ställe).

Ja, inte kan man tro att någon är så pratsugen som jag och hittar på att tjata om allt möjligt till ett enkelt litet tema: MånadsbildBlommig Fredag. Andra är kanske beskedligare?

                       Ha en go' helg!26 kommentarer:

 1. Åh, det är så härligt att få vara töntig och strunta helt i vad andra tycker om en! Du inspirerar mig, jag måste också ta en kritisk blick på mitt entrébord. Skulle vilja sätta dit någon liten blomma, men det är fortfarande för tidigt och för kallt ...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättesmickrande att kunna inspirera lite!

   Radera
 2. Vilket fint entrébord som välkomnar och som man blir glad av. Själv har jag vinterkrukan kvar och eftersom jag har en vintergrön växt som jag är rädd om i den, så har jag lagt en väv över. Inte så välkomnande. Det är mera som välkommen till spökhuset :)
  Krukan med gräset är superläcker!
  Önskar en go helg!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har både olika tid, intresse och möjligheter att leka så som jag gör ;-)!

   Radera
 3. Fint showbord du skapat! Den gröna lyktan med en blomma i och den vackra milt gröna lådan med lökväxter och annat i är sååå fint tillsammans plus allt det andra också. Så där håller jag också på men inte har jag kommit på att kalla det för showbord..kanske härmas jag..!!?
  Du har ju nästan en liten forskningsstation där i trädgården med allt som du mäter och iakttar, så kul!
  Trevlig helg önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den limegröna lyktan blev jag så förälskad i och trodde att den var en ljuslykta. Men icke. Den tål inte värme. Därför fick den bli ett "växthus" istället. Måste reklamera den.

   Radera
 4. Du? Pratsugen??!
  Näe, du blyga, försynta människa <3
  Ditt Showboard är så snyggt och jag har funderat på vilket tema du tänkt i år?
  Jag har ingen "naturlig" plats att göra ett showboard på som du har men om jag hade så hade det varit tomt! För här har vi svinkallt och is, is, is!

  Men solen ska skina i morgon i varjefall och det är inte fy skam!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad roligt att du frågar! Blomsterfrämjandets tema för i år är Grönt i trädgården med alla möjliga tolkningar. Jag tar fasta på det genom á la Anja tolkning ;-) Det inkluderar hela Krukträdgården.

   Radera
 5. Härligt att ha en plats som är gjord och tänkt för förändring i takt med årstiderna!! Och de där inbyggda ljusmätarna brukar jag också kika på. De säger mer än ett datum i kalendern.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en härlig känsla när solens strålar når längre in i skogen eller högre upp i horisonten?

   Radera
 6. Härligt med något vackert att titta på, ser att du har både hyacinter och penséer. Prydnadsgräset ser verkligen ut som nyfriserat hår. Kul.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en riktig parfym"avdelning" just nu med olvonblommornas och hyacinternas berusande doft.

   Radera
 7. Alltid nöjsamt att ta del av ditt tjat!
  Skogen som ljusmätare - fiffigt! Ser mig ivrigt omkring om jag kan hitta en liknande indikator här, ljusfixerad som jag är.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har märkt, utan att ha varit så medveten om det, att jag spanar efter ljuset från sovrumsfönstret och lärt mig tolka det.

   Radera
 8. Det vackra pyntet är en underbar hjärtevärmare. Har ljusmätare här också. Varje helg ser jag hur ljuset återtar baksidan av vår tomt.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så oförargligt samtidigt som jag kan göra något av en del av tomten som annars skulle bara vara en steril grusplan.

   Radera
 9. Så flott bord, Anja! Det beste er å gjøre som en selv vil, ikke det trendene bestemmer! Ha en fin søndag, og gled deg hver dag over hvor langt solen rekker! Klem fra Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tolkar en trend, så gör jag ju precis som jag vill ;-) Trenden är bara till lite hjälp.

   Radera
 10. Här är jag också jättelycklig över att solen lyckats att nå över berget på baksidan, kan ju inte heller skutta så bra och några vårskri vågar jag mig inte heller på (grannarna=barnen)kan ju tro att jag har skadat mig ;) Jag vrålar av glädje i det tysta istället :) Din bänk ser alldeles fantastisk ut. Du har blick för det där! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får ju tänka sig för innan man blir för "vild". Min ena granne tycker redan att jag inte har alla skruvar på plats - vad skulle han tro om jag började skutta och hojta också ;-)...?!

   Radera
 11. Visst blir man alldeles yr av glädje när ljuset sprider sig mer och mer. Jag vet hur lycklig jag blir varje år när solen börjar nå in i mitt uterum igen. Dina björkbilder är riktiga glädjebilder ... jag älskar björkar. Och jag tycker det är fantastiskt kul och inspirerande att följa ditt showbord. Fortsätt att visa det!

  Önskar dig en skön söndag!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. När björken är avlövad så här års tycker jag att den är minst lika vacker som en del exoter med sidenbark i rött. Tänk om björken var sällsynt?
   Att se en björkhage eller -dunge är så otroligt fin syn.

   Radera
 12. Det är inte alls töntigt, men visst är det så skönt att ha kommit upp i åren så man kan göra lite som man tycker, inom snällhetens gränser.
  Gillar ditt show-och pyntbord!
  Ha en skön söndagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Lena. Det jag ogillar väldigt mycket är de icke-snälla, vilka det finns gott om.

   Radera
 13. Ja, det er i trærne man ser det!
  Du har vakker orden der jeg har rot og kaos... (usj, usj)
  Ha en flott uke!

  SvaraRadera
 14. Nej, beskedligare när det gäller att bre ut sig med både text och bild är jag inte! snarare tvärtom!!
  Men jag älskar att få se en massa bilder och gärna höra lite om vad det är som inspirerar dig, så fortsätt att vara "obeskedlig", tack!
  Vi som har några år på nacken har också gjort oss förtjänta av att få göra som vi vill utan att bry oss!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera