onsdag 27 juni 2018
                                                 

                                                            HÖGSOMMAR
         och månadsbilden juni
Det är varmt, det är torrt, trots att vi fått dryga 80 mm.
Men, jag har mina stunder med katten i ottan. Vi myser ute klockan 5 och lyssnar på alla naturljuden och sniffar i oss den friska luften, full av dofter. Mina trädgårdsambitioner begränsar sig till dessa tidiga mornarna då jag får lägga manken till att inte bara njuta utan även jobba. Det viktigaste jobbet är bevattningen. Men, torkan börjar lämna spår oavsett hur mycket jag vattnar. Det går inte att  hålla på dygnet runt eller hålla ens mina ynka 800 kvm lagom fuktiga hela tiden. Förhoppningsvis överlever det mesta...men, jag HAR TILLGÅNG TILL VATTEN till skillnad från många andra. 
Maija och jag vi drar in morgonluften, njuter av varandras sällskap en stund, särar på oss till olika aktiviteter och möts igen på kvällningen, när luften har slutat att dallra av värme. Vi är glada och nöjda båda två.  
Från Krukträdgården

Rosen 'Coral Dawn' och Lilium martagon 'Album'

Marktäckare. Kommer inte ihåg vad rosenplistern med rosa blommor heter. Hostorna är hos mig för det mesta "namnlösa!" därför att jag bryr mig aldrig om att lära mig namnen och etiketterna försvinner.... och....bla...bla…;-(.


Månadens bild


                                                               Detalj från Månadens bild

                                                    "Morgonstund har guld i mun"

                     Tack för titten! Ha det gott!

13 kommentarer:

 1. Det ser verkligen fint ut hos dig! Det måste vara ett riktigt ros år i år. Har nog aldrig sett dom mina så fina som nu. Vit krollija har jag önskat länge och planterade ner en lök i fjol, men inte blev det nått.
  Så fin detalj med ansiktet och allt det gröna!!
  Ja, nu ska jag ut och vattna här också...
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina vita "krollisar" dyker upp lite här och var.

   Såg nu med lite vaknare ögon att bilderna är rätt usla. Får göra en ny ansträngning med bättre skärpa.

   Radera
 2. God morgon Anja, eller god förmiddag, du har ju säkert varit uppe i många timmar redan. Din beskrivning över en dag i trädgården är poesi. Hur du och Maija går ut tillsammans och njuter ihop en stund, sedan fortsätter mot egna aktiviteter för att stråla samman igen när kvällningen kommer.
  När det gäller torkan så ger den en orosklump i magen. Var ska det ta vägen. Min trädgård är ju blöt och skuggig i grunden men dom som inte har det så och dessutom mycket begränsad tillgång till vatten, var ska det sluta. Men även jag märker hur olika växter får förkrympta blommor och en del orkar knappt slå ut. Här ska vi spara så mycket som det går så jag vattnar bara det ätbara och nyplanterat. Visst har vi fått regn men uttrycket "en droppe i havet" är nu för tiden mer aktuellt än någonsin.
  Men, din månadsbild för juni andas riktig sommar. Din 'Coral Dawn' är riktigt fin och vet du, min 'New Dawn' som aldrig brukar ta sig är i år översållad med blommor, trots att jag inte vattnat den en enda gång. Ett riktigt rosår är det i år i varje fall, det kan man konstatera.

  Hoppsan, det blev visst lite långt. Önskar dig en fin avslutning på juni!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Anita, jag äälskar låånga kommentarer. Gärna dubbelt så långt som ditt :-)
   Min 'Coral Dawn' kämpade för sin tillvaro i 10-12 år. Två-tre blommor och ett par svartfläckssjuka blad. Många gånger tänkte jag gräva upp den, men "den tog ju så liten plats" - så att låt gå! För tre år sedan började det hända saker med den och då hade jag inte gjort något extra för den.

   Jag delar din oro över alla trädgårdar och dess ägare som ser sin trädgård dö...undrar faktiskt hur klokt det är av kommuner att inte kunna erbjuda bevattning av trädgårdar via öppna vattendrag så som sjöar och älvar. Många insekter är beroende av sina värdväxter och far också illa när växter torkar bort.

   Du har rätt att det måste vara ett riktigt rosår i år!. Min honungsros har aldrig blommat så här länge som den gör nu.

   Radera
 3. Anja - du kommenterar inte pyntet denna gång men jag tittar lika mycket efter det i dina inlägg som på växterna. Pyntade aldrig förr men har blivit riktigt djärv på senare tid, bl.a med inspiration från dig. 80 mm låter ändå riktigt mycket men du skriver inte över vilken period. Vi har inte fått mer än 40 mm på 2 månader.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene! 80 mm på ett antal snustorra veckor är inget - tyvärr - beroende på att mina rabatter är mycket väldränerade, för att växterna inte ska dö pga mycket regn, vilket är det "normala" hos oss.

   Pyntet är et "integrationsprojekt" hos mig. De får inte synas först. De ska interagera med växtligheten på ett eller annat sätt. Jag har svårt för "påträngande" pynt. Sen är det också skillnad på pynt och konst. En vacker urna får gärna sticka ut som konstföremål. Ja, du ser. Jag har mycket åsikter om pyntet ;-). Men, de är mina tankar och behöver inte alls vara "rätt" ;-).

   Radera
 4. Vilka vackra växter och ting du har Anja. De blå faten bland de magnifika rosorna i din krukträdgård lyser det om.

  Den stora urnan på din månadsbild är bara så snygg.

  Din känsla för det vackra syns överallt hos dig.

  Skönt att höra att du och Maija har det bra i värmen och torkan. Jag vattnar jag också, som en tok känns det som, men inte räcker det i alla fall. Vi har dock tur som har vatten. Stackars de som inte har det.

  Tussan och Ville ligger i källaren på dagarna men lever upp på nätterna när det är lite svalare.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anna-Karin, vad gör man när den blå "rekvisitan" har hängt med väldigt många år . Något får man ju använda den till. Är mycket medveten om att det är inte "trendigt" att ha medelhavsblått i trädgården ;-). Men, denna varma, soliga sommar ger det där blåa en svalkande känsla.

   Radera
  2. ps
   Maija tar också sin tillflykt till källaren på dagen. Maija hälsar så glatt till Tussan och Ville :-)!
   ds

   Radera
  3. Blått är en av de vackraste färgerna och det bjuder alltid på friskhet och fräschör oavsett om det är trendigt eller ej. Det är ju inte de som följer trenderna som skapar nya. Snart ser vi nog mer och mer av det blåa igen. Tror jag.

   Tussan och Ville hälsar tillbaka och rekommenderar det svalkande nattlivet. :)

   Kram

   Radera
 5. Anja, så vackert!
  Sommaren med sol och torka har också kommit till mig i Wales, bara njuter. Hoppas du gör detsamma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajjamän Lena! Jag njuuuuter - än så länge. Om detta väder är en tillfällighet är det för min, privata, egoistiska synvinkel ok. Om vädret däremot är ett tecken på vad komma skall följande somrar så bör man nog bli väldigt orolig...

   Radera
 6. Hej Anja!
  Vilka härliga bilder, förstår att du sitter där och njuter med katten.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan