måndag 21 oktober 2019
      Boktips om ormbunkar

Idag väljer jag att dela en artikel från dagens GP!
Själv har jag alltid varit förtjust i ormbunkar och nu har det kommit en bok om dessa.Själv har jag rätt många, men av någon anledning har jag inte tagit så värst många bilder av dem. 
Vill veta mer läs denna länk.

Till höger frilandsadiantum, Adiantum pedatun 'Imbticatum', en alldeles otroligt vacker ormbunke vid dammkanten.


Den här måste väl vara svartbräken, Asplenium trichomanes ?(Nej, den är visst en kambräken, Blechnum spicant) Att jag frågar beror på att den har levt ett anonymt liv i närheten av en stor, vit snyggbladig julros. Ormbunken har inte trivts men överlevt, och under många år hände inte mycket med den - förrän i somras då den helt plötsligt tog plats!I min, lite numera inskränkta växtvärld, hade jag ingen lust att ägna den någon uppmärksamhet och då faller även namnet i glömska...

TRÄDGÅRD

Växten som gått från magi till trend

Länge fanns det en tro att ormbunken kunde skydda huset mot allt från häxor och väsen till råttor. Det är därför man ofta kan se ormbun kar som växer längs husgrunden eller på ömse sidor av ingången till gamla torp. (Bild: Isabelle OHara)
Ett särdrag hos ormbunken är knoppningen på våren. Bladet ligger ihoprullat i en hård snurra som kallas kräkla, döpt efter snarlikheten med biskopsstaven. (Bild: Isabelle OHara)
LÄNGE FANNS DET EN TRO ATT ORMBUNKEN KUNDE SKYDDA HUSET MOT ALLT FRÅN HÄXOR OCH VÄSEN TILL RÅTTOR. DET ÄR DÄRFÖR MAN OFTA KAN SE ORMBUN KAR SOM VÄXER LÄNGS HUSGRUNDEN ELLER PÅ ÖMSE SIDOR AV INGÅNGEN TILL GAMLA TORP. (BILD: ISABELLE OHARA)
Den är ett lika självklart inslag på skogspromenaden och i blomkrukan på fönsterbänken som i konst och inredning. Kring ormbunken svävar ständigt en aura av mystik.
Men kan man verkligen skriva en hel bok om ormbunkar?
Jodå, det går alldeles utmärkt, trädgårdsmästaren Anton Sundin har just levererat ett praktverk på 224 sidor om den mytomspunna växten. Nu finns det förvisso 12 000 kända arter så det saknas inte material att gräva ned sig i.
– I Sverige har vi bilden av ormbunken som den där skuggväxten som sprider sig lite för mycket och tar aningen för mycket plats. Lite av en problemväxt, men när jag började min research upptäckte jag att ormbunken var så mycket mer än en trädgårdsväxt. Det fanns så mycket spännande att berätta och jag vill visa på ormbunkens bredd, säger han.
Ormbunken är en av de äldsta växtfamiljerna på jorden med 400 miljoner år på nacken, vilket betyder att vi kliver runt i samma växtlighet som dinosaurierna en gång gjorde. Den har följt människan som en mytomspunnen påminnelse om en svunnen tid. Uråldrig, men samtidigt tidlös.
Det var framför allt i det viktorianska England under 1800-talet som ormbunken hade sina glansdagar och blev en trendväxt som tillskrevs närmast övernaturliga krafter.
– Den sprids med hjälp av sporerna på bladets baksida, men människor förstod inte på den tiden hur en växt utan blommor och frön kunde föröka sig och trodde att det måste vara något magiskt me d den.
Man inte bara samlade och odlade ormbunkar utan började också avbilda den inom konst, design och arkitektur. Som heminredning var den närmast ett måste och blev ett återkommande motiv på tapeter, tyger och porslin.
För Anton Sundin är ormbunken först och främst en mångsidig trädgårdsväxt med flera användningsområden.
– Örnbräken som många ser som ett besvärligt ogräs blir exempelvis otroligt fin kompostjord. Den blir lite surare än andra kompostjordar och skulle kunna vara ett komplement när vi ska odla surjordsväxter. De jordarna man normalt köper till sådana växter innehåller mycket torv som är en ändlig resurs, så potentiellt skulle det kunna vara att stort användningsområde.
Även inomhus fyller ormbunken en funktion. Den renar luften och ökar fuktigheten.
– Sedan är det också enkelt att inreda med ormbunkar. Som krukväxt kräver den inte så mycket ljus så man kan ställa den i bokhyllan eller i ett hörn. Den ska dock inte torka ut helt. Ormbunkar gillar regnskogsklimat och tar gärna in vatten genom bladen, så duscha dem med sprejflaska då och då, säger Anton Sundin.
Ormbunkar har sedan urminnes tider använts som medicinalväxt och ansågs tidigare kunna råda bot på bland annat astma, håravfall, reumatism, njurbesvär och mask i magen. I dag är det få som sätter så stor tilltro till de hälsobringade effekterna, men i Asien används den fortfarande som naturläkemedel.
Länge fanns det även en tro att ormbunken kunde skydda huset mot allt från häxor och väsen till råttor. Det är därför man ofta kan se ormbunkar som växer längs husgrunden eller på ömse sidor av ingången till gamla torp.
Ett utmärkande drag hos ormbunken är knoppningen på våren. Bladet ligger ihoprullat i en hård snurra som kallas kräkla, eller fiddle­head på engelska, döpt efter snarlikheten med biskopsstaven och huvudet på en violin. Sakta vecklar bladet sedan ut sig och sträcker på sig likt en sömndrucken katt. Processen tar som regel några dagar beroende på vädret.
– Vissa arter rullar ut alla bladen på en gång på våren, medan andra håller på successivt under året. Det blir en fin designeffekt i trädgården när man har utvecklade blad och kräklor i kombination, väldigt läckert, säger Anton Sundin.
Hur är då ormbunkens status i dag?
– Nu är intresset på väg tillbaka och den håller på att återta sin position som trendig rumsväxt. Dessutom klarar många av de sorter som finns i handeln i dag vårt inomhusklimat bättre än de gamla sorterna.
Fakta: Visste du att...
... det är av dess hälsobringade egenskaper som ormbunken har fått sitt namn? Träjon, som är en av de vanligaste vilda arterna, användes förr som botemedel mot binnikemask. Både mask och orm hette på fornsvenska ormber. Ordet bunke betyder knippa, bunt eller rugge, men också något som växer tätt och avskilt från omgivningen.

                            Ha en superfin vecka! 
         Tack för att du tog dig tid!
                                                                Anja
                                    Fler trädgårdsbloggare hittar du HÄR

8 kommentarer:

Carina sa...

Har läst om boken men hade precis hunnit köpa en bok på engelska. Här trendar det sen flera år tillbaka problemet är mest att hitta fler sorter i handeln.

Tror det är Blechnum spicant, kambräken, du har i bilden. A. trichomanes har svarta mittnerver och små, kanske 5 mm breda, runda bladskivor den har aldrig blivit högra än 10-15 cm hos mig. Båda är jättevackra var och en på sitt sätt.

Hoppas boken gör att fler börjar odla ormbunkar i trädgården så att efterfrågan ökar :)

Ha det gott! Carina

Susie på Stjärnarve... sa...

Har många böcker om dom mest udda växterna, men ingen om ormbunkar som jag gillar jättemycket. Den sista hade jag framme igår och glodde i, den var om amaryllis. Men en om ormbunkar platsar nog i växthyllan också.....
KRAM/Susie

Veronica sa...

Jag har oxå hört talas om den och tänkte att: den vill jag ha :)
Jag gillar ormbunkar och har många i trädgården men precis som du så fotar jag dem inte så mycket. I varje fall inte som "enskilda" växter men de kommer med på bild när jag fotar blommor i dess närhet. Och det är ju så som jag tycker de är så fantastiska. Att de lyfter andra, blommande växter. Men sen är de såklart favoriterna inne i woodlandet :)

Kram

Anjas Hill sa...

Tack Carina för hjälpen! Naturligtvis är den en kambräken :-)!
Nu har jag beställt boken!

Anjas Hill sa...

nu har jag också utökat mitt botaniska bibliotek med denna bok. Hoppas att jag får den till fredag!

Anjas Hill sa...

Jag känner till trädgårdsamatörer/konnässörer som odlar ormbunkar en och en med namnskyllt...:-)
Tur - vi är olika ;-)

Lena i Wales sa...

Wow, vad roligt att du är tillbaka!
Intressant om ormbunkar. Visst inte att de var så gamla, att de är bra för miljön och att de skyddar huset.
Ha en underbar söndag!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Anja!
Ja i ormbunkar finns både magi i form av lite trolldom och skönhet från det de sticker upp ur jorden på våren och tills dess de vissnar under hösten. Vackra är de oavsett årstid.
Ha det gott och trevlig helg!
Birgitta

Skicka en kommentar