onsdag 11 mars 2020

En hel värld



                  ...på tre kvadratmeter
Mina odlingar, som jag drar från fröer eller från sticklingar, är numera blygsamma. Jag har många arter och sorter men inte så många av var och en.(Halva texten har försvunnit i cybervärlden !) Här presenterar jag några av dem.
Bergvallmosläktet, Meconopsis, från olika delar av Himalayas höjder; krassesläktet, Tropaeolum, som har sitt ursprung från Sydamerikas Anderna; rosenböna, Phaseolus coccineus från Centralamerika; en förgätmigej-släkting, Myosotis pulvinaris, från Nya Zeeland; rosenblund, Rhodohypoxis baurii från Sydamerika; en vivesläkting, Primula, vars art-och sortnamn har försvunnit...med all sannolikhet från  Centraleuropas högre höjder; fyrkantspelargon, Pelargonium tetragonum, en s.k. xerophyt (växt för torra livsmiljöer)från Sydafrika, perenn fingerborgsblomma, Digitalis purpurea 'Candy Mountains Rose'  vars ursprung finns lite varstans i Europa.
Dessa är ändå bara en en del som jag odlar just nu på dryga tre kvadratmeter.
Själv fascineras jag av hur jag kan på så liten yta odla ett mångfald som inbegriper i princip de flesta fertila ytor på vår klot. Undrar vad dessa växter skulle berätta, om vi kunde tala "samma språk"? Nu måste jag istället tolka deras "kroppsspråk" för att kunna erbjuda en hygglig boplats så småningom utomhus.
För mig är varje växtart ett mysterium. Alla har sitt syfte i naturen i en livscykel. Kultivarerna har människan förädlat för att passa vår odlade rabatt. 
Undrar precis om jag upprepar mig mycket i mina inlägg? Om "ja" - beror det på att jag själv får aldrig nog av att begrunda och beundra livskraften i naturen och framförallt i mina rabatter. Trots ogynnsamma omständigheter, som jag inte kan påverka, överlever och även trivs växter som egentligen vill ha det lite annorlunda...

Vet inte vad denna Primula heter mer. Jag har den i en tråg och den är nedlusad med knoppar just nu. Trågen står i den ouppvärmda delen av växthuset.

Rosenbönan får liva upp plasten...;-)

Fyrkantspelargonens fyrkantiga stam är saftspänd och alla växtdelar täcks av fjun.

Vinterbärens blomdoft är bedövande. Synd att blommorna inte kommer humlorna tillgodo - har inte sett ännu några ute. Men, så fort vi får lite sol och värme ställer jag krukan ut. Har haft denna i två år.
                                   Sådder i varm- och kalldelen av växthus


Guldkantad klocklilja ihop med denna makalöst vackra gyllenlack(lackviol) gör sig riktigt bra. Gyllenlacken har jag köpt i år.

En liten yta med många olika arter och sorter. Så klart inga mängder av någondera - men, det behöver jag inte heller.. 

                       Ha det gott!
                      Tack för titten!
                          Anja
          Glöm inte att tutta in på TrädgårdsFägring!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar