fredag 24 juli 2009

138 MM REGN UNDER JULI MÅNAD HITTILLS!
Alla projekt stannar av och tiden går åt att plocka spansk skogssnigel!
Men, efter regnet kommer solen? Eller, vad tror ni?

ALLIUM, löksläktet, en "tjock släkt". I RHS Plantfinder finns 414 registrerade arter och sorter och i vår egen SKUD, Svensk Kulturväxtdatabas, finns 190.
Själv har jag inte hundratals olika arter, men några har jag. En av de vackraste är löken ovan, praktlöken. Det gör mig dock lite konfunderad hur det kommer sig att jag inte hittar en bild på denna lök som liknar min? Denna är verkligen praktfull, ca 35 cm hög och blomkaskaden är nästan 7 cm lång. De utslagna blommornas och knopparnas färg är hyfsat representerade på bilden.
Jag hittar beskrviningar som "liten lök"från Kina. Så värst liten är den inte som synes!

Igår fick jag dricka den godaste saften på länge. Den är gjord på röda vinbär helt utan socker. Låter kanske surt, men icke! Smaken är frisk med mycket rödvinbärssmak!
Det var min otroligt duktiga svärdotter, med bloggen CARAMEL'S PRALINASK som kom med den vackra flaskan till mig.
År 1997 flyttade vi hit och jag säger som så många andra gör när de flyttar till ett hus att "Här fanns ingenting" - vilket inte är sant, men det som fanns behagade inte mig så att 99% hamnade i komposten eller i skogen utanför.

Jag var fast beluten att göra något eget av trädgården och jag skulle börja med en "vit trädgård" i ett mörkt hörn (numera mitt skogsparti). Det var inte lätt för en nybörjare att fatta hur jag skulle gå tillväga för att börja skaffa mig vita blommor.

En dag var vi inne i sta'n och jag såg utanför en vanlig blomaffär en liten vit lilja. På den tiden tänkte jag inte så mycket på art- eller sortnamn (eller lämpligheten eller härdigheten för den delen) utan det räckte om växten var "vacker" i mitt tycke.

Det var den här namnlösa liljan som fortfarande lever och är och har dessutom förökat sig rätt duktigt! Naturligtvis har jag en alldeles speciell känsla för denna lilja - min allra första egenskaffade blomma här!


Regnet har fått Berget att blomma en gång till! Nu ännu ymnigare än på våren.
Här en underbart doftande dvärgtibast.
Ni som har följt min blogg vet att jag ha förkärlek åt de minimalistiska när det gäller växtstorleken. Här en pyttepelargon från Australien!
Svarta blommor är det alltid något extra med!


Fler inlägg om BLOMMIG FREDAG finns hos KATARINA


24 kommentarer:

 1. Du kan få klappa valerianaälskaren, men bara det;)Har du ingen katt alls nu? Jag skulle inte klara mig utan, tror jag.
  Historien med den vita liljan var jättefin!

  SvaraRadera
 2. Vilket underbart inlägg, fyllt av trädgårdskärlek och personlighet – dessutom en alldeles särskild känsla i att se din första, inköpta blomma. Visste faktiskt inte - eller kanske är lite trög – att du "i grund och botten" ;-: älskar vitt...

  SvaraRadera
 3. Varje höst de sista åren har jag köpt och planterat olika Allium, gillar dem mycket både i blom och som vissna.
  Är den svarta med en pelargon? Vacker var den iaf.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Ojojoj...vilka skönheter jag hittar här! Praktlöken är ju verkligen som namnet säger, praktfull! Den lilla svarta pelargonen, visst är det samma som du visat tidigare och som jag tycker så mycket om? Eller är det här en annan...
  Fint att läsa om din vita lilja och vad roligt att du har den kvar fortfarande.
  Din bild får mig att associera till Wij trädgårdar där man i delen som kallas tjärnen har just vita liljor mot björnmossa, mörkt vatten och rostiga plåtar. Mycket vackert!
  Ha en skön helg Anja!
  Kram NInni

  SvaraRadera
 5. Jodu visst är det nåt extra med de svarta blommorna, obeskrivbart men njutning varje gång man ser en. :)

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 6. Jättefina bilder Anja. Min lilla dvärgtibast blommar också om nu. Det är bara att tacka och ta emot! Din Allium var stilig. Jag gillar dem som är lite "hängiga". Kan tipsa om Allium chloranthum om du inte redan har den. Ny i min trädgård och en riktigt favorit-Allium.
  Lena

  SvaraRadera
 7. Det låter kanongott med sockerfri saft, och gratulera brudparet och önska dem allt gott!

  Jag är så glad för T's skull och hoppas de är riktigt kära och glada:)

  SvaraRadera
 8. Ja här är det pest och fest för sniglarna.
  Detta är så trist så jag nästan ger upp.
  Fast du ger mig hopp. Har du haft en vita liljan sedan du flyttade in så måste jag säga återigen
  Du är en riktig liten trädgårdsmästare!!!
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 9. Vilken urläcker pelargon.

  SvaraRadera
 10. Söta Anja! Vilket trevligt inlägg!
  Ja, det finns så många spännande Allium!
  Din blå har jag aldrig sett! (Inget konstigt!;-)..) Vacker!
  Men ju inget konstigt & ovanligt att du lyckas förvåna & visa ännu mer nytt! Du är verkligen en finsmakare!!;-) Svårt tro att du någonsin varit "nybörjare"!;-) (Har du verkligen varit det????;-)...) Men man ser ju att ditt "öga" redan såg extraordinärt vid första valet! Liljan är härlig!
  Trevlig & duktig svärdotter du har! Låter som ett mycket spännande vinbärssaft-recept!

  SvaraRadera
 11. Ja vilket regnande det har varit! Även hos oss blir det mycket plockande och klippande av sniglar. :( Men jag tror på solsken framöver! :)

  Praktalliumen är verkligen fin! Allium är ett trevligt släkte. Ha en skön helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 12. Funderade också på saft, men gjorde en paj istället. Som slank ner i ett nafts.
  Visst har det regnat en hel del. Men vi måste väl tro att solen kommer igen. Enl. tidninegen ser det bra ut nästa vecka:)Håll tummarna, det gör jag!

  SvaraRadera
 13. Jag blev så nyfiken på vad du hade för pelargoner, men så klart är det små vackra rara sorter - som passar så bra till din trädgårdsstil. Kul att höra historien om liljorna också, alla har vi nog någon sådan växt som vi köpt som nybörjare och som man därför håller extra kär.
  Ha det gott
  Eva

  SvaraRadera
 14. LILLEBETH!Nej. Ingen katt - efter 23 år och tre katter känns det verkligen tomt!
  CAMELLIA! Jag tror att det bor "en vit" i var och en av oss;)!
  MILLAN! Namnet finns på varje bild - klicka upp dem så ser du....
  NINNI! Hoppas att du har det gott i ditt Brasilien!
  MONICA! Visst är de kära...;)!
  Men ANNIKA då! Hur kan gamla jag inge hopp...;)?
  NINA! Jag känner mig som nybörjare fortfarande!
  KARIN och MERJA! Så skönt att ni tror på solens ankomst!
  EVA! Mina pelargoner är sådana som jag har fått av Birgitta i Ödsmål. Fast den svarta sidoides har jag köpt för några år sedan. Den lilla australiska köpte jag i våras på Lisebergs Trädgårdsmässa.

  Tack snälla för alla mysiga, trevliga och uppmuntrande kommentarer!

  Kramar och vänliga hälsningar , Anja

  SvaraRadera
 15. Tack så jättemycket för den fina lyktan och den söta korgen med blomster, kära svärmor. Den blev kalasfin på vår altan. Gjorde ett försök att plåta den i går kväll men fick inte till någon fin bild som gjorde lyktan rättvisa.

  Vad skoj att höra att saften smakade dig väl. Vi får se om jag lyckas "tvinga ut" din son att hjälpa mig att plocka vildhallon och försök till att safta på dem. Han är aningens motsträvig till den tanken just nu.

  Kramar från oss på Jambacken

  SvaraRadera
 16. Allium kan man inte få för många av. Jag har flera olika sorter i varierande storlekar och färger, och fler blir det. Fast mina Allium moly fick fullkomligt spel och höll på at ta över hela trädgården, så de flesta av dem har jag grävt upp och gett bort nu. Det sägs att de ska vara bra mot sork, och några sorkar har här aldrig varit, så det kanske stämmer. =) Praktlöken har jag inte sett förr, men den skulle vara väldigt välkommen hos mig.
  /Helen

  SvaraRadera
 17. Den australiensiska pelargoner ser intressant ut ;)).
  Visst har det regnat och regnat och sniglarna har vaknat till, usch!
  Tur att solen visar sig ibland.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 18. I do not think I have ever seen such an artistic portrait of Allium! Beautiful. Your current wine looks yummy and love the story of the lily. The black flower photo is stunning! Lovely post Anja!

  SvaraRadera
 19. Nämen, har det regnat så mycket hos er? Visst har det regnat här också men oftast på natten (då e det ju mörkt så man ändå inte kan vara ute och jobba). Nåt som jag inte riktigt kan minnas att vi haft innan är såna hällregn som riktigt slår ner alla växter, det har vi haft flera gånger i sommar. I vår grusade backe har det blivit djupa fåror där vattnet har runnit.

  Kan du inte skörda lavendeln ändå? Har man tur så får man ju en blomning till då. :)

  Hoppas ni får lite uppehåll nu i alla fall.

  Kram kram

  SvaraRadera
 20. Vad roligt med den där första blomman, vilket trevligt minne.
  Och sedan har jag ju förstått att det hänt en hel del i din trädgård.

  Det är alltid roligt med hemlagat och saften ser verkligen uppfriskande ut, vad roligt med en svärdotter som intreserr sig för trädgård/bär.

  Min man kokte körsbärs saft för första gången i år, på tok för mycket socker i men härligt att han ville försöka.

  Kram Maria Berg

  SvaraRadera
 21. Hej Anja! Har det regnat så mycket hos dig...det låter inte bra. Men snart kommer solen! Även jag börjar bli minimalistisk - åtminstone när det gäller pelargoner. P sidoides håller på att slå ut för första gången och jag hoppas den blir riktigt mörk.
  Har svårt att tänka mig att du var nybörjare 1997... det är annat än nu det!

  SvaraRadera
 22. Sniglarna är inte kul....De åt upp all min sallad när jag var borta ett par dagar!
  Din gula allium som du har som startbild fick jag habegär efter! Har aldrig sett en gul allium! Så otroligt fin! Det har blivit så att jag samlar lite på blekgula växter fast att min trädgård egentligen inte alls är någon "gul" trädgård! Det var ett bra tips från dig! Tack för det!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 23. Skulle bara säga att eldkrassen blommar du kan se det på min blogg.
  Har länkat till dig.
  Hörs och ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 24. Sniglarna har varit snällare i år än i fjor i Skåne just där jag bor - men dem som kommer nu är riktigt feta...
  /Anni

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan