torsdag 15 oktober 2009

FLYTTAR FOKUS FRÅN UTÅT TILL INÅT......


Ännu har jag växthuset i gång med sommarens blommor som jag har så svårt att släppa taget på...
Svampskogen utanför portarna ger dock en mjuklandning till hösten.

Det är inte så lätt att fokusera inåt när klematisarna blommar trots ett antal frostmorgnar


Eller när kryprosmarinen blommar i växthuset och får mig att glömma hösten för en sekund...

Men, utan hösten skulle inte min skugglilja 'White Towers' blomma -

Det är lika så bra att vända blicken inåt - här inne i min källare får alla känsliga växtvarelser övervintra i lysrörssken.

DET VACKRA LÖNNBLADET I KERAMIK (T.V.) HAR LINDA GJORT.

Nu gäller det att hitta höstdekorationer och växter som tål kylan.

Jag hoppar för det mesta över de traditionella höstkrukorna därför att jag har mycket som blommar ändå och när kylan väl kommer hinner jag bara njuta av höstkrukorna så kort stund innan de fryser bort.

Skogen får bli min dekorationsshop och diverse mossa, kvistar, grenar,stenar och örter både gröna och vissna blir mina blickfång - att inte tala om fågelrestaurangen som jag tänker pynta riktigt fint i år.

När jag flyttar fokus utifrån in så menar jag att nu är det äntligen läge att börja röja inomhus.
Under den ljusa årstiden blir innemiljön eftersatt - det är helt enkelt inte kul. Det är märkligt hur utefokuserad jag är från april till november - jag kliver över diverse bråte på golvet t.ex. med lätthet utan att vara det minsta störd....men NU ser jag! Oj, oj! Så mycket jag har att göra!

Hoppas att ni alla får ro att njuta av höstens långa kvällar!

26 kommentarer:

 1. Hej Anja!
  Underbara foton, som alltid.
  Jag går också i väntans tider på en vit skugglilja. Den lilaröda har redan blommat ut.
  Jo, vid hösttider, det är då man kan börja gå igenom "skafferiet" på datorn och se vad det finns att fixas med där...
  Men lite ångest har jag ändå, att hösten är här och tar blomma för blomma...
  Ha en bra dag!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 2. Hösten är vacker och det känns lite mysigt att få vända fokusen mot annat finns ju ändå i bakhuvudet att våren kommer MEN nu blir det innomhus göra.

  Ja, man blir allt kräsen vad gälelr trädgårdsböcker efterhand som man hittar nya.

  MB

  SvaraRadera
 3. Höstens färger är det vackraste som finns! Vad är det för träd du ghar på bilden tillsammans med den röda Lönnen i förra inlägget? En vacker kombination. Din header gillar jag också, det ser så fint ut hos dig. Spar du Euphorbian 'Diamond Frost'? Tycker mig ana en sådan unde lysrören. Vad det gäller fredspriset så måste jag hålla med. Hur kan man ge ett pris i hopp om att sätta press på honom så att det blir fred? Han ahr väl inte hunnit uträtta speciellt mycket som president överhuvudtaget. Ha en skön dag / gittan

  SvaraRadera
 4. Oj, så fint inlägg! Det har en sorts poetisk underton. Du borde skriva för någon tidning!! Men jag retar mig på din klematis (blir väldigt avundsjuk ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder Anja.
  Precis som du tar jag skogen till hjälp för att pynta ute.
  Massor behöver göras inne så det är nog tur att vi har årstider och inte sommar jämt men vemodigt är det även om naturen just nu sprakar av alla vackra färger.
  Min krulliga murgröna rotar sig ganska lätt ;-))
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. En vacker eftertanke, igen. Jag upphör aldrig att fascineras av din blomprakt. Det måste helt enkelt bero på att du är ute från april till november! Med en sådan engegerad trädgårdsmästare måste blommorna bli galna av växtglädje.

  SvaraRadera
 7. Vilka fina bilder Anja! Jag gillar speciellt ditt höstpyntande på den sista bilden. Vilka vackra färger.
  Tänk att det fortfarande blommar så mycket hemma hos dig. Själv har jag alls inget förhållande till trädgården just nu. Jag försöker återerövra hemmet och få det lite iordning. Trädgården får vila tills i vår.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 8. Hejsan!
  Vilka fina bilder! Hösten är bra vacker ändå. Men visst vill man att sommaren ska vara längre. I alla fall för mig som bor i norr. Det är många månader innan våren kommer.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 9. Njutbart att besöka din sida!

  SvaraRadera
 10. Det är mycket som skiftar nu och nästan allt finns samtidigt; blommor & frost, inne & ute, grönt & gult, visset & levande. Det är en märklig tid.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 11. Det är väl bra att få fokus på insidan lite också...det man inte alls har lust att ta itu med när det är väder för att vara ute i, gör man ju så mycket bättre nu när det börjar bli kallt och ruggigt ;)

  SvaraRadera
 12. Här känns det som om hösten gått in i vinter nu. Två nätter med ner till minus åtta nu. I morgon skall det dessutom snöa! Ja ja, bara till att hoppas på en riktigt tidig vår :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 13. Anja, vilket fint inlägg om hösten. Känns ofta lite vemodigt men när jag läst om din höst känns det bara naturligt och rätt. Härligt med en hel korg fylld av skogens härligheter (svamp är ju så gott) och vackert med allt som blommar. Jag hade turen att vara ledig igår morse och kunde föreviga de "djupfrysta" sommarblommorna innan de tackade för sig (vi hade vår första frostnatt igår). De senaste veckorna har jag ägnat mig åt att röja och rensa ut inne - det känns så himla skönt att få det gjort också. Ha en trevlig helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 14. Hos mig har det mesta blommat över redan..... Hos dig ser det verkligen fint ut fortfarande! Och vilken underbar startbild du har på sidan nu! Man får sådan lust att bara krypa runt där och kolla på alla spännande växter!!!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 15. Hej Anja!
  Vad fint du skriver! Håller med dig jag kan inte heller fokusera på inne när det fortfarande är fint ute. Jag har fått in alla pellisar i växthuset iallafall men jag bara går runt runt och njuter fast jag borde göra nytta.
  Vi har också haft frost nu, så nu är det slut på jordgubbar för iår.
  Det märks att du gillar trädgård till 100% ok 110%
  Kram på dig
  Annika

  SvaraRadera
 16. Hello Anja,

  I love this post... I wish I could read your words and not the google for I know there is so much of the poetry lost... your words without knowing the meaning even have a wonderful rhythm. Your photos on the page convey your world of wondrous blooms and mushrooms. What a great color to the mushrooms and your clematis. I can understand needing to focus on the inside now... I too let things go shamefully... but with the outdoors alive I hardly notice but now with temps last night of 28 degrees F. I mean... I am moving things around inside too. I am in a more serious mood today about our world... our earth. Kram, Carol

  SvaraRadera
 17. Känner precis så jag också! Men.... jag har inte så bra övervintrings-lysrör som du har!! Deeeeet skulle jag vilja ha!;-)
  Du gör så fint ute inför vintern också!

  SvaraRadera
 18. Trevlig läsning Anja :) Kan se dig framför mig, när du pysslar och donar och njuter i ditt fina växthus :) Brukar du plasta in det? Kanske har du frostvakt/värmefläkt? Eller tar du in alla dina skyddslingar längre fram? Hmmm - jag har pellisarna kvar i växthuset och får se hur jag gör, testar att ha dem ute eller förbarmar mig och tar in dem :)
  Håller med om att skogens gratispynt är bland det vackraste som finns - jag älskar ju mossa!! När du gjort fint vid fågelhuset, får du visa så jag kan få lite tips :) Har i alla fall hängt ut lite fågelmat nu när det börjar bli kallt.

  Även jag har börjat ta hand om insidan av hemmet, börjar med småpyssel men det blir säkert lite större projekt nu under mörka tiden. Ha det så gott, trevlig helg och kram på dig :)

  SvaraRadera
 19. Underbara bilder. Så mycket fint du har i källaren. Klarar du dem förbi vintern utan ohyra? Jag kan tycka det är svårt.
  Och samma här: Mina höstkrukor består av skogsfynd. Ha det gott!

  SvaraRadera
 20. Så fina bilder du bjuder på. Förstår att höstplanerade krukor inte kommer till rätta hos dig. Du har det ju så fint ändå!
  Känner igen mig av det du beskriver om inne miljön. Här finns att ta tag i också och det känns roligare den här årstiden:)
  En bild från fågel resturangen vore kul att se.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 21. Kära, söta alla ni!

  Just nu blåser det och snöblandat regn så att fågelrestaurangens pynt får vänta - även om jag ser att rödhaken går och småsvär för sig själv därför att han tycker att jag lagt alldeles för lite tid åt fågelpynt! Han säger typ: - Man lever icke allenast av bröd (vad beläst han e');)))!/Anja

  SvaraRadera
 22. Oj så läckra bilder du bjuder på i sedvanlig ordning!
  Visst är det så, allt skräp och högar träder mer fram nu när man börjar vara inomhus lite mer...får se om denna helgen kan ägnas åt lite mer röjning.
  Ha nu en härlig helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 23. Tack för fin höststämning, Här är det så blött av allt regn att jag misströstat flera dagar. Hoppas helgen blir torr och fin!
  Eva

  SvaraRadera
 24. Härliga bilder och talande.. visst är det samma här, man flyttar focus från ute till inne. Har varit och fyndat i skogen också gjort flera kransar samt dekorerat krukorna på trappen, finns så mycket fint i naturen.. ha en skön vecka Anja.. MOnica

  SvaraRadera
 25. Jag kan bara hålla med dig. Det är verkligen eftersatt inomhus så här års, och ibland kan jag nästan längta efter riktigt höstrusk så det känns ok både att storstäda och att mysa i soffan med en bok...
  Din skugglilja är så himla fin! Och det där lönnbladet såg jag själv hos Linda i helgen när jag var där på kurs.
  Ha det bra
  /Helen

  SvaraRadera
 26. Jag håller oxå med om att nu kan man ta sig den tid man behöver INNE. Den varma och ljusa tiden vill jag absolut inte vara inne, får nästan cellskräck inomhus om somrarna...
  Men nu kan jag faktiskt njuta av att "pula" inne, kanske måla, köpa ngt nytt i textilväg,städa i skåp(!),läsa en bok o tända massor av ljus...
  Underbara bilder som vanligt hos dej! Ha det skönt! Lena

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan