fredag 9 oktober 2009

TID FÖR REFLEKTION

Några färglada bilder från dagens fotografering. Färgprakten är enorm och jag trivs väldigt bra med hösten.

Odlingsåret har varit 'så där'! Våren började lovande med sol och värme. Växtligheten satt fart och det var en del veckor med njutbart väder. Huset blev målat och några nya projekt genomfördes i trädgården. Min älskade Skruttan lämnade mig för alltid och när midsommaren hade passerat med ett par veckor började den gamla visan, nämligen regnet! 3/4 regn och några soldagar fram till september då vi fick tio dagars uppehåll med sol!.
Visst. Det har regnat alldeles för mycket. Blåst för mycket. Och ibland har kylan slagit till. Den sista veckan i september och hela oktober har det regnat och blåst.Men, när solen får till det och jag kan vara ute i ett par timmar har jag redan glömt det tråkiga vädret och bara njuter av dofterna och av färgerna.

Nu när det är årstid för brasa så saknar jag Skruttan så, hon brukade ligga framför brasan på ett fårfäll och njuta av värmen på gamla da'r.Vet inte om jag någonsin vill ha ett djur mer - saknaden när det oundvilkiga händer är för stort.

Nu över till något jag inte brukar vilja prata om i min blogg: mina privata åsikter om världen i stort, MEN jag bara måste!
En stilla undran över årets Nobels fredspristagare - fattar jag illa? Krig på två fronter och ferdspriset????!!!! Hoppas att han nu ser sin chans att avsluta dessa krig!
Visst är Barak Obama en charmerande man - en president med visioner,
diplomatiska talanger och en vilja att föra öst och väst närmare varandra. En genomsympatisk karl som inger hopp om framtiden genom nedrustningprogram och förändring - men hopp om vilken förändring då?
Nej, jag känner mig förvirrad. Finns det verkligen inte i världen någon som har gjort liiiite mer...för FREDEN??!
Varför inte ge priset till någon av världens otaliga ideella organisationer som saknar pengar, men där människor jobbar oförtrutet för att andra skall få det lite drägligare? Föredömligt nog har president Obama lovat att skänka prispengarna till just sådant ändamål.

Jag skulle vilja dela med mig (för mig är hösten MUSIK!), men vet inte hur jag länkar you tube. Nåja. Det är ju inte säkert att just DU skulle dela min musiksmak!

23 kommentarer:

 1. What exquisite photos Anja... the light... the colors... Your Garden... Wow! As Always!
  I must agree with you about the Nobel Peace Prize... he said it himself ... he felt he did not deserve it... but maybe this will inspire him to stand up to others and end these horrid wars. I never believed all the change could come... it is not President Obama's fault alone... the saying ... follow the money applies here... no health care... no true Green change... more war... too much power in so few hands ... they are making fortunes and say loudly with money ... No change!
  As far as music we have Katydids filling the night air... they are wonderful in a scratchy odd sounding kind of way. I love them. Enjoy the weekend. Peace. Carol

  SvaraRadera
 2. Dina färger är fantastiska – nog skulle hösten vara lite roligare om det var den prakten runt om en!Jag har valt många vintergörna istället, var så fascinerad av tanken p grönska året runt, men kanske jag skulle satsat på lite färg också. Jag har funnit förut att saknande av en katt som dött har helats av den nykommande katten. All kärlek gör ont en dag, men går det att leva utan den?!
  Jag håller helt med om Obama, det är som om de måste ge priset till någon kändis, gärna någon med mycket publicitet – det känns som om den norska nobelpriskommitén är riktigt slöa på att själva resa runt och hitta kandidater. Intressant var att Obama själv nästan var generad över priset, det tycker jag var ett stort plus för hans del! Nu ger han bort pengarna, förhoppningsvis till små organisationer som du nämner.

  SvaraRadera
 3. Tack för den fina kommentaren. Raden om lökarna var poetiskt vacker, sen är det ju alltid roligt när andra kan se en skönhet som jag själv inte är medveten om. Alliumen är ju nya för oss. Pojkvännen valde som vanligt blommor efter bilderna ... men numera får jag vara med och bestämma växtplatsen. För luktärter och dylika höga växter gör sig inte så bra i rabatterna vid gången fick han lära sig.

  Sedan tror jag man smälter igen om man ser en ny go kattunge. Jag har inte förlorat mina egna, men exsambon förlorade sina två i en brand när vi bodde ihop. Jag tror inte han ångrade de nya det minsta, däremot var det mycket diskussioner innan vådnaden bestämdes vid separationen. Mitt argument vann (de kom från mina föräldrars gård) och jag hade inte velat leva utan dem. Dessutom mådde han bättre i luftrören utan katter visade det sig.

  SvaraRadera
 4. Underbara färger, min ena katt ligger med gärna framför brasan när inte hunden sträcker ut sig där och jag förstår att det känns tomt. Nya djur skaffar man sig när det känns rätt om det nånsin gör det igen.

  Min reflektion på fredspriset är att ibland så väljer de de som kan behöva påminnas om en fred som Arafat och Peres för några år sedan, kanske att deras vilja att sträva efter fred stärks .... ja inte vet jag.

  Hoppas du får en skön helg!

  SvaraRadera
 5. Vackra bilder som vanligt! Hösten är ju egentligen allt annat än grå om man skall vara ärlig.

  Ja nu har han ju ärvt två krig, inte startat dem själv och det ena håller han på att avsluta. För att vara amerkansk president har han ju varit otroligt noga med att hellre prata en att skapa konflikt. Men priset är väl kanske tänkt mycket som en sporre framåt också.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 6. Anja,

  I meant to say how sorry I am about your kitty... with the season of fire and your remembering... Kram, Carol

  SvaraRadera
 7. Hejsan Anja! Jag sitter framför brasan och myser, dottern bredvid som stickar och katterna i soffan så jag förstår att du saknar din vän, men jag tycker ändå att du skall skaffa en ny vän, jag tror vi behöver ha djur omkring oss även om sorgen är stor när vi mister dem. Jag tror du behöver en katt ;)

  Jag hittade en länk om hur man får till Youtube på bloggen:
  ************************

  http://fixa-din.blogspot.com/2009/04/lagg-in-en-you-tube-film-i-din.html

  *********************
  Kika på den sidan så tror jag du kan fixa det. Gillar den sidan för hon förklarar så bra och där hittar du en massa tips om hur du kan fixa till din blogg - om du inte har något för dig en regning dag.
  kram,
  Lotta
  ******************

  SvaraRadera
 8. På tal om loppis.... dottern och jag var där i dag igen och klart jag fyndade mer ting :) Du har ju inte långt till Jonsered och där finns en kanonfin loppis, öppet två dagar/vecka och är man där när de öppnar finns stora chanser till kanonfynd!

  http://www.osthjalpen.se/index.php?language=

  Dotter letar päls så nu blir vi stammisar, lördag kl 10 och onsdag kl 15 har de öppet. Mycket bra grejor till bra pris. Yngsta dottern sa i onsdags, att dit skall hon åka när hon flyttar hemifrån :) Tror det är en trend att handla second hand. Kram =)

  SvaraRadera
 9. Tack, tack Lotta för alla tips!

  En kommentar till mig själv;))! Det är naturligtvis inte Obamas "fel" - han kan ju inte hjälpa att han har utsetts för priset - men, det är nog inte många av oss som får belöningen/priset FÖRE prestationen;))!/Anja

  SvaraRadera
 10. Håller med dig, men har man gett priset till Kissinger med många fler suspekta män så kan man väl ge det till Obama (inga jämförelser i övrigt). I övrigr ser det helt underbart ut i din trädgård.

  SvaraRadera
 11. Priset till Obama känns ju lite fel, men kan det vara att vilja putta honom i rätt riktning.Det har ju så stor betydelse för världsfreden hur han agerar.
  Du kanske skal ge dig lite mera tid så saknaden får läka lite innan du känner du vill ha en ny följeslagare.
  Underbara färgkompositioner i din trädgård.

  SvaraRadera
 12. Heisann Anja!

  Som norsk burde jeg vel ha klare meninger om utdelingen av Nobels fredspris. Det kom nok som en overaskelse på både meg og mange av mine medborgere at Obama fikk prisen. Hva jeg synes om valget av kandidat er ikke enkelt å svare på. Jeg ble veldig undrende da jag fikk høre resultatet, og tenke her ligger det mange forventinger til fredskaping. Komiteen har gjort en ny vri, skapt et grunnlag for håp som krever en framtidig aktiv handling,som krever resultater nå. De som har fått den tidligere, har gjort sitt... De fleste av dem har etter prisen "hvilt på sine laubær". Kanskje verdt å prøve en slik ny vri? Tiden får vise om valget var rett!

  Og Anja, nå er reisen til Marokko bestilt. I natt. Rundreise til kongebyene og Sahara/besøk hos berberne! Gleder meg.....
  Ha en fin søndag, klem fra Bjørg Nina

  SvaraRadera
 13. Jag tycker mycket om hösten jag med, men den verkar vara något alldeles särskilt hos dig!

  Tack för tipset "konst i vatten", jag har lagt undan en skulptur för kunds räkning!

  Belysningen behöver varken vara svår eller så dyr längre. Inga elektriker (dyra elektriker), inga fasta installationer, & man kan bygga på allteftersom. I love it!

  Trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
 14. Hei igjen, glemte å kommentere blomstene. Er de vakre røde en type alpefiol? Vil de overleve vinderkulda?
  Vi hadde en gang en japansk blodlønn, men den trivdes ikke i haven vår. Nå er den erstattet av et morelltre som ikke har samme eleganse!
  Høsten er flott hos deg...

  SvaraRadera
 15. Visst är det otroligt vackert med höstfärgerna! Jag märker nu hur mycket jag egentligen saknat hösten. Även kylan har sina fördelar ;)
  Angående fredspriset och Obama håller jag helt med dig. Hoppas det får som följd att han gör allt som står i hans makt att avsluta krigen.
  Ha en skön höstvecka!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 16. Vilken otrolig färgprakt. Din clematis är ju för fin. Vad heter den?
  Jag håller med alla de övriga om Obama.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Håller med om att sommaren inte har varit så bra. Det som har växt bra här är luktärtorna. Tala om att tåla ruskväder. Det trodde jag inte.
  Visst är det hemskt att förlora ett djur, jag saknar min gamla häst varje dag även om jag blev tvungen att skaffa en ny. Vär lilla shettis kunde inte vara ensam. Jag saknar min gamle mans trygghet. När det kändes "skit" kunde man gå och "prata" med honom och genast blev det bättre. Det är sådant man saknar. Jag tror att det hade varit bättre om du hade hittat Snöret.
  Jag hoppas att fredspriset ska leda till något gott i framtiden. Men visst kunde man ha plockat fram någon annan pristagare som har gjort mer.
  Visst är färgerna på hösten otroliga.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 18. Hej Anja!
  Men kära du vad fint du har det!
  Vilka färger.
  Förstår att det känns tomt efter skruttan.
  Jag njuter till 100% av hösten men jag har ett annat bekymmer. Vi har haft det för torrt.
  Just nu håller jag på att vattna upp vinterhäcken.

  Fredspriset borde gå till någon/några som verkligen kämpar för fred och har gjort länge.
  Hoppas verkligen pengarna hamnar i rätta händer.
  Ha det gott och hoppas på forstsatt sol
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 19. Skönt att höra att det finns de som gillar hösten också. Höstfärger kan vara otroligt vackra men själv har jag bara lust att gå i ide och vakna igen först till våren. :)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 20. Men vilken härlig blomsterprakt du fortfarande har! Jag blir alldeles hänförd.
  Nog är saknaden stor efter att ett kärt husdjur har gått bort. Du kanske ska ha en gerbil, hihi :)
  Nä, allvarligt talat, det är verkligen tomt när man är van att ha någon omkring sig. Kanske det ändå blir en liten kisse till?
  Vädret här nere har varit lite tvärtom, jorden har varit så torr, så torr. Nu har det kommit lite regn äntligen.
  Tänk så olika det kan vara.
  Kram Mari

  SvaraRadera
 21. Javisstja.... så har säsongen varit, ja! Man nästan glömmer.... ;-)

  SvaraRadera
 22. Jag har tyvärr toppat mina höstkänslor med en förkylning. Vädret hjälper INTE till att muntra upp mig, så jag får läsa bloggar i stället. Din är alltid så spännande, med diverse inlägg om .... ja, allt möjligt.
  Sköt om dig!
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 23. Ser att Lotta hjälpt dig med You tub, det är väldigt lätt om du inte hunnit prova. När du väl hittat din låt där finns det en ruta som heter Bädda in, kopier det som är i den rutan och klistra in det i det inlägg du håller på att skriva.

  Har aldrig haft ett husdjur om man inte räknar akvarie fiskar, men jag kan ana lite hur svårt det skulle känna och inte ha det där längre.

  Jag tycker för tillfället att det är OK att han får fredspriset - men jag kan täka mig att kanske ändra mig efter att jag fått reda å mer om det.

  /MB

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan