torsdag 4 mars 2010VÅREN HAR INFUNNIT SIG INUTI MITT BRÖST

NÄR DE VARMA TONERNA NÅR TRÄDTOPPARNA TIDIGT PÅ MORGONEN - JA! DÅ ÄR VINTERNS TID UTE!


BOTANISKAN HAR BÖRJAT SÄLJA BLOMMANDE VÅRLÖKAR - JA! DÅ
ÄR DET DEFINITIVT ETT VÅRTECKEN. DENNA MINITULPAN HETER 'HILLSTAR'. (NÄR DEN ÖPPNAR SIG SENARE I SOLEN TAR JAG YTTERLIGARE ETT FOTO OCH LÄGGER DEN TILL I DETTA INLÄGG!)

I KORGEN HAR JAG FÖRUTOM DET SOM SYNS PÅ BILDEN ÄVEN PENSÉER
OCH PÄRLHYACINTER.
(DE SISTNÄMNDA ÄR FRÅN FÖRRA ÅRET OCH DET FINNS MASSOR AV KNOPPAR I DEM SOM HAR BILDATS I KÄLLARENS SKYDDANDE MILJÖ.)

Om mina sådder: Jag använder fyrkantiga, 7x8 krukor. Jag fyller krukorna med näringsrikt planteringsjord och vattnar försiktigt. Härmed sjunker jorden något. Då toppar jag med såjord med två, tre centimeter. På detta sätt slipper jag en snar omskolning och spar tid och arbete. Dessutom har rötterna hunnit utvecklas till rätt rejäla rötter så att vid omskolning tar de ingen skada.

INGET SLÅR TROTS ALLT VÅRBRUKET SOM BÖRJAR INOMHUS! I ÅR HAR JAG BARA GRÖNSAKS- OCH NÅGRA SOMMARBLOMFRÖER HOS MIG I OCH MED DEN MISSLYCKADE LEVERANSEN FRÅN SRGC. MEN JAG HAR ATT TA HAND OM MASSOR MED PERENNA SMÅPLANTOR PLUS DESSA GRÖNSKASPLANTOR SÅ ATT SYSSLÖLÖS BEHÖVER JAG INTE VARA. I ÅR SÅR JAG HELIOTROP FÖR FÖRSTA GÅNGEN. HOPPAS ATT JAG FÅR RIKTIGT MÅNGA AV DENNA UNDERBART VACKRA OCH DOFTANDE URNVÄXT.

JAG HAR FÅTT MAIL DÄR MAN UNDRAR VARFÖR DET INTE GÅR ATT LÄMNA KOMMENTAR I MIN BLOGG. HAR TITTAT IGENOM INSTÄLLNINGARNA OCH KAN INTE SE NÅGOT KONSTIGT. FÖR MIG ÄR DET FÖRSTÅS JÄTTETRÅKIGT OM KOMMENTARERNA UTEBLIR P.G.A. TEKNISK KRÅNGEL.
OM NÅGON SOM LÄSER DETTA VET VAD SÅDANT STRUL KAN BERO PÅ SÅ ÄR JAG NATURLIGTVIS VÄLDIGT TACKSAM FÖR RÅD OCH HJÄLP.
DET KÄNNS SOM OM JAG SKULLE ÄNTLIGEN BÖRJA FÖRSTÅ LITE HUR JAG SKALL ANVÄNDA MIN NYA KAMERA. AUTOMATISKA INSTÄLLNINGAR ÄR INGET FÖR MIG HAR JAG UPPTÄCKT.
BILDEN PÅ TULPANERNA OCH KUNGSÄNGSLILJAN ÄR TAGNA MED MIN NYA KAMERATEKNIK
HA EN RIKTIGT UNDERBAR VÅR(vinter)DAG!

27 kommentarer:

 1. Fina bilder, nog behärskar du din kamera alltid!!
  Smart odlingsteknink du använder! Lycka till med sådderna och hoppas du får några bra fröer från din leverantör snart!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Inga problem att kommentera här! :) Härligt vårligt inlägg Anja. Igår sådde jag Verbena och tomater. Känns skönt att vara igång eller hur!? Jag var och promenerade häromdagen på botan och håller med om att det är ett vårtecken så gott som något att de har kommit igång med växtförsäljningen.

  Ha det gott!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Säger som du: -Nu är våren här! Det känns i luften och ett och annat som varit gömt under all snö börjar dyka upp igen. Inga vårblommor ännu men de är nog snart här.
  Göteborgs Botan har jag funderingar på att besöka men det dröjer nog en vecka eller två. Vi kanske skall ses där?
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Jag önskar dig en härlig vårvinterdag också!
  Varma hälsningar Eva Linnea

  SvaraRadera
 5. Det känns lite vår i luften, har du dansat vårdans?;) Jag önskar så att snön ska försvinna. Snödjupet i morse var 50 cm. Kan inte gå ordenliga promenader i skogen med hunden.
  Håller med om att så i krukor på det sätt du beskriver är bra.
  Ska försöka att komma in i mitt växthus idag. Snön ligger i drivor framför dörren. Måste se till växterna som står där. Solen börjar att värma en hel del där, har termometer i växthuset som jag avläser inne. Ja du vet vädertoken.;)
  Fina biler med "nya" kameratekniken, fast jag tyckte inte det var något fel på den gamla.
  Här vågar vi inte ha någon kattdörr. Det räcker med att Gandalf smet in med en ödla för några år sedan. Givetvis släppte han den inne. Efter två dagar mötte jag den i hallen...Sedan var ödlan ute. Jag uppskattar inte riktigt dessa levande presenter.
  Ha en riktigt bra dag!

  SvaraRadera
 6. Heisann blomstermamma Anja!
  Nå er jeg tilbake fra Marokko med fotoapparatet fullt av ville blomstermotiver. Det har vært en fantastisk reise. Vi måtte snu opp ned på programmet fordi veiene var stengt i Atlasfjella på grunn av snø!!!! Fes var en utrolig flott by- og siden Marakech således ble siste stopp, hadde vi allerede sett det mest interessante, syntes faktisk jeg. Forventningene til byen var kanskje litt for store... og så ble jeg preget av en bakterierinvasjon som kroppen ikke klarte å kjempe i mot!
  Så snart maven er bra igjen vil jeg sortere blomstebildene og dele dem med alle dere.
  En kollega av meg har startet ny hageblogg. Jeg har anbefalt ho å besøke din blogg!
  Jeg skal rette opp feilen ang lenken til bildene av Bjølstad gård når overskuddet kommer tilbake. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det!
  Ha en fin hælj!

  SvaraRadera
 7. Ser frestande ut med ett besök på Botaniska med det snaraste.... Bör väl finnas en hel del vackert i lökhuset snart också....
  Ha det himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 8. Är allt lite avundsjuk över närheten till Botaniska. Vackra bilder tar du med den nya kameran.
  Tulpanen är så söt. Det ska bli spännande att få se hur den ser ut, när den är utslagen.

  Kram Mari

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Inga problem att kommentera hos dig.
  Fast ibland har det hos andra med lite jämna mellanrum.
  Kul med nya kameran och med alla vårkänslor och bestyr.
  Idag kom våran bok helt oväntat..men kul.
  Du måste köpa nästa nr av Allt om Trädgård som kommer till butik den 9 mars.
  Omslaget är penser och pärlhyacinter.
  Hörs och kram
  Annika

  SvaraRadera
 10. Fina bilder. Måste vara kul med en ny kamera. Och att du berättar att våren är här är så trösterikt. Jag kan tyvärr inte säga detsamma. Men ljuset finns här i alla fall och idag blir det soligt. Jag glädjs, liksom du, åt alla små inomhusplantor. Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Jodu, kallt är det allt men snön har ju sjunkit undan en hel del i dina trakter. Är hos min syster just nu nämligen så jag ser vilken skillnad det är här mot hemma. Här nere börjar man ju se lite gräs vid vägkanterna, i alla fall när man närmar sig stan.

  Hemma har vi ruskigt mycket snö, fick en rapport från sambon att det kommit ny snö nästan varje dag hela denna veckan. Frågan är om Sthlm får vår lagom till midsommar... :/

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 12. Så bra Anja - att du tagit hand om våren - då vet jag i alla fall var den är...*ler*. Här är iskallt och rått och trädgården har en halvmeter tjockt snötäcke och på vissa ställen är det mer förstås. Hoppas nu på att jag i Malmö kan bli lite inspirerad och dit har ju också våren kommit nu.
  Kram Randi

  SvaraRadera
 13. Hittade hit till din trevliga blog idag! Hoppas det är OK att jag länkar dig på min bloglista!!
  Ha en trevlig helg / Margot

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Vilka underbara växter du har i din trädgård! Har tittat på dina sidor med bilder och blev riktigt inspirerad...

  Norrlandshälsningar
  /Charlotte

  SvaraRadera
 15. Heisann Anja!

  Joda, jeg traff nok en kjenning av deg i Atlas fjella. Du skal få se bilde av han litt senere. En høyreist flott blåkledd kar!

  SvaraRadera
 16. Jag är på landet, alltså inte mitt i Olofstorp. Om du vet vart gamla Hydro ligger det på andra sidan vägen, bland åkrarna. Visst finns det fortfarande mycket snö här också men betydligt mycket mindre än i Sthlm. :)

  När jag åkte ner i tisdags var det spännande att se längs vägen, hur snötäcket och våren ändå kändes vara närmare ju längre söderut jag kom. Även om det är en bit kvar tills snödroppar och annat visar sig.

  Så typiskt att ni ska träffas imorgon, jag hade så gärna följt med men planen är att jag åker hemåt så snart jag vaknar. Blir nog ganska tidigt så jag borde vara halvvägs hemma när ni ska ses.

  Hoppas ni får en jättehärlig dag i alla fall! :)

  Kram Mia

  SvaraRadera
 17. Nu prövar jag igen Anja! Skam den som ger sig!;-)
  Bra tips om "kombinerad" jord i krukorna och därmed kunna slippa omskolning. Måste jag pröva!!
  Önskar dig en fortsatt fin vårhelg!
  och nu ska jag trycka på knappen... Må det gå vägen nu!!!!;-)

  SvaraRadera
 18. Det där med såjord bara ovan och vanlig under bra!
  Alltid lurigt att skola om det där första annars, en hel del av mina sådder möglade bort... men det är bara att försök igen.

  MB

  SvaraRadera
 19. Kör också med såjord bara på toppen och lite goare längre ner. Skönt att slippa momentet med omskolning. Sådde Heliotrop förra året, för doftens skull såklart, men de blommade lite sent hos mig. Det kanske berodde på den dåliga sommaren, vad vet jag. Gott doftar de i all fall. Lite söt lakrits blandat med vanilj, mmmmm.
  Du har verkligen lyckats med din nya fototeknik, själv kör jag med automatik än, men man har tid att bättre sig även inom det området,,,,,,,så småningom.
  Ha en riktigt skön lördag.
  Camilla

  SvaraRadera
 20. Natti Anja!
  Jo, det syns att du börjar känna din nya kamera. Fotot på minitulpanen var sanslöst vackert!!!
  Jag hittade en del ögongodis i kruka på malmömässan...får se om jag hinner blogga till det efter jobet i morgon...Så...sköna säng, tag emot mig...
  Godnatt och tack för besök på min blog!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 21. Tack till dig för igår Anja - alltid lika trevligt att träffas! Och det där med två veckor köper jag...nästan. Grusgången är nästan fri från snö nu, men här finns massor kvar.
  Bra tips med bara såjord överst - måste lägga det på minnet.
  Kram!

  SvaraRadera
 22. Idag var det mer vår än vinter ... tyckte jag *ler*!

  SvaraRadera
 23. Beautiful photos Anja! The first two especially have such a glow and warmth to them. Gorgeous! Your potting table is so tidy!! What fun to start your own veggies and annuals from seeds. I miss it! Kram, Carol

  SvaraRadera
 24. Hei Anja, joskus en saa kommenttia läpi, omituista tosiaan... olen ajatellut että johtuisiko siitä että bloggerissa on liikaa väkeä linjoilla :) väitteeni ei tosin perustu mihinkään tekniseen tietämykseen, päinvastoin!
  Kuvasi muuten ovat tosi hienoja, uusi kamera taitaa olla aika ihana.
  Mukavaa viikonalkua
  Eeva

  SvaraRadera
 25. Hej, vilka bra tips. Skall också försöka så med två jordarter. Vilken vacker tulpan bild. Visst är det härligt när våren närmar sig.Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 26. Härliga "vårbilder"! Har du kungsängsliljorna o annat vårligt redan utomhus?Det tror jag inte går här - om nätterna går det ner mot minus 10 oftast o dagtid inte mycket över plus.Och jag skulle bara glömma ta in dem varje kväll, så det får bero lite, men vad jag längtar efter vårplanteringarna!
  Ha en bra vårlik vecka!
  Lena

  SvaraRadera
 27. Hi Anja! So glad that spring is on its way! Worked getting the greenhouse organized today, and so tomorrow I can start moving some of the plants to it. Also I have seeds that I need to get ready too. I also like using some bigger pots as they work better when transplanting. I usually do a little of both just for the fun of it!
  Wishing you warm days!
  Ulrike

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan