söndag 11 april 2010VÅRYRA OCH KVALITETSTID FÖR SOMLIGA !

Ypsilandra thibetica,  tillhör den kinesiska floran och har inget svenskt namn så vitt jag vet. Växer naturligt i skogar på sluttande, fuktiga platser på 1300 - 2900 meters höjd, bl. a. i provinsen Sichuans bergsområden. 
Hos mig växer den i grusig torv mellan en stor sten och ett litet barrträd. Där finns delvis skugga och skydd mot mindre frostknäppar. Den har definitivt gillat vädret i vinter. I år har den fem fullspäckade blom"vippor", medan den blommade inte alls i fjol.  Blommorna uppenbarar sig lika tidigt som våradonisen, krokusarna, vintergäcken och julrosorna - åtminståne i år!
UNDERBART!

Den här krokusen har det mycket komprometterande namnet 'Negro Boy'. Jag kan inte dennes historia, men den mörka "hudfärgen" är antagligen en bidragande orsak till namnet. F.ö. den enda vårblommande krokusen i min trädgård som jag vet namnet på....???!


Wille idkar kvalitetstid - nästan jämt! En del har det bra!

Idag har vårvädret inbjudit till fortsatt vårstädning av rabatter. Det är rysligt mycket att göra och jag måste erkänna att jag var snabbare förr.... Tacka 17 för det att man behöver allt tid i världen för att uppnå samma resultat som förr tog en dag!
Det brukar sägas att vi pensionärer tränger oss alltid före alla andra trots att vi är lediga och har all tid i världen.
FEL! Vi har inte all tid i världen för det första  - tvärt om  - som alla som läser vissa annonser i morgontidningen förstår....;))! Därför har vi jättebråttom att hinna göra allt det roliga som vi missade när vi jobbade heltid och, som sagt, allt tar fyra gånger så lång tid att utföra....

29 kommentarer:

 1. Låter som om du har haft en bra dag. Fina krokusar!
  Karin

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker skönhet, Tibetican...och vilken bild.
  Sin tid (fritid) ska man väl disponera så man själv mår bra....

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar bild på Wille. Tror minsann att det är dags att hälsa på dina "fyrfota barn" eftersom du är fullt upptagen med rabatterna ( i dubbel bemärkelse)

  Kramar från oss på Jambacken

  SvaraRadera
 4. Vad duktig du är som kann namn på dina växter.Och så speciella du har också.
  Visst är det tråkigt att man inte orkar som för och dessutom har lite bråttom.Men ack, det är som det är och man får väl göra det bästa utav det. Så njut av det du hinner med och gör sedan som katten.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 5. Vilken ljuvlig växt, har aldrig sett en sån! Du har passion för mycket ovanliga växter har jag förstått...Roligt att se dina bilder på dem för alla oss andra.
  Här har det också varit sol idag, men inte en endaste syssla i trädgården. Bara kvalitetstid (dvs lathet), samt lite omsorg om min gamla mamma.
  Nästa helg blir det gödsel till rabatterna!
  Lenas trädgård

  SvaraRadera
 6. Ypsilandran var en charmig liten sak!
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 7. Hej Anja!
  Första gången jag hör talas om eller ser Ypsilandran. mycket trevlig liten lök(?) GIllade också den blå pojken där, med lite ljusare kant.

  För övrigt så är din headerbild helt underbar!!

  Ha en riktigt go vecka! Hoppas du hinner allt du föresatt dig:-)

  SvaraRadera
 8. Ypsilandra thibetica ser ut att vara en MYCKET trevlig växt. Har aldrig sett eller hör talas om den tidigare.'Negro Boy' är också en för mig okänd sak. Gillar den!
  Det verkar som om snön skyddat växterna bra. Tur att det inte spelade någon roll att man önskade den häck väck redan i februari.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Ypsilandra thibetica var en intressant bekantskap. Det första fotot av den är fantastiskt fint.

  SvaraRadera
 10. Jisses, vilken vacker blomma! Menar du att den blommar hos dig nu? Blomman är ju helt otrolig, ser lite ut som en blandning mellan hosta och hoyans blommor. :)

  Vi får alla jobba på i den takt vi mäktar med. Hoppas vårsolen lyser även hos dig.

  Kram Mia

  SvaraRadera
 11. De allra tidigaste blommorna som kommer på våren är alltid så speciella, även tussilago. Då VET man att det är vår!
  En bra vecka önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 12. Jag tror inte jag har sett en sådan där Ypsilandra innan och jag tyckte den var jätte söt milt sagt, underbar är med ett ord som kommer för mig *ler*.
  Wille gör rätt i att passa på att njuta.

  SvaraRadera
 13. Oj, vilken raritet - vad duktig du är som lyckas med sådan ovanliga växter. Men jag gissar att det är ett stort intresse! Förstår att du har fullt upp...:-) Underbart! Vore väl tråkigt om det vore motsatsen......

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 14. Vad vårfint du fått på din blogg!! Headern är jättevacker och som alltid får man stifta bekantskap med växter som man aldrig sett förut :) Tilltalar mig mycket ...
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 15. Vilken säregen växt, den där tibetanen! Ser att bina har vaknat hos dig också, de där negerpojkarna har fått besök. Våra bin som tyvärr strök med förra vintern var galna i krokusar - oavsett "hudfärg". Viktig pollenkälla för dem så här års. Odla mer krokus!

  SvaraRadera
 16. Vilka härliga vårbilder Anja! :) Den kinesiska skönheten är verkligen något speciellt. Jag är också urdålig på namnen på mina krokus, tyvärr. Härligt med vårstäd och vad gör det om det tar lite tid... ;)

  Ha en härlig vecka (i sol?)! Kram från Karin

  SvaraRadera
 17. Wow, vilken vacker växt Ypsilandra thibetica är, förstår att du är glad åt den =)

  SvaraRadera
 18. Hi Anja! Your Chinese flora... is just exquisite! The colors of the anthers and style ... stunning! The crocus too but I do not care for their name. Your kitty shot is otherworldly!! Adorable and amazing! I was just thinking earlier, when trying to walk up my hill ... how much longer it takes than years ago... or even just last year!! Kram Carol

  SvaraRadera
 19. Jag gör som katten - ja njuter. Inte av att bli kliad på magen, utan av dina fantastiska växter från fjärran land. Vad månde mera dyka upp i dina rabatter? Alla växterna jag fick av dig har klarat vintern. Jag är jättestolt! /Ruben

  SvaraRadera
 20. Så fint du har det, omgiven av vackra blommer och en härlig kattmage att klappa på.
  Du har nog rätt i det där om tiden,det är så många underbara saker man har väntat på att få göra, nu har man inte längre all tid i världen nu är det mera bråttom.

  SvaraRadera
 21. OFTA SITTER DESSA KOMMENTARER AV ER SOM BRYR SIG OM ATT LÄMNA EN I MIN BLOGG SÅ HIMLA FINT. ATT HA VÄNNER ÄVEN "OVER THERE" GÖR BARA ATT JAG ÄR SÅ TACKSAM ÖVER DENNA, NUMERA OERSÄTTLIGA "KOMPIS" - DATORN -. TÄNK ATT DENNA KOMMUNIKATION VAR NÄSTAN BARA EN ONÅBAR DRÖM FÖR NÅGRA DECENNIER SEDAN!
  TUSEN TACK ALLA NI SOM FÖGYLLER MIN VARDAG MED EN KOMMENTAR!/KRAM, ANJA

  SvaraRadera
 22. En styck... ca.... 20 cm.......
  Nu väntar eldprovet om en vecka eller så.......
  Linda

  SvaraRadera
 23. Hej Anja!
  Din Ypsilandra, var ju spännande och helt fantastisk!
  Och vilken go´kattbild!
  Ha en skön vecka!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 24. Vackra vårbilder och vilken gosig katt.
  Vad jag vet så har pensionärer alltid mycket att göra. Det ser jag på mina föräldrar. Visst klagar min pappa på att han är gammal och att allt tar längre tid men jag undrar verkligen om det är så för han kan aldrig sitta stilla, måste ha något att göra jämt. Jag vet att han gör mer som pensionär än när han arbetade. I dag hade han iallafall tid att hjälpa mig när min bil bestämde sig för att den behövde ett verkstadsbesök med hjälp av bärgare. Han är också snäll och hämtar sitt barnbarn i skolan eftersom jag inte har bil. Min pappa är 88 år men planerar ändå att lägga en stor mängd potatis i år också.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 25. Det ordet gillade jag och det var en förståndig och klok katt måste jag säga.
  Han är så fin i pälsen att jag nästan suttit och klappat på skärmen.
  klapp till honom och kram till dig
  annika

  SvaraRadera
 26. Helt fantastiska bilder - blir helt mållös. Och Wille är förstås helt bedårande!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 27. Spännade det är att titta in här - hittar lite udda växter som blommar. både denna och vår adonisen.

  Jag jag förstår dig man sitter ibland med hjärtat i halsgropen när dom man älskar hittar på lite bussigt det var ju skönt att hon kom ner välbehållen.

  Härligt att du lyckas med dina frösådder min första omgång kom det mögel i men jag får skylla mig själv.
  Gör mig glad att läsa att du är lycklig pyssalnde pensinär - det vill jag också bli!
  MB

  SvaraRadera
 28. Ja.. det verkar som både du o wille har det alldeles utmärkt.. även om du är lite saktfärdigare nu för tiden.. *smile*.. Må så gott i vårsolen också Anja.. glöm inte att vända upp näsan ibland.. kram/Moa

  SvaraRadera
 29. Men Anja, vilken kinesisk skönhet! Man tror att man har sett det mesta vid det här laget, men artrikedomen i din trädgård verkar outsinlig.
  Kram!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan