söndag 2 maj 2010


VAD HAR  ROSMARIN, KARPATERBACKSIPPA, BLÅÖGD VIOLTULPAN OCH PAMIRVIVA FÖR  GEMENSAMT?

JO. ALLA BLOMMAR JUST NU!

( FYNDIGT, VA'? NÅJA. INTE SÅ FYNDIGT, MEN IBLAND ÄR DET SVÅRT ATT HITTA EN BRA RUBRIK, TYCKER JAG.)ROSMARINEN ÄR ALLTID LIKA TJUSIG NÄR DEN BLOMMAR. EN SÅDAN PERFEKT VÄXT EGENTLIGEN - VACKER OCH GOD ! DEN HÄR ÄR EN KRYPANDE SORT VILKET GÖR DEN EXTRA DEKORATIV.


BACKSIPPA ÄR ETT UNDER AV SKÖNHET - FRÅN ATT DEN BÖRJAR VISA SINA SILVERLUDNA BLADKNOPPAR TILL ATT BLOMMAM SLÅR UT.


DESSA BLÅ ÖGON DRUNKNAR MAN I!PRIMULA WARSHENEWSKIANA


EN ALLDELES PYTTELITEN VIVA FRÅN BL.A. DEN PAKISTANSKA FLORAN.
BLADROSETTEN ÄR EN CENTIMETER HÖG OCH BLOMMANS STJÄLK LIKA LÅNG.
DEN DAR ETT GRUNT ROTSYSTEM OCH VÄXER NATURLIGT MELLAN 1500-2300METERS HÖJD VID RINNANDE BÄCKAR ELLER I FUKTIG MARK NÄRA VATTENDRAG. PAMIRVIVAN FÅR ALDRIG TORKA UT. DEN MÅSTE OCKSÅ DELAS OFTA FÖR ATT ORKA BLOMMA.
DET ÄR MÄRKLIGT ATT MAN KAN BLI SÅ BETAGEN AV DESSA SMÅ SOM JAG ÄR. KANSKE HAR DET MED MITT ÖDMJUKA SINNELAG ATT GÖRA - JAG GILLAR ATT "BUGA DJUPT"* ;))! (* BERNT NILSSONS FORMULERING ANG. ALPINER)

ANNARS HAR DAGEN BJUDIT PÅ BRA UTEVÄDER OCH TRÄDGÅRDEN ÄR UNDER VÅRRENSNING. DET ÄR MYCKET ATT GÖRA OCH MYCKET ÅTERSTÅR ATT GÖRA INNAN JAG KAN LÄGGA MIG I "HÄNGMATTAN" OCH TA DET LUGNT!
HOPPAS ATT ÄVEN DU HAR HAFT EN BRA HELG!/ANJA

17 kommentarer:

 1. Oj så mycket vackert igen.
  Vi har haft en helg med regn och trädgården är lycklig. Det var så torrt men nu är det bra igen.
  Ha en bra "trädgårds"vecka.
  Anje

  SvaraRadera
 2. Fina bilder och intressant läsning om dina växter - som vanligt! Vilket tålamod och kunskaper du måste ha för att ge alla dina små raringar de rätta förutsättningarna för att trivas och överleva.

  Hos mig har det varit april-väder idag. Fått en hel del gjort, men det är klart att med lite varmare väder, hade det blivit lite mer action....

  Önskar dig en fin vecka!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Backsippor saknar jag, de är precis som du beskriver dem.Har haft men de trivs inte här hos mig. Men men man kanske inte skall ge sig utan prova igen.
  Jag vilar bäst när jag får vid en sak en längre tid tex rensa ogräs, bara gå runt och titta.
  En sådan dag har jag haft idag. En riktig vilodag. Bara gjort det jag velat och känt för.
  Planterat lite krukor, sått, vattnat...
  Ingen ide med hängmattan ännu det blir för kallt om baken.
  Ha det gott
  Anja

  SvaraRadera
 4. Missade o få iväg beställningen till Botaniska förra året så det ögat missar jag att drunkna i.... Tack för att jag fick förlora mig i dina ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Åhhh, vilken vacker Tulpan!!! Du är duktig på att ta hand om alla 'småttingar' i rabatterna,
  Natti, natti!

  SvaraRadera
 6. Det ser ut att vara vackert hos dig med alla ovanliga blommor. Blåögat är verkligen något extra!! Helgen bjöd på vind och sol och färdigplanterad sparris. Mina bilder finns kvar men jag lyckades ta bort helgens jobbbilder...
  Ha det så bra i vårsolen.
  Karin

  SvaraRadera
 7. Jo tack, jag har haft en skön trädgårdshelg och just idag är jag ledig så jag tänkte fortsätta att gräva. Det är så mycket vackert att titta på nu och det bästa med det är att det bara är början.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 8. Violtulpanen är nog den enda jag möjligen skulle kunna klara. Den förstår jag att du blir förtrollad av! Väldigt fina foton, särskilt rosmarinen!!! Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 9. Visst har helgen varit bra fast jag har jobbat:) Ser fram emot två lediga helger. Fast jag börjar med två lediga nu. Solen skinner och jag är på språng ut:) Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Den lilla Tulipa humilis har en alldeles underbar färgteckning. Utsökt skulle jag vilja säga.
  Förstår att du kryper omkring bland alla dessa skönheter du har i din trädgård, rena botaniska paradiset. Blir verkligen avundsjuk på dín hängivenhet inför de små rariteterna som ju kräver sin kvinna för att överleva.

  Det har verkligen varit en helg att njuta av, speciellt söndagsvädret bjöd på en underbar sol, så det blev många timmar ute.
  Ha en härlig vecka.
  Camilla

  SvaraRadera
 11. Du har så mycket spännande som jag knappt vet att det finns bara...så kul att se.
  Rosmarinbilden är hur fin som helst. Rosmarinen också. fin..och god. Var i Kroatien en sommar...där vi bodde fanns det en häck av rosmarin runt huset. Det skulle jag vilja ha ;) fast det lär bli svårt i Sverige.

  SvaraRadera
 12. Helgen har varit underbar. Du har så fina blommor, jag brukar titta in på din blogg varje dag.
  mvh lena

  SvaraRadera
 13. Jag älskar rosmarin, men har ingen egen. Doften hjälper ibland när jag har huvudvärk.
  Du undrade om jag har någon matallergi med tanke på att jag inte tål vitsippor men det har jag inte.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 14. Tittar och njuter. Så fullkomligt underbart!
  Ha en skön vecka,
  Eva

  SvaraRadera
 15. Blommande rosmarin, suck! Den bor väl i växthuset under vinterhalvåret? Mina rosmarinplantor klarar aldrig vintern här.
  Och den där tulpanen! Hamnar på min lista.

  SvaraRadera
 16. Jag ska också ha en skön rensningsdag i trädgården idag, om jag nån gång kommer ifrån datorn. Har haft så brått så jag har inte hunnit att kolla runt på alla bloggar.
  Här der det underbart ut som vanligt!!!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 17. Lovely Rosemary photo Anja! I love the light, color and textures. I so admire your talent at growing these delicate jewels. I love Pasqueflower too... a beautiful portrait! The Blue Eyes Man is stellar too! What joy there is in your garden. It is great to have a lot of work to do... if one can do it! Kram Carol

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan