torsdag 23 september 2010

            LJUSETS  PÅVERKAN FÄRGUPPLEVELSEN 

 (KLICKA PÅ BILDENS NEDRE KANT)


EN OCH SAMMA BLOMMA VID ETT OCH SAMMA TILLFÄLLE,
 MEN LJUSET FALLER OLIKA OCH FÄRGEN RÖD GER TVÅ OLIKA FÄRGUPPLEVELSER!
MED TANKE PÅ DET ÄR DET SVÅRT ATT SÄGA ATT: JAG GILLAR INTE RÖTT, GULT, LILA M.FL. FÄRGER. DET FINNS INGEN KONSTANT FÄRG UTAN DET HAR EN STOR BETYDELSE I VILKA LJUSFÖRHÅLLANDEN FÄRGEN HAMNAR I.
DÄRFÖR KOMMER DE STARKA FÄRGERNA BÄST TILL SIN RÄTT I FULL EFTERMIDDAGSSOL ENLIGT MINA ERFARENHETER.
LITEN ILLUSTRATION OM HUR FÄRGER "BETER" SIG I FEL OMGIVNING (BÅDE LJUS OCH OMGIVANDE FÄRGER): JAG HADE EN GRISSKÄR LILJA SOM JAG FÖRSÖKTE UTROTA, MEN FÖRGÄVES. DEN KOM OM OCH OM IGEN OCH JAG TYCKTE VERKLIGEN INTE OM DEN FULA FÄRGEN. MEN! SE'N KOM SNILLEBLIXTEN: JAG FLYTTADE DEN I ETT ANNAT LJUS IHOP MED MYCKET MÖRKBLADIGA-  OCH "KARAMELLIGA" BLADFÄRGER. OCH VIPS! MIN " GRISSKÄRA" LILJA ÄR EN UNDERBAR BLICKFÅNG MED SPÄNNANDE ROSA FÄRG!
MEN! MEN!
JAG HAR SÅ "RÖRLIGT INTELLEKT";))! ATT JAG KAN INTE BARA HÅLLA MIG TILL ÄMNET UTAN MÅSTE BLANDA I EN "BISATS" OM MIN KIWI!


SÅDDE FRÖER FRÅN DEN GULA KIWIN FRÅN NYA ZEELAND 2005. NU HAR PLANTAN VARIT UTPLANTERAD I FYRA ÅR OCH DEN HAR KLARAT GALANT VINTRARNA - 
HITTILLS - ÄR BÄST ATT TILLÄGGA. DEN VÄXER REDAN PÅ VÄXTHUSTAKET OCH MIN AVSIKT ÄR ATT HA DEN SOM SKUGGARDIN.
ETT FANTASTIKT BONUS VORE  ATT  ÄVEN FÅ FRUKT. DÅ MÅSTE DEN VARA AV HONKÖN SÅ ATT DEN KAN  BEFRUKTAS AV KAMELEONTBUSKEN.....

SOM ALLTID ÄR AV HANKÖN. DESSA TVÅ ÄR NÄRA SLÄKTINGAR OCH KAN HA ETT FRUKTBART "SAMLIV" ....HÅLL TUMMARNA! MAN KAN VÄL ÖNSKA SIG LITE TUR HÄR I LIVET IBLAND - ELLER HUR.....?


TUR BEHÖVER VI ALLA! DÄRFÖR ÖNSKAR JAG ER EN TURSAM TID FRAMÖVER                                         /Anja

11 kommentarer:

 1. Att se blommor från olika håll tillför också en extra dimension....vilken läcker "hållare" hibiskusen har.
  Fantastiskt det där med Kiwi och Kameleontbusken...

  SvaraRadera
 2. En bi-sats är alltid trevligt, åtminstone när det gäller pollinering. Vi får väl hoppas att de får till det så småningom!!! ;-) Men, även att ha kiwin som skuggplanata är ju fint!
  Och, det där med färger är riktigt fascinerande, och ett rörligt intellekt är definitivt bättre än ett rörigt dito! Fråga mig! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Fantastiska höstliga, vackra bilder! Kan du låta bli at gilla de röda överst - i vilket sken de än må befinna sig i...?
  Vackert tycker jag!
  Lena

  SvaraRadera
 4. Men du vad fint du har det här på bloggen. Vilka vackra bilder. Jag håller tummarna för att du får en kiwi eller två. Vad fint plantan tagit sig. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 5. Det stämmer verkligen det där att en blomfärg kan vara fel i en omgivning och helt perfekt i en annan! Tur att de flesta plantor går att flytta!

  Kiwi som skuggplanta låter spännande. Fantastiskt att den klarar sig utomhus, men det är väl optimalt mikroklimat där den står mot växthuset?

  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra bilder du visar igen.Det är helt fantastiskt det här med ljus och färgarna.Din kiwi ser verkligen ut att trivas.Skulle verkligen vara kul att få några frukt också.
  Ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 7. Hihi.. ja, vi får verkligen hoppas att de får till det så att du får skörda frukten :) Undra om det inte var du som berättade om ett hyreshus och hur den hemmasådda kiwin växte kraftfullt och klarade vintrarna? eller så var det någon annan... hur som helst - klarade den årets vinter, klarar den väl det mesta?!

  Ha en skön helg, kram ♥

  SvaraRadera
 8. Ja, Lotta, det var jag som berättade om den helt fantastiska kiwin som växte fyra våningar i ett fyravåningshus. Hon hade fått av "misstag" en av varje kön och efter 7-8 år började den bära frukt. Alla som hade balkongen i samma rad fick plocka sin del av frukterna och det var något helt kopiösa mängder! När plantan var 15 år fick bostadsrättföreningen en ny ledning som tyckte att kiwin skadade tegelfasaden!!!???. Ägarinnan till plantan fick ett brev hem där man gav henne chansen att antingen överklaga beslutet att växten måste bort eller så skulle hon få "äran" att gräva upp den själv.
  Damen kunde inte tillräckligt mycket svenska för att hitta formuleringar för överklagan.
  En morgon var hennes kiwi borta...
  Så otroligt sorgligt.
  I Botaniskan har de inte fått en sådan kiwi att överleva mer än 10 år./Anja

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar kiwihistoria fast slutet var sorgligt. Dumhet är svårt att motarbeta. Jag hoppas att din kiwi överlever botanikernas.

  SvaraRadera
 10. Beautiful photos Anja! Love the full sunlit red, and I agree some bright colors are more exciting that way. I hope your kiwi does not take over your place! Good luck with the pollination! Happy Autumn!! Kramar Carol

  SvaraRadera
 11. Not all are true. Everyone has their own way of thinking but I think they have to reconsider. I like to argue for the most accurate results.
  fivenightsatfreddysplay.com

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan