fredag 7 januari 2011

     DET FINNS MYCKET LIV UNDER SNÖN

 MYCKET GÖMMER (Blommig fredag-tema) SIG UNDER DET VITA TÄCKET OCH NU, EFTER SNART TVÅ MÅNADERS VINTER BÖRJAR JAG LÄNGTA OCH DRÖMMA. HUR DET KOMMER ATT SE UT NÄR SNÖN ÄNTLIGEN LÄMNAR JORDYTAN? HUR HAR MINA VIVOR KLARAT VINTERN? ANTAGLIGEN MYCKET BRA. EN RIKTIG DRÖMVINTER (ÄN SÅ LÄNGE BÖR TILLÄGGAS;)!). FÖR MÅNGA VINTERGRÖNA, SMÅ VÄXTER BETYDER SNÖTÄCKET ETT EFFEKTIV SKYDD  MOT PÅFRESTANDE TEMPERARURVÄXLINGAR OCH KYLA. EN REGNIG, MILD VINTER ÄR EN MARDRÖM FÖR MINA BERGSVÄXTER.

ETT SLÄKTE SOM JAG VÄNTAR PÅ ATT ÅTERSE ÄR MINA OLIKA ARTER AV PRIMULALÄS MER OM SLÄKTET GENOM ATT KLICKA PÅ LÄNKEN.)
SLÄKTET PRIMULA HAR CA 430 0LIKA , I NATRUREN FÖREKOMMANDE ARTER. DESSUTOM FINNS DET OTALIGA HYBRIDER. SJÄLV HAR JAG NÅGRA OLIKA, RENA ARTER OCH EN DEL HYBRIDER. ALLA FÖRLJUVAR TILLVARON PÅ OLIKA SÄTT. EN DEL VÄXER I "WOODLAND"MILJÖ OCH NÅGRA PÅ BERGET PLUS AURIKLAR I KRUKA.Namnet   PRIMULA härstammar egentligen ”av den förlinnéanska frasen herba primula veris = vårens första ört”
(Jens Corneliuson: Växternas Namn…) 
JAG BÖRJAR MED DEN FÖR MIG NAMNMÄSSIGT SVÅRASTE: Primula apennina  ELLER KANSKE P. pedemontana ssp. apennina. INGET AV DESSA NAMN FINNS I RHS PLANTFINDER  ANTAGLIGEN ÄR BÄGGE NAMNEN FEL.
SOM TUR ÄR BRYR DE SIG INTE OM VAD DE HETER UTAN STRÅLAR PÅ BERGET SÅ VACKERT SNART EFTER SNÖSMÄLTNINGEN. NATURLIGT FINNS ARTEN PÅ ALPERNA PÅ CA 1200 -  2000 METERS HÖJD PÅ SANDSTENSKLIPPOR.

                                          

28 kommentarer:

 1. JA du ÄR verkligen PrimulaLadyn nr. 1
  Linda

  SvaraRadera
 2. Du har så många spännande och vackra växter i din trädgård! Visst längtar man! Enda trösten med det tjocka täcket är att rosorna gillar läget. Hoppas på att det inte blir någon tjäle i jorden nu...men...
  Kram Randi

  SvaraRadera
 3. Med såna färgklickar på berget så förstår jag att du längtar. Vad söta de är!
  Visst längtar jag också efter våren! Det känns som om vintern varit otroligt lång redan.
  Jag har ingen koll alls på vilken sorts vallmo det var på mitt foto. Men du har säkert rätt. Bilden togs i Wij trädgårdar i augusti.
  Kram NInni

  SvaraRadera
 4. Jättefina! Och tänk - innan jag blev trädgårdstok, så trodde jag bara det fanns krukväxt-primula, man lär sig hela tiden något nytt :) Jag har inga själv men har en ny trädgårdsplan och då kanske det ingår primula, då återkommer jag till dig för råd och tips :)

  Ha en skön fredag :)

  SvaraRadera
 5. Ljuvliga vivor!
  Det där med namn är svårt, lagom som man lärt sig latinet byter de namn...(inte alltid förståss men ibland)men som du sa: blommorna bryr ju inte sig om namnet, de blommar likväl och tur är väl det!
  Ha en finfin dag/ Kram Ullis

  SvaraRadera
 6. Ja nog har vi snö så det räcker och växterna mår bara fint ,tror jag.
  Vi har ju haft så kallt länge , idag har vi plus o,5 helt otroligt men det är nog bara en tillfällighet. Snön har vräkt ner minst 3 dm på två dygn så nur går snöslungorna varma.

  Du har så himla fina växter av alla de slag, primulorna är så fina så jag förstår att du längtar och visst är det spännande att se vad som klarat sig och kommer upp till våren.

  Ha en riktigt fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Vårlängtan riktigt värker i mig. Trött på snöskottning & pulsande på oplogade vägar! Bilder på vårblommor gör inte saken bättre, men dina fina vivor lindrar lite. Det ska bli skönt att återse "de små liven" framemot påsk.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas du har rätt! Hoppas - mot alla oddds - att åtminstone en av mina aurikler har klarat sig under snötäcket. Jag borde ju ha flyttat in dem...
  Ha en skön fredag!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Åh, vilka fantastiska primulor du har! Otroligt! Skönt att höra att det kan vara lite positivt också med all denna snö:) Tack för det!

  SvaraRadera
 10. Så vackra primulor! I vår trädgård fanns det primulor när vi köpte huset för evigheter sedan och jag har delat på dem så nu finns de på flera ställen. Men jag har inga med den härliga färgen som på dina, riktigt vackert mot stenarna.

  SvaraRadera
 11. Vilken färgklick! Härlig att kika på i din blogg denna gråa, snön hängade i luften dag ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 12. Vilka underbart vackra primulor! Du har så många spännande växter!!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 13. Ja trots att jag själv inte gillar snö och vinter är det ju perfekt för växterna.

  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 14. Fumoase poze,miroase a primavara.O zi buna!

  SvaraRadera
 15. Hej Anja.
  Ja smukke er de primula. Jeg plantede 3 kugleprimula sidste år, og er spændt på om de har overlevet vinteren.
  God weekend.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 16. Söta små primulor! Har några sådda från förra året, hoppas på blomning i år.
  Känner jag behöver fler, t ex den du har på bild.
  /Anette

  SvaraRadera
 17. Du har en underbar blogg. Vad vackert du skrev i ditt förra inlägg. Fick riktigt rysningar som när man lyssnar på bra musik. (Positivt) Det är så roligt att komma hit in till dig och ofta även väldigt lärorikt. Vill önska dig en riktigt god fortsättning på det nya året. Kram /Gela

  SvaraRadera
 18. Vad härligt, en favoritväxt hos mig också, men inte visste jag att det fanns sååå många sorter.
  Den där lila skönheten var underbar!
  Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 19. Språk, läste jag på sidan om, engelska går inte så bra, men suomea kyllä vielä osaan. du har mycket intressant här på din blogg.

  SvaraRadera
 20. Fina, fina primulor, underbar färg de har!

  SvaraRadera
 21. Vilken fin färg det är på dina primulor. Har en del i min franska trädgård med. Dem fanns där när vi flyttade in och kommer nu lite varstans.Dem är ett riktig vårtecken.
  Tyckte mycket om dit förra inlägg.Vi var nog tonåringar samtidigt men det är ändå så olika.
  Fast vi dansade på samma musik men i Holland finns det inga dansbanor som i Sverige.Konfirmation i vita klänningar var för dem som är katoliker och redan vid 12 år. Vi protestanter konfirmerades mycket senare,mest vid 18 år och med en söt dräkt och hatt.Själv var jag 20 och hade en himmelsblå dräkt med vita kanter(type Chanel) och en vit hatt.
  Nu längter jag efter vår. Snön är borta och det har regnat hela dagen.
  Ha det så gott.
  Anje

  SvaraRadera
 22. Ja visst längtar man att få se allt det vackra igen! Älskar också primula och dina var underbara!
  Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 23. Hello Anja, thanks for telling us the meaning of the name. I never thought about a primula being the first to appear in spring? Interesting.

  SvaraRadera
 24. Alltid någon spännande växt när man tittar in till dig Anja. Jag har bara sådan primulor som jag köpt i kruka för att ha inne som jag sedan planterat ut. De är fina de också.
  I min nya trädgård så skall jag ha lite mera lyxväxter för jag tror inte att det finns sniglar där.
  Ha en skön söndag
  Annika

  SvaraRadera
 25. Anja jag har ritat trädgården i Paint !

  SvaraRadera
 26. Hej Anja!
  Så söta små Primulor du visar :=)
  Nog är det bra med ett varmt skyddande täcke av snö för alla växter, men nu är jag less.
  Ha en härlig söndag!

  SvaraRadera
 27. Har som du vet bara en enda primulasort, den osofistikerade Primula veris, men i gengäld kryllar det av dem överallt i dalgången! Gullvivan är en spännande läkeväxt, ska skriva om den så småningom. Undrar om även de primulor du odlar har samma egenskaper? Men du nänns säkert inte göra medicin av dina små skyddslingar...
  Kram/Laila
  PS Vi överlevde takskottningen men Johan drattade omkull på det glashala verandataket!

  SvaraRadera
 28. Intressant läsning!
  Vårens första ört - kan känna doften av primula veris bara genom att blunda. Den doften påminner om gullvivestället vid bäcken, plockade buketter, nerrullade strumpor och sol och värme.
  Enligt Linnés örtabok hjälper den mot svårmod. Vi kanske i dessa tider lite till mans skulle behöva ha en kopp primulate ;-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan