måndag 6 februari 2012"......EN BLOMMA SOM MEST VERKAR VARA SMÅTRIST:....."
"...Vad man än gör står den bara där i krukan. Och överlever. Och ser likadan ut..." 
Skrivet av en trädgårdsjournalist i en av våra trädgårdstidningar.
Tänk att jag tycker att hon har alldeles fel. Jag känner att jag måste ställa upp till försvar för denna lilla väna prinsessa. Hon har lite högfärdsfasoner, men med rätt lirkning svarar hon generöst med blomning - månad efter månad...när alla jul-och nyårsblommor har gjort sitt.
"....Hemma i Usambarabergen, i nordöstra Tanzania och sydöstra Kenya, är den hotad där den växer på klipporna i fuktig skugga.    ", skriver samma skribent i artikeln.
Den som någonsin fått se St Paulian i dess hemmamiljö (har försökt att googla bildlänk på deras habitat utan att lyckas) skulle den aldrig mer kännas trist - själv kan jag bara fantisera om hur det måste se ut...
Denna beskrivning ger också en hint om hur den vill ha det för att inte bara stå där och överleva...14 kommentarer:

 1. Jaaa! Jag stämmer in i din hyllning. En strävsam och trogen vän där på fönsterbrädan. Lite vatten på fatet, aningens näring kanske och sedan blommar hon om och om igen. Leve S:t Paulian,

  kram

  SvaraRadera
 2. HÅLLER MED DIG.HAR GANSKA MÅNGA OCH DE BLOMMAR SÅ FINT I PERIODER.EN MYCKET TACKSAM BLOMMA.

  SvaraRadera
 3. Hejsan Anja!
  Visst är väl Saint Paula en söt blomma.
  Var till Blomsterlandet för någon dag sedan och beundrade alla nya sorter som har kommit ut på markanden. Det finns en odlare i Umeå som levererar dessa skönheter till butiken.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 4. Hienoja ne tosin ovat mutta minä en oikein osaa niistä pitää. Anopilla oli yhteen aikaan VAIN näitä, ikkunapenkit täynnä ja silloin päätin etten koskaan osta niitä itselle. Mutta nyt näkyy kuitenkin valkoinen Saint Paula kukkivan minunkin ikkunalla. Mistähän lie tullut ... ;)

  SvaraRadera
 5. Jo, visst är de fina, och finns ju i så många variationer...Men jag har då ingen tur med dem! Inte står de här hos mig o bara blommar o blommar! Vi är nog inte riktigt goda vänner...För svärmor, som var i huset innan mig - hon hade alltid Paulor, som blommade o blommade. Så jag kan ju inte skylla på läget eller annat.
  Men en trevlig växt är det, särskilt de vita o riktigt ljust blå.
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 6. Håller med dig. Den är så tacksam och lyser upp så länge. Älskar att ha dem nyare sorten tillsammans i en korg.(men dem år kvar i sina krukor).
  Ha en vacker och solig dag.
  Anje

  SvaraRadera
 7. Pidän Sant Pauliosta. Siskollani ne viihtyy oikein hyvin, mutta minulla ei. En tiedä miksi. kastelen varmaan liikaa. Kauniita ne kuitenkin ovat.
  Aurinkoisia päiviä sinne teille!

  SvaraRadera
 8. Śliczne są i też zdobią mój parapet.Maja jednak kaprysy, bo nie zawsze ładnie kwitną. Pozdrawiam ***Är vackra och väl prydd jag fönsterbrädan. Men de har quirks, eftersom jag inte alltid blommar fint. Hälsningar

  SvaraRadera
 9. Vissa blommor och/eller växter är det visst lite "chict" att tycka illa om eller iaf håna som att kalla dem för tantblommor etc. Som om tantblomma skulle vara något fel!?
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Håller med dig, det är en jättesöt liten blomma:) Tyvärr gillar den inte mig;( Så det är ingen ide att jag köper någon för jag tar död på dem direkt;(( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Jag är också svag för Sankta Paula. Min pappa lämnade efter sig 23 ex när han dog, så jag har ett par som jag är riktigt rädd om.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Ja jag och krukväxter:) säger inget mer men jag tar nog död på det mesta:)
  Ha en alldeles underbar dag!

  SvaraRadera
 13. Hejsan kära Vänner!

  Min 'trädgårdskarriär' började med 35 år som fönsterodlare. Jag var skitgammal innan jag fick min trädgård. Därför är jag på sätt och vis duktigare fönsterodlare än trädgårdsdito. Men, när våren anländer har jag tendensen att glömma vad fönstren på insidan har för blommor och då blir de som finns kvar inne ofta före dettingar...;(((!

  SvaraRadera
 14. Jag också! gillar Saint paula, extra mycket älskar jag de som har lite hängande växtsätt (vet ej vilket sortnamn de har) Undrar vem denna hyllade Paula var? Den är ändå rätt tålig om den slipper stå i vatten eller få det riktigt kallt (har lyckats ta död på ett gäng på fönsterbrädan bakom en ständigt nerdragen rullgardin, det blev helt enkelt för kallt förra vintern..
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan