måndag 22 oktober 2012IDAG OCH IMORGON ÅKER KRUKORNA 
             IN FÖR VINTERFÖRVARING
dvs de som inte alls tål frost. Däremot får olivträden, kameliorna  och några citrus'träd', egensådda,  vara ute tills det blir för kallt. Krukjorden får inte frysa. Men någon frostknäpp tål de och om det är bara frost på natten kan jag skydda dem med väv.
Mycket arbete återstår i trädgården och få se vad som hinns med innan vintern slår till. 'Man' har förutspått en sträng vinter...men, det är en av de saker som det är lönlöst att gnälla om - även om jag inte lever som jag lär;)))!
                                            Ännu finns det blickfång ute
                                 Och, den här bara fortsätter och fortätter att blomma!


På Berget rensar jag levermossor, björnmossa och vissna ormbunkar som kommer lite varstans.
Växter som inte gillar att få vinterfukt i rosetten, så som kuddformade bräckor får en plastkupa som växthus över sig. 'Växthuset' har lufthål.


Amerikanska blåbär  vill ha halvskuggigt  för att trivas. Men tom de har  tyckt att det har varit för mörkt i sommar. De har mognat dåligt och nu skall jag se om de kan mogna inne - så som tomaterna 

Nästa inlägg kommer att bli den tredje och avslutande delen om stora träd i liten trädgård.

                                 Ha det gott !
                   /Anja

20 kommentarer:

 1. Underbara höstfärger och bilder;) Här har vi börjat idag med att bära in de perenner som vi inte fått sålt i sommar, krukorna ställer vi i backar som får stå i "lilla stallet" i vinter. Där blir det både frost och är kolmörkt men de har fungerat i många år nu så det är bra:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Så synd att dina blåbär inte hunnit mogna.Jag har kunnat plocka ett par gånger som vi smaskat i oss.Dom blev så goda.Har bara två krukor kvar ute med Kärleksört i som hamnar i växthuset senare.Dom tål inte kylan terrakottakrukorna.Den lilla lönnen på bilden har ju en så härlig färg.Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. Jeg er imponert over alle som har planter som må inn om vinteren. Dårlige armer og rygg samt en nøktern og lat holdning utelukker denslags fullstendig i hagen her. End så mange flotte planter vi går glipp av... Den kulen på øverste bildet er veldig vakker! Alt vel til deg Anja! Ps!Gleder meg til neste innlegg :)

  SvaraRadera
 4. Så fina bilder igen och så mycket arbete så här års för att ha det fint nästa år igen. Det börjar nu klia i fingrarna hos mig. På lördag ska vi till Mon Jardin och får jag jobba 2 veckor med den. Är så nyfiken hur det ser ut.
  Ha det gott.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Vad spännande att se om blåbären vill mogna inomhus! Ett litet roligt experiment. :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, det blir spännande att se vad som hinns med innan vintern :-) Här har den redan gjort sig påmind med ett överraskande rejält snöfall förra veckan. Snön är förvisso redan smält, men det är minusgrader var och varannan natt nu. För tidigt tycker jag...... Men, men.

  Vilken tjusig klematis. Man blir så glad över det som fortfarande blommar nu.

  kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. Ja, vintern är nog nära nu! Det känns i luften tycker jag! Ikväll har temperaturen sjunkit till ett par plusglader bara så jag sprang ut och täckte lite känsliga växter om det blir frost..... Men att du har en klematis som fortfarande blommar är ju helt fantastiskt. Här har frosten tagit allt..nästan!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Ljuvliga färger på ditt berg!Jag bara njuter :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 9. Så fint det är hos dej! Vi får hoppas att vintern blir kall nog för att ge de spanska skogssniglarna en match men ej ta död på för mkt annat. Men vintern får gärna vänta än ett tag fast den verkar komma till helgen få se om det bara är tillfälligt.
  Ha D fint!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 10. Men va kul det är att läsa om dina träd Anja! Blodlönnen är otroligt vacker...vill ha:) Egna nötter är ju toppen! Gillar dina flätade stammar som ger det lilla extra för åskådaren.
  Skulle också behöva vara i trädgården men, tiden räcker inte riktigt till just nu. Började jobba heltid i början av månaden och dottern är på väg att flytta ut till eget...ja, det är som det är. Bara att gilla läget;)
  Ang. pelargonerna och vinterförvaringen. Har jag de flesta i ett mörkt rum i källaren och de mindre i tvättstuge fönstret.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 11. Mina har inte ens fått bär i år!Hösten är vacker mad alla sin underbara färger men jag gillar inte kylan som kommer med på köpet.
  Ha en underbar dag!!!

  SvaraRadera
 12. Tack snälla, för hjälpen med riddarsporrarna! Vilken tura att jag har frön kvar!

  Jag ska göra exakt som frun säger ;)


  Ha en bra dag!  SvaraRadera
 13. Jag njuter av de vackra färger som finns i din trädgård nu. Här försvann de sista färgsprakande höstlöven då snön kom, och även kylan med -12 på natten.
  Det känns lågt kvar till våren...
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 14. Ps, tack för snälla ord och råd om buskblåbäret 'Oskar'.

  SvaraRadera
 15. Aivan mahtavia syysvärejä! Japaninvaahtera on kuin tulessa, hieno ! Hyvää loppusyksyä !

  SvaraRadera
 16. Underbara bilder! Mina krukor åkte in i växthuset för ett par veckor sedan. Idag har vi vinterfodrat det med bubbelplast och frigolitskivor.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 17. Så härliga bilder! Och det där klotet tillsammans med sin lilla gröna växttuss - jättevackert.
  Låter också mina olivträd och kamelior stå ute några frostnätter innan de bärs ned i källaren men citronträden har fått krypa in i växthuset sedan ett tag.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 18. fina bilder och vilket arbete du har gjort. Så underbart fina färger du har i trädgården :) hoppas du får blåbären att mogna, såg på trädgårdsonsdag att tareq gjorte något av halv mogna blåbär men kommer inte ihåg va de var. Kram Suss

  SvaraRadera
 19. Ja nu är väl trädgårdssäsongen i det närmaste över, i natt blir det kallt och jag höll precis på att glömma att ta in min myrten, över natten i alla fall. Tack för påminnelsen!
  Kram

  SvaraRadera
 20. Ja, du har ingen brist på sysselsättning i din underbara trädgård!!
  Ha en fin dag!
  Kram Helen

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan