torsdag 15 november 2012

                             3
           Stora träd 
                 
      i liten trädgård
        De viktiga vintergröna växterna

Ett av mina mycket vackra barrträd är en silverskimrande skönhet med långa, mjuka barr och roliga kottar. I den riktigt stora trädgården är denna tall ingen gigant men här ser den majestetisk ut!
Förmodligen en weymouthtall, Pinus strobus , med sortnamn
'Fastigiata'. Jag säger "förmodligen" därför att jag har fått spana länge och anlita kunniga människor för identifiering av denna, från början , felmärkta tall.
De som har hjälpt mig med identifieringen har velat veta bla följande:
Hur sitter barren? Tre eller fem? Min har fem.Då kan man direkt utesluta en del arter.
Och, kottarna då? Korta och äggformiga eller långa och böjda?
Som du ser: Lång och lite böjd. Som ung är den riktigt tjusig i ljusgrön 'dress'
Även ungskottens utseende är en viktig artmarkör. Tyvärr ingen bild så här års!
Men, det är roligt ändå att studera grenspetsarnas barr. Det är första gången jag lägger märke till att ett barr har en grön sida och en  ljus sida vilket ger det silvriga intrycket. Barren ser helt enkelt randiga ut, som 'miljonkostymen' på 1930-talsgangsters i amerikanska filmer...;))))!
Eftersom jag inte är säker på vilken tall denna är vet jag inte heller hur hög den kan bli. Dock är jag rätt säker att de man säljer i Sverige i plantskolorna inte är de där 20 meter höga utan selekterade namnsorter som håller sig mellan 4-6 meter - tror jag ;)!

I samma rabatt växer även en rolig gran med spöklika, krumbuktiga grenar och undersköna rosa kottar i mängder på våren. Det passande svenska namnet är då kottegran och på 'vetenskapska'  Picea abies f. acrocona. Den blir 2-3 meter
Så här vackra är vårkottarna
I denna barrdunge med dess två barrträd finns rododendron, minigran (presenterar senare), höstbräckor, rosa maskros, pioner och storblommiga julrosor, Helleborus orientalis som 
gläder mig just nu med massor av blommor! Endast pionerna är örtartade och 'försvinner' under hösten/vintern.
Denna storblommiga julrosbuske håller på att bli en jättebuske med jätteblad!

Många bebisar som jag normalt krukar upp men dessa får vara kvar på platsen - få se vad som händer med dem:)?`

Som sagt: Det tog tid att komma till skott med detta inlägg tack vare att det har tagit en evighet att luska reda på vad min silvriga tall heter - och namnet är bara en gissning, än så länge.
Hoppas att du har lust att ta en titt även nästa avsnitt av Stora träd i liten trädgård, jag har nämligen ett avsnitt kvar;)!

          Tusen tack för titten!
           Tänd ett ljus i höstmörkret!22 kommentarer:

 1. Å så vacker den tallen är.Och vilken stor härlig Julros du har där.Vintergrönt är ett måste i trädgården.Ha det fint.

  SvaraRadera
 2. Tack för de fina och generösa orden hos mig Anja:) Lika spännande att följa dina inlägg och ovanliga växter. Häftiga randiga barr och fina kottar! Säkert fina till dekoration;)
  Njuter av alla fina bilder hos dig. Kram

  SvaraRadera
 3. Vilken otroligt vacker tall! Vad kul att "jobba" sig fram till ett namn på den:) Julrosen ser ju fantastisk ut;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Hieno mänty. Ihanat, pehmeännäköiset havunneulaset. Meillä ei pihassa ole havukasveja, sillä on koira (iso). Havuille ei käy hyvin, jos koira "lirauttaa"...

  SvaraRadera
 5. Tusen tack - kiitos, aina kiinnostavaa luettavaa ja kauniita kuvia! Hieno mänty ja kaunis pieni kuusi. Minun mielestäni on myös tavallisen kuusen kävyt kauniita keväällä. Muistan että kerran lapsina koristelimme kuistin punaisilla kävyillä kun mummu oli tulossa kylään. Aika korkealle saatiin kiipeillä ennen kuin saimme sen verran kerättyä että siitä tuli näkyvää ... Hienoa syksyä sinulle, toivottavasti aurinko paistaa sielläkin. Meillä on tänään harvinaisen kaunis syyspäivä.

  SvaraRadera
 6. Fantastiska bilder på barrträden.
  Alltid trevligt att få reda på vad det är för sorter man odlar i sin trädgård :=)
  Spännande att läsa vad det är för fler växter runt om träden. Julrosen ser stor och 'maffig' ut, perfekt att få småplantor från den.

  Visst vill jag även läsa det sista avsnittet om vilka träd som finns i din trädgård. Ser fram emot det.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 7. Vad kul med kritstrecksrandiga barr! Tänk vad nöjd du kommer vara med dig själv när du luskat reda på vad det är för sort. Du kommer antagligen inte att ge upp innan du vet ;)

  Idag strålar solen här och trots att jag är dunderförkyld så har jag inte kunnat hålla mig ifrån trädgården.... Inbillade mig att det var lättare att andas ute :) I ultrarapid har jag klippt ner pioner och tagit bort sörjan av funkiabladen. Och hittade min allra första lilla bebis ifrån julrosen jag planterade förra året! Lycklig, lycklig!
  Men om jag läser rätt mellan raderna så kanske jag borde kruka den för att den ska leva tryggare under vintern?

  Må gött!

  Veronica

  SvaraRadera
 8. Bartrærne dine er jo helt nydelige, skal legge de på ønskelisten min.

  SvaraRadera
 9. Så fin din weymouthtall är och den lilla trollbarrisen också. Just tallar är så vackra tycker jag, de med långa mjuka barr.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Flotte bilder av flotte trær. Mange vakre kvaliteter på bartrærene :) Særlig friske skudd er jo utrolig lekre. Jeg trodde vi var tidlig ute med julerosene ved årsskiftet et sted, men her må vi nok se oss slått på målstreken :) Har vært rundt og tittet i dag og ikke en knopp i sikte. Fortsatt god uke til deg Anja!

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar vacker tall.Och julrosen är fantastisk.
  Anje

  SvaraRadera
 12. Men vad är det med mig? Jag gillar inte barrträd, men blir fullständigt fascinerad av weymouthtallen. Den ser ut som jag gör i håret när jag vaknar på morgonen :-)
  Har förresten börjar klappa på andra barrträd också. Hm.

  SvaraRadera
 13. Vackert med vintergrönt, granen är mycket charmig... sen blir jag väldigt avis på julrosen.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Önskar jag hade plats för en weymouthtall. Även kottegranen med rosa kottar är häftig.
  Luna

  SvaraRadera
 15. vilken helt underbar tall oavsett vilket namn den har:)Så himla fina barr!!!!
  Ha en underbar helg!!!

  SvaraRadera
 16. Kauniita havupuita ja mielnkiintoista tutkimusta.
  Ihana on sun jouluruususi.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!♥

  SvaraRadera
 17. Har alltid tyckt att det räcker med alla vilda barrträd här i trädgården men efter det här inlägget är jag beredd att ändra upfattning! Båda dina skatter tilltalar mig, den ena för gangsterbarren, den andra för kottebebisarna! Hoppas du får ett korrekt namn på Sinatra!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 18. Ja den är vacker vad den nu än må heta :) och granen är oxå söt :) Kram Suss

  SvaraRadera
 19. Jag följer med spänning din fortsatta utredning av det vintergröna! En så otroligt vacker Helleborus, den tänker jag googla på och se om det kan vara något för vår trädgård på åsen.
  Och så ser jag till min förvåning att den nya bilden av Anja
  helt plötsligt inte visar en tant utan en vacker dam!
  Må så gott önskar Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen tusen tack för komplimangen;)!
   Jådå."Vacker" vill man vara trots att en är en gammal tant;))! Bilden har jag tagit själv:)))! Typiskt, eller hur? Man vet vem man är och plockar fram uttrycket i bilden. Man är helt enkelt vacker! Jisses! Bara ingen tar mina ord på fullaste allvar! Man kan ju får skoja lite med sig själv, eller hur. Men, jag blev jätteglad åt din komplimang - det är inte varje dag...

   Radera
 20. Vackra barrväxter!
  För några år sedan hade jag inte alls uppskattat dem, har tyckt väldigt illa om alla barr och rododendron. Tur att man kan ändra sig :-))
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barrträdskärlek fick jag redan av mamma. Hon älskade dessa. Hon såg hur småfåglar fick sitt gömställe där och hur kottarna utvecklades under sommaren. Dessutom gillade hon doften av barr.
   Därför har mamma fått även sin sista vila vid en häck av cypresser.

   Radera

Sidvisningar förra veckan