måndag 7 januari 2013

 AMERIKANSKA BLÅBÄR
PÅ NYTT SÄTT (FÖR MIG)


      (Vaccinum corymbosum)

De flesta mognade inte för mig i år på grund av vädret. 
"Smålänning"(????) som jag är ;))) tog jag in kvistar med råa blåbär. Jag ville ju testa om de skulle mogna inne ja, ungefär som tomater. De blev blå efter ett tag och smakade absolut ingenting. Men de var ju snygga och fick stanna i sin skål tills de hade torkat till riktigt dekorativa små skrynkliga pärlor. Då smakade jag igen - och! Riktig succé! Så himla goda, först lite syrliga och sedan sötare marmeladsmak! Detta kommer jag att göra om! Inga bekymmer längre med omogna amerikanska blåbär.
(Våra inhemska blåbär, Vaccinum myrtillus, finns att köpa torkade såg jag när jag googlade på torkade amerikanska blåbär,vilket jag inte hittade något om)
Ni som håller på med vintersådder - ta en titt på vad Ulla Hasselmark lär ut i bloggen  Fröbok
                                 
                 Ha det bäst

11 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! Mina hann inte heller mogna så detta ska jag prova! Tack.

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 2. Minun puutarhamustikat tuottavat niin vähän satoa, että menevät tuoreina suihin..

  SvaraRadera
 3. Blåbärsrussin! Så påhittig du är Anja. Förmodligen finns många av nyttigheterna också kvar i dem.

  Tack för tipset om UHs blogg. Den hade jag missat av någon konstig anledning. Hennes olika handgripliga tips om vintersådd är så bra och bloggen ett toppenkomplement till den underbara boken.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Roligt! Kul med små vardagsexperiment. :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken tur! Och så sparar du en rejäl slant...för de där torkade i en liten ynklig påse kostar 30 spänn, köpte idag. Är ju så gott på gröten. Mina handplockade finns i frysen, men de blir inte bra att torka, så de äter vi som de är -tinade.Gott till keso!
  ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 6. Jeg har 2 forskjellige busker med amerkanske blåbær, noe som skulle borge for avling, men her har det ikke kommet ett eneste bær! Været? Gjødsel? For lite sol? Men du fikk det til å høres veldig fristende ut :) Ha en flott uke Anja!

  SvaraRadera
 7. Hej Anja och god fortsättning! Hur har du det i gråvädret? Fast du har fina blommor inomhus, och hittar knoppar och liv i din trädgård, och jag gissar att du börjat så lite smått, så du har det nog rätt bra i alla fall :)

  Idag när jag åkte till jobbet så kändes inte mörkret så svårt, det är nog tanke på att det vänt och vi går mot ljusare tider, som humöret är bättre.

  Bra tips med blåbären, skulle jag få så många att jag kan plocka in dem till tork, skall jag göra så, kanske om de får lite bokashi, blir det rikligare skörd :)

  Ha det bäst, kram ♥

  SvaraRadera
 8. Niin aina kannattaa kokeilla.
  Hyvä tulos sinun keilustasi.
  kun olin pieni niin äiti kuivatti mustikoita ja sitten kävi helsingin torilla myymässä.
  Ne oli kysyttyja ja hyvän hinnan niistä äiti sai.

  Oikein hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

  SvaraRadera
 9. Mina vil inte ge några bär. Kanske min nya trädgårdmästare kan hjälpa mig och få lite fart på dem.Ska i alla fall komma ihåg dit tips att torka dem.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Det var ju tur att du sparade dem i skålen. Torkade bär, frukter och grönsaker blir ju faktiskt sötare och nyttigare vad jag förstår. Jämför bara näringsinnehållet mellan en färsk och en torkad tomat.
  Tack för ditt fiffiga tips!

  SvaraRadera
 11. Vilken överraskning! Det ska jag komma i håg. Perfekta i müslin kanske?
  /Eva Linnea

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan