söndag 21 april 2013


   

                                 INSIKT
                              En dyrköpt erfarenhet i vår

Det är inte så att jag inte ha vetat, men det har aldrig funnits något behov av att följa alla försiktighetsåtgärder. Mitt berg har prunkat och mått väl av den omvårdnad jag har gett den fram till denna vår. Jag har aldrig behövt täcka något efter att de har etablerat sig. Men, denna vår har inte liknat någon annan vår så länge som jag har haft trädgård. Vis av erfarenheten kommer jag att täcka alla känsliga växter med granris varje januari så länge jag kan stå på benen!
Vem kunde tro att det bara fortsätter och fortsätter med solgass på dagarna och många minusgrader på nätterna och kruttorrt! Dessutom bildades en meter djup tjäle i mars medan februari var fri från tjäle!
Jag blev sjuk mitt i eländet och nu står jag här med en massa bruna (döda?) tibast, alpina rododendron och ljung. 
Denna insikt om vädrets nyckfulla makter, då jorden är tjälfri i februari och att tjälen växer till en meters djup på en vårmånad, skall jag aldrig glömma! Om mina plantor är döda, vilket jag faktiskt tror själv - även om jag tänker vänta och se, blir en del svåra att ersätta. Jag känner mig som en riktig fullblodsidiot!
Men, en sak har jag inte kunnat göra något åt är att skogens alla blåbärskvistar ser ut som mina buskar ovan. Vad kommer att hända med blåbären? I år får vi inga, men sedan?

Inne i växthuset mår alla växter bra

Nåja. Nu får jag försöka ta nya tag och bringa reda på mitt trädgårdkaos. Idag skall Krukträdgården bli klar! Men, jag bjuder inte på en enda kaosbild ;)!
                                         Våningstårta
                          Se fler bidrag om Insikt
                           Ny dag, nya möjligheter!
                                       Ha det bäst!

12 kommentarer:

 1. Ja, denna mars månad har ställt till det både i naturen och många trädgårdar. Och även om jag inte är någon snöälskare är jag så här i efterhand glad för all snö vi hade. Det skyddade ju växterna från den värsta kylan åtminstone.
  Hoppas så många som möjligt av dina växter har klarat sig trots allt.....under kan ske ibland eller hur:-)
  Önskar dig en fin söndag i krukträdgården!

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med dig! Har aldrig varit med om något liknande:( Det ska bli väldigt intressant (troligtvis ledsamt) att se vad som har dött den här våren. Ha det gott i ditt växthus/Monne

  SvaraRadera
 3. Här ser ni min plågoande som Anonym. Hen hade lämnat lömskt kommentaren genom Gunsan!Alltså det såg ut som om Gunsan skulle ha lämnat ytterligare en kommentar...
  Hjälp mig! Hur blir jag av med denna plågoande????
  Vet någon om jag kan vända mig någonstans? Det hjälper inte att klassa dessa kommentarer som skräp - de kommer upp i alla fall.
  Om inget annat hjälper kommer jag att sluta blogga. Kanske hens avsikt? Jag får osammanhängande kommentarer ca fyra-fem per dygn där hen hänvisar varje gång till olika webbsidor som sina.
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Anonyms" kommentar är borta??!! Normalt brukar man se att någon har tagit bort sin kommentar men inte här!!?? Vågar jag hoppas på att bli ifredlämnad nu??!! Håll tummarna!/Anja

   Radera
 4. Ajajaj!!! Det här var inte bra. Men det kanske finns liv därunder trots allt!? Det sista som överger människan är ju hoppet. Hoppas, hoppas, hoppas!
  Kram från EvaLinnea

  SvaraRadera
 5. Trist det där med plågoanden. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag har en(?) som lämnar liknande kommentarer på sista inlägget på min gamla blogg "Häxor & Änglar". Än så länge har ingen hittat till mina nya bloggar. Det kanske är ett bra tips: starta en ny blogg, med ny adress och med hänvisning till den nya bloggen från den gamla.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 6. Så trist. Det här har varit en otrolig konstig vinter. Hos mig ser det ut som om rosorna haft det värst. Din tårta måste kännas som fint plåster på såren :)

  SvaraRadera
 7. Voi harmi! Tämmöstä se välillä on..Talvi on jatkunut niin pitkään, mutta aurinko on paistanut päivällä. Toivottavasti edes osa noista kasveista elpyy.

  Sinulla on hieno kasvihuone! Onko se t-muotoinen?

  SvaraRadera
 8. Nejmenusch, hoppas fina berget (som jag "bara" sett på bild) vill repa sig. Det är lätt att bli förbaskad på sig själv när man inte orkat eller kunnat. Men - ny dag nya möjligheter. Hoppas du får fatt i riktiga godbitar istället för dom som eventuellt rykt. :-)

  SvaraRadera
 9. Usch för denna vår!Det är trist då det ser ut så där, men ofta så kan de repa sig så vänta och se.De blir kanske inte lika vackra i år men förhoppningsvis så har de överlevt iallafall. Här uppe har vi ju det skyddande snötäcket som det verkar som mycket klarat sig.
  Förstår inte hur du menar med blåbärsriset för här uppe har blåbärsriset inga blad över vintern , däremot lingonriset.
  Vilken läcker mosstårta du gjort!!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 10. Jag svag såg din kommentar p Berits blogg om vårens ankomst i år.... Just nu är jag på Landvetter och har varit i Götet under dagen och våren har kommit lika långt, eller kort? Här som i Sthlm, så brukar det inte vara....
  Några av mina växter har oxå dött av alla köldgrader nu på slutet när snön hade försvunnit :(
  En roddis, cunningham white och min enda sockblomma!

  Vi får hoppas och hålla tummarna :))  SvaraRadera
 11. Eländig vår är tydligen fler än jag som haft.
  Trädgården har aldrig varit så här och jag som förespråkar vintergröna växter för åretruntkänslan. Sedan har rådjuren hunnit äta upp alla mina tulpaner. Och det värsta av allt är att jag är handikappad med svår ryggvärk och ischias ( 10.e veckan nu) .Kan inte göra någonting i trädgården. Får köpa alla tjänster, t o m för krukplantering. Får nog tänka om vad det gäller trädgård. Suck!
  Håller tummarna att plågoanden inte kommer tillbaks.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan