torsdag 5 juni 2014

Att samla odlingserfarenheter
               under årens lopp
 ger ibland utdelning....
Eller handlar det kanske bara om tur....
Tur eller skicklighet - strunt samma just nu :-)!
Mina underbara fjärilsliljor har klarat en vinter i verkligheten.
De samsas med några rododendron, primulor och allåkerbär.
Miljön är ljus utan direkt sol, väldränerat, mullrikt med lågt pH.

Fjärilsliljan, Nomocharis, är ett släkte inom liljefamiljen, Liliceae
Det förs diskussioner om inte fjärillsliljan borde tillhöra liljesläktet. I den diskussionen är dock inte jag inblandad ;-)

Att erbjuda denna gracila varelse rätt klimat är en utmaning.Den härstammar från höga höjders alpängar i Kina och Burma m.fl.länder. 
Hur ordnar man stränga, torra vintrar med snötäcke i Göteborgstrakten när vinterregn är vanligare än snötäcke? I år var det dessutom extremt mild vinter och rätt mycket regn.Och, jag hade glömt att täcka...Alltså bara ren tur att de mår fint;-)!Blöta somrar brukar vara lättare att ordna om inte annat så  får vattenslangen göra sitt.
Till vintern får man hitta "konstsnö" i form av täckning av något slag. Jag brukar använda den genomskinliga plastdelen till de små drivlådorna för vårsådder. Kommande vintern tänker jag inte glömma eller slarva med täckning om snön uteblir.
Har köpt plantorna av Spezial Plant våren 2013.
En blomma har slagit ut. Den bredvid har flera knoppar...Spännande!Få se om jag hinner fota dem före sniglarnas middag...;-)!Jag skojar! De får inte en chans!


   Tack, för att du tog dig tid att titta in!

8 kommentarer:

 1. Så fin. Förstår att du vaktar den noga. Den odlingserfarenhet och kunskap som du har är inte att förakta. Växterna hos dig får optimala förutsättningar och nu får du en belöning som jag förstår att du gläds åt.
  Här har precis kommit en ordentlig regnskur. Hoppas den fortsätter över sundet och vattnar grönsakslandet också. Var där för ett par timmar sedan och rödbetorna slokade.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Dette er virkelig en skjønnhet i hagen! Her i regnfylte Bergen by klarer de seg godt uten vinterdekk :-)) Ikke har vi noe særlig snø heller, helst barfrost. Likevel har de kommet trofast igjen år etter år. Ellers så er de dessverre en sneglefavoritt.. De er forholdsvis lette å så selv så vi får håpe de setter frø så kan du få flere :-)) God junihaging!

  SvaraRadera
 3. Åh den blomman har jag suktat efter länge men inte vågat skaffa än. Förstår att du vaktar den, vilken enorm lycka att du får se den blomma nu :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilken skönhet! Tror att det hos dig beror på kunskap och kärlek att dina växter mår som dem gör. Allt är så vackert.
  Ha det så gott.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Näpen liten dam. Princessöt och ömtålig som princessan på ärten. Fast visst är det kul med utmaningar.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera
 6. Vilken söt lilja, kanske nåt för mig då som älskar allt vad liljor heter.
  Du är duktig som fixar det som är svårt, men det är klart det är alltid kul att anta utmaningar.
  Önskar dig en fin Pingst Dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 7. Jättefin! Trädgård kan verkligen vara en utmaning och det kanske är det som är så fashinerade!

  SvaraRadera
 8. Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up!
  juegos friv al | friv 400 game | friv 2 gamers

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan