torsdag 10 juli 2014


  "Undantag"....eller
                      recycling m.a.o!

Förr i världen fick gamlingar som inte orkade med ett dagsverke flytta till en mindre stuga på gården, på undantaget.
När det gäller min gamla skänk i massiv furu, en gammal trotjänare från början av 80-talet,  har den gjort sitt som inomhusmöbel. Men, precis innan maken skulle leka motorsågmassaker med den för att kunna transportera delarna till dumpning, fick jag separationsångest och såg hur den skulle kunna tjäna mig ännu ett tag. En kär gamling skulle få leva vidare på undantaget...på ett självklart sätt! 
Nu kan jag gömma alla mina plastkrukor för ett par grannar som har full insyn till min arbetsplats. Jordsäckarna kan stå lite snyggare under takutsprång, nästan lite gömda för allmänheten.  Maken gjorde en hylla ovanför och jag kommer att hänga småspadar, saxar m.fl tillbehör som jag annars lägger överallt och hittar "aldrig" under hyllan när jag har fått krokar på plats. Översta lådorna får hysa trädgårdshandskar, pennor, namnetiketter och annat smått som alltid är på vift hos mig annars. Suck! Jag tror att detta blir riktigt bra.
Någon kanske undrar hur länge den kommer att hålla i alla väder? Ja, det undrar jag med, men hoppas på ett par- tre år... Så länge den hänger med gör den mig ändå gladare än om den skulle ligga i sågade bitar på återvinningsstation.


Den står under bar himmel. Idag kommer jag att impregnera skivan för att den ska kunna stå emot väta lite bättre. Har DU något bra förslag på hur jag skulle kunna skydda den mot vinterväder utan att det ser fult ut? Jag belönar ett bra förslag med någon växt (som vi får återkomma till om det blir aktuellt)
Har tagit bort lådorna i mitten så att det finns plats för en stol och skräphink
Nu slipper jag att skylta med allehanda krukor för grannarna. Hoppas att de också tycker att min "innovation" ser bra ut.
Håll tummarna för mig så att jag är lika positiv efter en kall, snöig /regnig stormig vinter! Hur ser den ut nästa vår? Äsch! Den tiden - den sorgen! Just nu är den jättefin!
När jag kikar in i Krukträdgården över skänken, på andra sidan muren, har jag en annan möbel som har klarat sig bra i fyra år. Men, den lyfter jag in i källaren över vintern. 
Den här sanslöst vackra pelargonen står där på byrån . Den delar jag i höst så att jag kan ha en även på min arbetsskänk nästa år.
Lite dekorationer återstår att göra också på min förnyade arbetsplats. Få se vad jag hittar på under sommaren! Den här är från husväggen och får fortsätta att vara där ;-)!.

Mitt budskap i detta inlägg: Ge gamlingarna en chans till ;-))))! Tänk först innan du slänger grejer. Kanske går de att återanvända på ett "produktivt" sätt, vilket är en stor skillnad mot att bara samla på sig gammalt bråte.

                     Hej och ha't! 

14 kommentarer:

 1. Det kommer att bli jättebra och snyggt var det oxå! Den rejäla möbeln tror jag kommer att klara sig länge och mitt tips för behandling: Järnvitrol + Olja :)
  http://www.traguiden.se/TGtemplates/popup1spalt.aspx?id=6577

  Kram i värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veronica! Ett jättebra förslag, men tyvärr är möbeln oljebehandlad innan så att järnvitriol går inte. /Kram, Anja

   Radera
 2. Blev ju jättebra Anja :) Hoppas inte att lådorna sväller i vinter bara, då får du inte fram dina pinaler till våren. Det där har jag varit med om själv :( Du kanske kan lägga en presenning över som skydd i vinter. Ha det gott/mMonne

  SvaraRadera
 3. Kul och bra! Men om möbeln är oljebehandlad - värm försiktigt lite linolja och stryk skivan ordentligt med det? Eller be din händige man att bocka en tunn plåtskiva att lägga ovanpå härligheten. Eller nubba fast en plåtskiva, så får det hålla så länge det håller. Skulle kunna bli snyggt.

  SvaraRadera
 4. Så bra! En plåtskiva skulle nog vara bra. Lätt att torka av också.
  Härlig arbetsplats. Hoppas du sitter i värmen. Här har vi haft regn i flera dagar nu.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Monne!
  De där smålådorna toro jag att jag plockar ut och förvarar i källaren över vintern.
  Bettina och Anje!
  Har haft lite funderingar åt det hållet, men jag har redan två plåtklädda bord/skänk så att jag tänkte nog behålla den här träkänslan.
  Men när jag håller på med krukor och jord skyddar jag skivan på ett eller annat sätt.
  Tack för Era synpunkter!
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Så klart man inte bara ska slänga nåt utan att tänka efter om det kan göra nytta nån annanstans och de saker man ändå inte kan ha användning kommer hjälporganisationer som Myrorna, Erikshjälpen, RK, RIA osv gärna och hämtar.
  Nu får du ju en jättefin arbetsyta och förvaring! Ska du behålla träfärgen så håller jag med Bettina om linoljan annars kan man ju lägga till en färg och då använda nån traditionell linoljefärg som man kan hitta hos firmor som sysslar med byggnadsvård. Som vanligt bryter man hur man vill. Vad sägs om vitt, grått eller nåt lite mer vågat som engelskt rött...
  Ska bli kul att se när du stylat färdigt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Ni är ju alldeles fantastiska!
   Anette, jag behåller träytan som jag har redan oljat, men så fin din idé om en läcker engelsk röd... Men, sorry! Den ska synas så lite som möjligt för grannarnas skull. En av mina grannar skulle inte uppskatta något iögonfallande...de tycker redan rätt illa om mig eftersom jag som person sticker ut för mycket. Du undrar kanske på vilket sätt? Ingen aning är mitt uppriktiga svar. Har aldrig stört dem så vitt jag förstår.
   Om jag hittar någonstans ett plastväv som ser ut som säckväv skulle jag kunna tänka mig att ha den som överkast på vintern.
   Nu på sommaren "stajlar" jag den med lite krukväxter o.dyl.
   Det får vara motta med innovationer - för grannsämjans skull;-)!
   Tack för ditt förslag i alla fall!
   /Anja

   Radera
  2. Dom kanske bara är avundsjuka på din fantastiska trädgård och din kreativitet.
   Kram
   Anette

   Radera
  3. De har aldrig sett min trädgård ;-)! om de inte har varit och kollat när vi inte är hemma;-)))! Men, det är klart att det har funnits några tillfällen då jag har haft många besökare på en gång...vilket inte har varit populärt, trots att mina trädgårdsbesökare är alltid kultiverade människor. Ohhojjjajjaa! Världens gång.
   /Anja

   Radera
 7. Vilken bra och fint beslut av dig! Jätte snyggt med hyllan över! Behandla med Sioo...vi har gjort det med altan golven och igår började jag måla S snickrade trälådor i samma. Blir vackert grå.
  Blir spännande att se vad du hittar på:)
  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Veronica, Monne, Bettina, Anje, Anette och Merja!
  Tack för era kommentarer. Jättefina förslag från er och trevligt att ni hade lust att engagera er! Därför drar jag ett namn bland er och sedan får vi diskutera via mejl om jag har någon växt som ni skulle uppskatta att få.
  Jag meddelar namnet i morgon, lördag.
  Kram, Anja

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Av 6 små papperstussar drog jag V som i Veronica!

  /Anja

  SvaraRadera
 10. Jag brukar dra en bit byggplast över det som ska skyddas över vintern och dra på en silvertejp. Fast jag har ju insynsskydd mot grannarna...
  Men det blev helt fantastiskt snyggt må jag säga!! Jag är grön av avund, en sån vill jag oxå ha!
  Kram kram!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan