fredag 17 april 2015

INGEN DRÖM ÄR FÖR STOR

Redan har våren dokumenterats i veckor
                                             för i år går våren långsamt.
Allt utvecklas i lagom takt. Lagom för en som vill hinna med att se och njuta varje knopp, varje skiftning. Mig gör det inget att det ännu inte har exploderat till  storvulen  crescendo av blomning och bladknoppsutspring i trädgården.

Mina "medarbetare" i den ouppvärmda delen av växthuset har vaknat och börjat spinna  väv - väven som i sin skönhet ändå är livsfarlig fälla för flygfän som fastnar där. Ett grymt drama  utspelas ibland på sommaren när jag  för sent upptäcker hur någon grann dagslända har kämpat förgäves...Men i vårens motljus glömmer man det....
Vårälväxing tillsammans med vit kungsängslilja. Vackra namn på vackra växter som förhöjer vårkänslan i krukarrangemang. 

Belöning av vinterns frösådder på vårkanten: Stora, kraftiga tamarilloplantor. Hur kommer frukterna att smaka?


Potatis på groning av överbliven "ätpotais". 

Men! Hos oss är ändå "PALMEN" den stora, riktiga vårhändelsen. När maken högtidligt bär den från källarens liggställning till Krukträdgården är det VÅR! Där får den hålla till, tills novemberkylan och ståtligt räta ut  sina dryga tre meter  stam och rufs. 
Vi kallar vår syddracena  för palmen, trots att denna sparrisfamiljemedlem (Asparagaceae)  är allt annat men inte  en palm! Men visst är den palmlik, vårt vårlöftesrika   Cordyline australis 'Atropurpurea' ?!Varje vår hoppas jag: Tänk om jag fick se den blomma i sommar! I år, kanske?! Reklamen säger ju att ingen dröm är för stor ;-))!Fler inlägg om våren hittar du i Blommig Fredag

Ha det bäst!

18 kommentarer:

 1. Visst ser det ut som en palm. Tre meter var inte illa - kan tänka mig att det inte är alldeles enkelt att bära ut och in.
  Detta har varit den bästa våren på länge tycker jag. Allt går långsamt och jag hinner med att registrera och njuta av alla små och stora som händer.
  Hoppas du får en riktigt skön vårhelg!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Tur att våren går sakta för här har jag inte städat klart ännu.vet inte hur det blir.
  Den där palmen var allt bra ståtlig.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Är imponerad av dina tamarillo plantor, så kraftiga och fina. En palm på tre meter är inte något man flyttar på alldeles enkelt. Den är ståtlig.
  Ha en trevlig helg! Marika

  SvaraRadera
 4. Jamen Anja, jag tror jag hamnat på sydligare breddgrader! Visst är den palmlik, så palmlik den kan vara utan att vara en palm. Och menar du att den intar liggande ställning i garaget under vintern? Vilken smart lösning på ett träd som är högre än takhöjd.

  När jag njutit klart av det ljuva paret vårälväxing och kungsängslilja drogs blicken bakåt, mot det vackra träet i bakgrunden. Vilken vacker ådring och vilken vacker nyans.

  Och tomarillo ska jag test nästa år har jag tänkt. Fina plantor!

  Ha nu en riktigt fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 5. Exotiska småttigheter och skira vårblommor - jo jag tackar! Här är ruggigt, en innedag men det passar bra för jag har mycket jobb med bokslut.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Visst har våren varit lång, men förra året började den tidigare här och hade inte så mycket frost eller kalla vindar. Hela trädgårdssäsongen i fjol var väldigt utdragen. kanske är det så vi kan tänka nu. Oj, vilken syddracena ! Hur gammal är den?

  SvaraRadera
 7. Det är en mäktig snygg palm. Genast blev det varmare även här.
  /Anette

  SvaraRadera
 8. Hade inte en aaaning om att Cordylina kunde bli så stora! Jag älskar dom och brukar betrakta dom som "sommarblommor", men ett år överlevde faktiskt en jag grävt ner i "gräs-och bamburabatten". Men det var året innan dom hemska vintrarna.....
  KRAM och TREVLIG HELG
  susie

  SvaraRadera
 9. Vilket underbart foto med spindelnätet i hörnet. Ja, de är verkligen viktiga spindlarna som håller borta annat man inte vill ha i trädgården. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Men Åhh, nu är det verkligen vår när ni lyft ut palmen. Jag håller med dig om att det är skönt att bara njuta av det som är just nu och inte längta tills allt slagit ut. Det är som att räkna ner till julafton när man är barn. Men nu kommer ju värmen och så säger det bara pang och allt är grönt:)

  Jag kommer vara i Götet 18-10 maj och hoppas få träffa dig. Jag ska försöka bjuda in mig till Marta oxå :)

  Kram och ha en härlig vårhelg under palmen... eller jag menar sparrisen ;)

  Kram

  ps, Tack för mejlet om trycksfelsnisse! ds

  SvaraRadera
 11. Vilken bjässe'palm'. Inte lätt att förvara en sån. Ska visa mannen när han kommer hem så att han känner att han inte är ensam om att kånka växter.
  Trevlig helg och kram
  Anette

  SvaraRadera
 12. WOW, 3 meter är ju helt fantastiskt! Ser ju verkligen ut som en palm:) Hoppas verkligen att den blommar i år, det hade varit spännande att se:) Nu är det härligt när man kan börja att ta ut alla sina "övervintrare" men än så länge åker de ut i lagom stora "portioner" så att de får avhärdas intill husväggen, allt eftersom kommer det fram både det ena o det andra:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 13. Det var et fint "spindelvevbilde":)

  SvaraRadera
 14. Vår hos dig med ser jag menar du att ni har en palm som ni kånkar ut varje vår det var inte dåligt. Små stenväxter och stora palmer jaja Lycka till med blomningen hoppas den kommer i år då.
  Ha en fin och skön lördag
  kram Meta

  SvaraRadera
 15. vilken underbar bild på spindelväven. Jag är ju en sådan som inte klarar av övervintring av växter, orkar inte detta med att bära ut och in, men är full av beundran på er som gör det.Underbar Cordyline , må den ge dig en blomma i år :)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 16. Vad trevligt att se våren på Västkusten! Här har vi kommit lite längre!
  Fina bilder!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 17. Spindelväv är vackra.... Men ödet som väntar de som fastnar däri, hu!
  Nu kutar våren på i högt tempo, det är härligt, men det gör inget om den saktar ner farten lite ändå. För vill hinna med utan att flåsa. Den där trädgårdskondisen är fortfarande det lite si och så med efter vintervilan...
  Ha en härlig helg!
  /Katarina

  SvaraRadera
 18. Oj, det var en maffig syddracena! Tänk, jag hade aldrig kommit på att placera den liggande på vinterförvaringen och den ser ju inte ut att ha tagit skada, bra tips!!! Dina tamarilloplantor ser väldigt fina ut, jag har sått för första gången i år, men de år, men de är så ynkliga fortfarande... Har inte sett några spinnande spinlar i mina växthus än, men jag har en STOOOR jaktspindel i uterummet som spunnit en 'glassstrut' vid trappen, så jag hoppar gärna över trappen när jag går ut och in, inte optimalt med alla frösådder på brickor... Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan