söndag 26 april 2015

NÄR DET BLIR FEL

Fel men charmigt

Det är ofta mycket man vill när en ny trädgård ska fyllas med växter.
Själv led jag av köphysteri för många år sedan när min vildvuxna  tomt skulle så småningom förvandlas till en trädgård. Ivern över  att  plantera var så stor att jag glömde ibland att läsa på hur stora de nyköpta träden och buskarna  blir om 10 år ...typ;-)!
Ormhasseln var meterhög och stjärnmagnolian ungefär lika stor. Själv tyckte jag att de blev planterade väldigt långt ifrån varandra, men se idag, 16 år senare....De går nästan inte att se var den ena slutar och den andra börjar. Helt fel planterade. Det finns idag inget att göra såvida man inte sågar bort den ena, men det vill jag inte. Det jobbet får någon annan göra när jag har flyttat...Helt fel kan bli ändå väldigt charmigt....


Ett annat misstag gjorde jag att jag  inte sparade etiketter i början. Det kändes inte viktigt då för många år sedan. Visserligen förstod jag att det var galet rätt fort  men skadan har varit svår att reparera i vissa fall.
Som att få veta vad min söta pärlhyacint heter. Har inte lyckats med googleletandet heller.


Men under åren lär man sig ett och annat, vilken tur! Då blir erfarenheterna till en ovärderlig kunskap. Till slut blir man rätt säker på vissa odlingar. 
Ett som jag är mycket förtjust i är krukodlingar. 
Här min söta rosenblund som har hängt med i många år nu. Den sover vinter i källaren. Ovandelen försvinner helt för att tidigt på vårvintern börja skjuta upp små gröna "spik" och sedan blomma i månader i sträck.

Jag förstår inte barrväxt"hatare"! Kan man tycka illa till exempel om min kottegran? Honkottarna är som små smultron! Det här trädet med sitt oregelbundna, lite spökaktiga växtsätt har hamnat helt rätt! Den kan sväva ut i ett "buu" utan att störa grannväxter.

           
                                                        Ha det gott!                             

                                    

12 kommentarer:

 1. Jamen, visst är det lätt att göra misstag i början! :) Jag fick t ex en alldeles 'underbar' blå blomma av min granne för ca 15 år sedan... Idag har jag uppländsk vallört i en hel slänt som jag sliter med att gräva bort! Huuu... Nog för att det är bra som gödningsmedel, men nej, tack! 'Acrocona' åkte raskt upp på önskelistan - tack för tips! Ha en fin söndag! :) Mia

  SvaraRadera
 2. Ha, ha känner igen det där med ormhasseln! Den såg inte mycket ut för världen när den planterades och idag är det en jättebuske. Min står dock inte och trängs med något annat. Vilka bedårande små "smultronkottar"!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra bilder! De små kottarna var hur söta som helst. ööö...misstag gör jag fortfarande...ständigt. Jag lär mig nog aldrig, men jag gilla det här med trädgård och växter ändå :)

  SvaraRadera
 4. Ja, misstag har vi nog alla gjort och gör. En del går att rätta till andra inte. Läckra bilder och kottegranen urtjusig.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Jag tycker fortfarande att det är svårt att föreställa sig hur stora växter blir. Eller också är det ett önsketänkande för att jag ska kunna klämma in så mycket som möjligt?
  Mycket söt gran!
  /Katarina

  SvaraRadera
 6. Vackra bilder av vackra växter. Din smultrongran är bedårande. Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Så,mycket fint! Trevlig vecka! Hej Ewa :)

  SvaraRadera
 8. Ja du misstag i trädgården har vi nog alla gjort, ibland kan man rätta till det men att såga ner en eller två fina träd/buskar hade inte jag heller gjort :) Den kottegranen har du visat tidigare och jag blir lika kär varje gång :) Så himla fin! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Jag tror jag kommer få stå där med samma insikt om 10 år. Flytta runt, hitta nya platser osv. När trädgården är ung finns det ju massor med bra platser att plantera småplantor på! Härliga bilder.

  SvaraRadera
 10. Jag får känslan att jag planterat alldeles för tätt!!! Jag får se om 16 år!!

  SvaraRadera
 11. Ingen risk att vi sätter något för tätt här! Så söta kottar! En raritet?
  I morse var den minus 2 här. Jösses!
  Det där med etiketter och att hålla reda på vad ens skyddslingar heter - min absolut svagaste punkt!
  Borde ägna mig helhjärtat åt deklarationerna men det tar emot...
  Kram

  SvaraRadera
 12. Ormhasseln och Magnolian klär verkligen varandra så fint! Plastetiketter skulle jag önska att jag slapp särskilt när kameran ska fram, men vad gör man. Fundrerar på något snyggare sätt att hålla ordning på namnen. Tips på något enkelt och snyggt?

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan