torsdag 7 maj 2015

Några av de små
             som ger så stor glädje

Ranzania japonica, eller ranzania som den också heter på svenska. Blomman har inte slagit ut ännu och bladen har inte vecklat ut sig. Den blommar första gången nu hos mig. Har planterat den i djup, mullrik jord med pH åt det sura hållet i halvskuggigt läge.
Den har sitt ursprung i Honshus bergsskogar i Japan. Jag är mycket förtjust i den och måste komma ihåg att skaffa snigelmedel - jag vill ju inte få den uppäten på natten. Kan tänka mig att den är en begärlig delikatess åt mina slemmiga "vänner". 
Ett annat trevligt släkte  är  kuddformiga bräckor med stora blommor på en en "bädd" av blad formade som små fetbladsrosetter i miniatyr.  När de osannolikt stora blomansikten vänder sig mot himmelen får jag dubbla volter i hjärtegropen. Då är jag  beredd att "slåss" för deras fortlevnad och trivsel på mitt berg. Men inte  behöver jag slåss på riktigt, bara se till att de får växa på deras egna villkor. 

En  trevlig lökväxt är snödroppslöken, en lättodlad prydnadslök med vackert klockformiga, kritvita blommor. Den växer halvsoligt i väldränerad, god trädgårdsjord. Blir ca 2-3 dm hög. 
Det är roligt att visa växter som kan vara lite knepiga att lyckas med. Kanske är det därför jag blir så jätteglad när växten och jag tycks ha förstått varandras behov ,-)!

 Man måste tycka om att odla de små växterna, annars går det inte. Vara liiite nördig. Tycka om en växtkultur som inte har sina rötter i vår egen, feta mylla...

                                                     Ha en superdag!

10 kommentarer:

 1. Så vackra Anja! Alltid trevligt att titta in hos dig, och se dina rariteter. Snödroppslöken är fin, tur att du skrev lättodlad, då kan jag prova den. Gillar små klockor. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Ranzania tror jag inte att jag hört talas om tidigare men den var väldigt söt:) Döm om min förvåning när jag härom dagen hittade en liten snödroppslök som troligtvis frösått sig i utkanten av trädgården, tror inte att jag har den inne i trädgården så det är ett mysterium :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag har en ranzania, planterad på samma sätt som du har gjort. Har haft den 3 eller 4 år och i år kom det en blomknopp. Men nu har mössen tuggat av alla blad så endast den lilla blomstängeln återstår. Nu får den en plastbytta som tak varje natt...får se hur det går men söt är den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pet"mössan" åkte på mina med ikväll. Jag skulle bryta ihop om någon jäkel skulle ha tuggat på dem nästa dag! Hoppas att den hjälper!

   Radera
 4. Ranzania var ny för mig - va fin den är!
  Att lyckas med de lite knepigare växterna är en utmaning, men då blir det ju desto roligare att lyckas också! Och vet man vart växterna kommer ifrån och hur de har det i naturen är man ju långt på väg. För mig var det en riktig ögonöppnare att läsa Peter Korns bok, efter det blev det ännu roligare med trädgård:-)
  Det syns på dina växtval och din trädgård att du också har roligt i trädgården, och det är så roligt att läsa om det i din blogg. Här lär jag mig saker hela tiden (och får en ständigt längre "önskelista" :-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Har ikke sett Ranzania før, den er nydelig . Og Saxifraga stolitzkae var utrolig vakker.Det er stadig nye ting å ønske seg...
  Flotte bilder :-))

  SvaraRadera
 6. Godmorgon fina Anja!

  Jag hoppas att jag en dag kommer att utveckla den där lusten till att odla små fina rariteter.
  Det verkar roligt att måla sin trädgård med en smal pensel och eftertanke....

  <3

  SvaraRadera
 7. Den japanska skönheten är förtrollande och jag önskar att jag hade lite av din känsla men mitt förhållande till en del växter är nog lite skevt. jag tycker om dom men de är inte alltid lika glada i mig och min behandling:-)
  Jag får njuta av dina fina bilder.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Hej Anja. Ang. din fråga på Androsace x pedemontana. Jag postade ett svar på min blogg, men skriver det här också ifall du missar det :-)

  @Anja; Jag har faktiskt också funderat på namnet på denna. Men jag har hittat en tråd i gamla forumet hos STA där denna diskuteras och där svarar Magnar Aspaker att det är rätt namn. Och eftersom jag har fått mina frön av Magnar så hoppas jag att han har rätt namn på sina växter .....fast säker kan man väl aldrig vara antar jag :-) http://forum2.xn--trdgrdsamatrerna-wnbu44a.se/viewtopic.php?f=4&t=372

  SvaraRadera
 9. Utsöka små blommor...men inget för mig förstår jag. Ev. Snödroppslöken om den är lätt. Imponeras varje gång jag tittar in av helt nya växter för mig , din kunskap och ditt intresse.Spännande!
  Ha en fin trädgårds helg!

  SvaraRadera