tisdag 2 juni 2015


Under den gråkalla, ogästvänliga regnhimmeln 

har min frostalpros öppnat sina trumpetformade klockor. 

Ca 10 cm över havet i en matta som sakta breder ut sig på mitt berg.
Så här står det bl.a.i Efloras Flora of China:
"....Rhododendron thicket margins, scrub, moist stony moorlands, cliffs, ledges; (2700–)3500–4500(–5100) m. S Xizang, C and W Yunnan [NE India, NE Myanmar]."
För mig är det ren trolleri att en växt från så höga höjder och så långt ifrån mina egna breddgrader ändå  har valt att stanna på mitt berg. Jag skulle tro att det handlar i år om tioårsjubileum för den hos mig.


Woodlanddelen av berget är väldigt lummigt nu. Dessa rikliga mängder av regn har gynnat framförallt grönmassan och det ska gudarna veta att det är grönt så det gör nästan ont.
Vårblommorna ser ut att ha fossiliserats. De stirrar med skräckslagen blick på mig när jag fotade dem tidigare idag. 

Vippramsen  och jätteramsen tycks trivas i vädret. Ju mer regn desto roligare så som jag tolkar deras välmående.


Idag sitter jag själv helst i glashuset och hoppas att ingen kastar den första stenen i den...;-)!

9 kommentarer:

 1. Grattis till den fantastiskt söta lilla Rhododendronen! Ja allt det myckna regnandet har verkligen fått allt att grönska för fullt, tyvärr är sniglarna lika förtjusta :( Hoppas nu att det blir lite varmare och soligare nu när vi är inne i juni månad :) Några stenar bryr vi oss inte om att kasta eller hur ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Mye vakkert å glede seg over i hagen din :-)) Her regner vi vekk.. Men det er jo Bergen by kjent for så vi kan vel ikke klage ;-D God ny uke!

  SvaraRadera
 3. Ett bra exempel på förträfflig text om växterna dina! Man fnissar när man läser.
  Ja, nu börjar även mitt tålamod med vädret att ta slut. Fortsätter det såhär så bosätter jag mig i stora växthuset!
  Är inte förvånad ett dugg att du lyckas med växter som egentligen hör hemma i helt annan miljö! Här kämpar jag för att lyckas hålla liv i de plantor du skickade, gräset mår lite dåligt men det är nog mera mitt fel än vädrets. Har kanske inte skyddat den stackarn tillräckligt.I morse var här 4 grader - satte jag ut dem i vår kalla dal för tidigt? Luktärterna däremot, de stortrivs uppe vid armeringsspaljen i hörnet under uteduschen, står i två stora krukor för att inte bli snigelmat i första taget...
  Kram

  SvaraRadera
 4. För första gången sedan jag flyttade hit för 8 år sedan så har jag verkligen ett huvudbry med att växterna blir Superstora och tar över... Vissa växter verkligen älskar allt regnande. I Stockholm har det inte regnat så mycket i maj på 213 år så det är inte så konstigt att jag inte kommer ihåg :)
  Spirståndsen är som ett monster och jätteramsen nästan 1 meter hög innan den ens börjat blomma!!
  Jag fattar fullt ut att du väljer växthushägn ;)

  Kram

  SvaraRadera
 5. Din lille rodondendron er virkelig nydelig !
  Og det meste gror raskt og blir stort med så mye regn, Hostaene er jo nesten blitt enorme.
  Gleder oss til litt varmere og tørrere vær :-)

  SvaraRadera
 6. Fnissar gott när jag läser ditt inlägg. Tur att inte regnmassorna sköljt bort humorn i alla fall och det ser ju så mysigt ut i växthuset med skön stol djungelväxter och fina saker.
  Grattis till vackra kinesen!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 7. Tänk, jag har liksom inte riktigt förstått att du har ett woodland på berget också. Nu förstår jag hur du kan ha Rhododendron där:-)
  Jättefina bilder du visar! även om det är trist med regn och kyla så resulterar det ju i en trädgård som är grönare och fräschare än någon gång tidigare - åtminstone känns det så här hos oss!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Här är det fint väder idag, så imorron har du det hos dej! Ha förtröstan!
  Igår när jag var finklädd och på spännande utflykt blåste det snålt och regnade till lunchtid, sen blev det bara bättre och bättre.
  Ha det så gott i ditt fina växthus tills solen tar ut dej!

  SvaraRadera
 9. Ah, vilken djungelkänsla du har där, jättefint, och den lilla frostalprosen är ju bara för underbar.

  Ha det gott!

  SvaraRadera