fredag 10 juli 2015

GÖTEBORG, MIN GRÖNA HEMSTAD

  
                                                      ( 2 )

Göteborgs botaniska trädgård
en oas och ständig inspirationskälla.

Lite fakta:
Den egentliga trädgården är 40 hektar. Cirka hälften av denna yta är sammanhängande planteringar. Det ingår ytterliga många hektar som omfattas av arboretum och Änggårdsbergens naturreservat, allt som allt 175 ha. 
Man odlar ca 16000 olika arter varav ca 4000 i växthusen.
Botaniska invigdes den 8 juli 1923 i samband med Jubileumsutställningen i Göteborg

Årets bildrabatt vid Spegeldammen


Den som är intresserad av att läsa mer har hur mycket som helst att hämta via Google. 
Jag bryr mig inte om att visa fler "populära" bilder  - sådana finns att se i Google bildgallerier, bland annat, utan efter dessa två vanliga vyer visar jag några av mina stämningsbilder. 
Hur vetenskaplig botaniska trädgården än är finns där också de bästa kreatörerna, folk med välutvecklat estetisk sinne för miljöer och kompositioner.

Mina steg dras alltid mot Klippträdgården. Med sina ca 6000 arter tar det lång tid att vandra längs de snirkliga stigarna och stentrapporna. 
Tydligen är jag inte ensam om att uppskatta den utan även Michelinguiden  har rankat Klippträdgården med det högsta betyget, tre stjärnor.

Här kommer några bilder från igår. 
Vem vet? Kanske kan mitt inlägg inspirera någon  att besöka botaniskas Klippträdgård eller kanske bli medlem hos Botaniskas Vänner ? 

Har du för många ormbunkar som du försöker bekämpa? Sluta med det och ställ en sittbänk i grönskan ;-). Kan det bli så mycket finare? På väen mot Klippträdgården
Regnbågsbräken på ett inspirerande sätt. Planteringen utanför växthuset vid kopparlönnen, Acer griseum

Många vägar att vandra på
Vattenblänk och dammar
Det finns alltid plats att slå sig ned
Vackert gräs. Lyckades inte fota  namnet, men det fanns "guld..." med i det svenska namnet. Kanske någon namnsort av fjädergräs, Stipa 

Alla naturtrogna planteringar får mig på G! Det är detta som jag försöker härma hemma.

En sagolikt vacker nickklocka

Mellan 2-3 meter hög är denna drottninglilja. Varför köpte jag inte fröerna från Konnässörsklubben när de erbjöds? Otroligt vacker och pampig! 

Denna damkantsplantering med daggkåpa, Alchemilla mollis, måste vara den vackraste jag sett.

 Det går inte att i ett inlägg presentera hela denna enorma park/trädgård. Inlägget blir ungefär som mitt besök där - det jag orkar se  på två timmar. Det var ungefär den tiden jag la ned för promenaden i Klippträdgården. Många fler bilder tog jag varav många med dålig skärpa.
Vi som bor i Göteborg kan besöka trädgården så ofta vi vill och Ni andra som kommer långväga: Missa inte Göteborgs vackraste attraktion! Lägg gärna en tjuga vid ingången. Alla bidrag behövs för att underhålla och utveckla Sveriges vackraste park /trädgård (2003- ännu vackrare i år)!

                          Ha en bra dag!
                                  Anja

ps
Du som vill få en  mer strukturerad vandring köper med fördel boken En vandring i Göteborgs botaniska trädgård av Kenneth Karlsson. 
Kenneth berättar även på ett kunnigt och inspirerande sätt om sina växter i bloggen Ottostorparn. Jag har svårt för stunden hitta någon mer kunnig i träd och buskar och rododendron m.fl. 
                                                                                  ds

11 kommentarer:

 1. Botan är alltid underbart att vandra omkring i, nästan vilken tid på året som helst finns det något vackert/inspirerande att se:) Fint inlägg med vackra bilder:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Där är alltid lika roligt att vandra runt och alltid upptäcker man växter som man inte sett tidigare. Har bara gjort ett besök i år och det är egentligen på tok för lite.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Tänk att jag fortfarande inte har varit i Göteborgs Botaniska - det är så man skäms!
  Dina bilder är underbara Anja! Du inspirerar verkligen både med bilderna och texten till att jag blir ännu mera sugen på ett besök.
  Kram Nora
  P.S. Inte visste jag att Kenneth hade skrivit en bok, tack för tipset.

  SvaraRadera
 4. Tuonne kun joskus pääsisin! Ehkä sitten kun lapset vähän vielä kasvavat. Kiitos tästä postauksesta Anja!

  SvaraRadera
 5. Ja, Anja, jag håller verkligen med dig, Göteborgs botaniska är den finaste trädgårdsanläggning jag någonsin besökt! När vi bodde i Göteborg gjorde vi ofta besök där, synd att det är så långt dit nu och så svårt att vara härifrån under odlingssäsongen. Vi får kämpa oss till några dagars sväng till familjen på Gotland, det är allt.
  Du frågade om galltvål. Finns i de flesta välsorterade stormarknader, står bland fläckborttagningsmedel. Suveränt som sådant också!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Så välkänt! Vackra bilder!
  Har varit många gånger på botaniska. Både mormor och moster bodde inte så långt ifrån.
  Trevligt att återse!

  SvaraRadera
 7. ÅÅÅÅ säger jag bara, tänk om man bara bodde närmare, då skulle ja bo i klippträdgården.
  Jag köpte en Lilium superbum i Finland nu , så om den växer ut och ger frön kan du få :)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Besöker Botaniska regelbundet även om det är mer än 20 mil bort. Lite avundsjuk på er som kan komma och gå som ni vill!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 9. Jag har verkligen haft problem med att kommentera på bloggarna. Jag skriver, men det fastnar inte!! Nu hoppas jag att jag har fixat problemet :D
  Jag har varit på Botan en enda gång men skulle verkligen vilja komma tillbaka :)

  Kram

  SvaraRadera
 10. Hej Anja! Ledsen för att jag svarar på din fråga så sent. Jag har tyvärr inte lyckats rädda min Bräkenvallmo:-( Jag kontaktade Jonny Andresen som jag köpte dem av förra året för att höra om han hade fler att sälja, men det hade han inte i år tyvärr. Jag kommer köpa en ny när/om jag hittar den igen men då ska jag göra som du och plantera den i en kruka och vakta den noga! Så roligt att du har lyckats rädda din - det glädjer mig!! Stor kram Nora

  SvaraRadera