torsdag 3 september 2015

                                                                   
                                                                            (4)

                                  Sensommarblomning
                                    och 
            en lavendeldoftande sensommarpresent till mig
Bären i min header är amerikanska blåbär som nu sakta håller på att mogna. Nu börjar också kampen mellan mig och  koltrasten: Vem får första tjing till de mogna bären...? Jag ska nog komma på något sätt att gå som vinnare ur kampen ,-))
Knipgentiananas blomning är alltid lika välkommen. En relativt kort blomning, men så skön. Den här blå färgen måste vara bland de mest populära blomfärger. 

En annan blå färg som jag är väldigt svag för står denna vackra slingerstormhatt  (den slingrar sig runt sitt stöd) för. Har tappat namnet, men undrar om den inte är en Aconitum episcopale. Jag vet att det är på snudd omöjligt att identifiera bland hudratals arter, men kag har för mig att jag känner igen namnet. Den här blommar kanske en vecka till

Klätterstormhatten (klättrar med hängen) i denna vinröda färg tilltalar mig mindre. Inte så att jag tänker ta bort den - den klättrar så fint i silverpäronets krona och "stör" därmed ingen ;-))! Den är snyggast som vintersilhuett med sin fröställning.

Eldkrassen, Tropaeolum speciosum är en rolig klättrare som har trivts hos mig länge.
Jag brukar kruka upp några plantor på hösten för att sedan antingen ge bort som present eller sälja på våren. Min erfarenhet är att de tar sig bäst på våren.

En liten bild från Salen i regnet.

Till sist, men verkligen inte minst, en alldeles fantastisk present endast därför att jag hede lovat några pionfröer!
Ett egenkreerat, lavendeldoftande, otroligt vackert kuvert innehållande 100 kr + två frimärken. Dessutom ett handskrivet brev till mig och ett frankerat kuvert med hennes eget namn och adress till fröerna???!!! Det minsta jag kan göra är väl ändå att skicka en liten planta? Eller hur?! 
Så vackert Maj-Britt!

Det var allt för denna regniga septemberdag. 
Världens 60 miljoner flyktingar får en att förtvivla!
Vi lever just nu en tid då det är svårt att sia om hur den slutar.

Tack för titten och ha en bra dag!

11 kommentarer:

 1. Hej Anja - Anjas Hill är verkligen en upplevelse att titta in på - vilka fina bilder!
  Bästa trädgårdshälsningar,
  Anna Johansson

  SvaraRadera
 2. Hej Anja.
  Du undrade vilken värktablett jag tog.Den heter Citodon(tror det stavas så).I går klarade jag hela dagen utan men fick ett litet utbrott av nässelutslag på ett ställe.Tror att jag kan klara mig utan nu.Vill inte ha en massa kliande utslag.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Knipgentianans färg tar nästan andan ur en, så klar och vacker. Den blå stormhatten är också fin och jag håller med dig om att den nog är finare än den lila men allt har ju sin tjusning och bilden på den lila var härlig den också. Håller också med dig om att flyktingsituationen i världen är så hemsk så det går inte att finna ord för det men vi får leva så väl vi kan.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Hos mig är det inga fåglar som äter amerikanska blåbär. Tack och lov, jag mumar till frukostfilen varje morgon så här års.

  Världen rasar för alla som är på flykt undan krig och elände, vi får hoppas att den håller ihop och att vi är tillräckligt många som vill skapa fred och ro, tillräckligt många som inte vill ta till våld och vapen vid en konflikt. På individnivå kan mycket stress kanaliseras i naturen och trädgården. Hur ska man göra på samhällsnivå? Egentligen är det ju samma sak, bara på ett annat plan...

  ♥ Kram ♥

  SvaraRadera
 5. På landet har jag bundit fiberduk över blåbärsbuskarna. Förra hösten tog fåglarna alla bär men i år hoppas jag det blir kvar några till oss. Den blå slingerstormhatten är en favorit. Blommorna är så vackra i den höstgula trädgården.
  Trevlig helg
  ZZZ
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Mycket vackra saker hos dig som vanligt. Jag har inte fattat att fåglarna tar blåbären, så jag ska upp på platån och kolla så fort det slutar regna. Som tur är har jag nät på lager.
  Hösthälsningar
  Marta

  SvaraRadera
 7. Hoppas du vinner kampen med koltrasten!
  Så härlig bilder,igen! Njuter verkligen av dem!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Så många vackra slingrande växter du har!! Kanske kan du skydda bären med nät som man gör med körsbären...Låter fantastiskt att dom förutom är goda även doftar:)
  Ang. Lindesbergskrukorna så visst är dom dyra! Fast jag hade tur i höstas då fabriken som gör dom hade väldigt bra priser under en eftermiddag och att jag bor i närheten:)) Ångrar att jag inte köpte fler bara.
  Fin present!!
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 9. Snygga slingrare och nog är det ngt särskilt med den blå färgen hos Knippgentianan. Det känns orättvist när vi har det så bra och inte kan göra så mycket för dem som har det sämre. Hoppas den senaste fruktansväda händelsen kan leda till ngt bättre.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 10. I den salen skulle jag gärna slå mig ner och njuta och prata trädgård med ägaren, mycket vackert!

  Tack för att du nämner den ohyggliga katastrof som sker i vår närhet varje timme av dygnet!

  SvaraRadera
 11. Koltrasten har ju dessutom blivit vald till Sveriges nationalfågel. Fast jag röstade faktiskt på min favorit, rödhaken. Men den kom bara 8:a. Gentiana har en av de renaste blå färgerna. Jag tycker väldigt mycket om den men har aldrig fått den att trivas här. Njuter dock av din bild.

  Önskar dig en skön söndag kväll!
  /Anita

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan