söndag 28 augusti 2016
                  Jag blir "lycklig" av prydnadsgräs

                         En av trädgårdens mer lustfyllda göromål
             att försöka förfina en befintlig rabatt.


Lite smakråd av en trädgårdsvän får mig att ta itu med den där   skrikiga floxen. Den fick flytta till skottkärran, blev körd bakom staketet i skogen där den får blomma och dofta till glädje för många bin, fjärilar och humlor. Där blomfärgen har en annan betydelse än i en rabatt som man vill få att "se ut".
Har svårt att slänga en växt bara för att den misshagar mig rent estetiskt.
Nya växter på den tomma ytan ger ett lyft för hela rabatten.
Prydnadsgräs tillför ett lugn, stadga och luftighet åt en rabatt. Utan prydnadsgräs ingen komplett rabatt, enligt mig.
Jungfruhirs 'Heavy Metall' har jag i två rabatter. Den lyckliggör mig med de underbara spröda blommolnen som svävar i vinddragen. Denna nordamerikanska präriegräs tål det mesta - från torka till väta. Få se om den tål min rabatt som är varken eller ;-)
  

Blåtåtel 'Heidebraut' har långa, smala vippor som ger stabilitet åt blommande perenner som inte är så stadiga i sig, så som jätteprästkrage, Leucanthemum x superbum. I mina sluttande rabatter har de höga perennerna svårt att hålla sig upprätta efter regn och kraftiga vindar. Stabilt gräs blir ett bra stöd eller åtminstone ett stabilt blickfång i en lös rabatt.


Mörkbladig höstsilveax, 'Pink Spike' tycker jag speciellt om för de mörka bladens skull. Det behövs för att få balans i en lång rabatt så att den ena änden inte "tippar" eller blir osynlig. Att som bonus dessutom få de fina blomspirorna att blicka över rabatten är fantastisk syn.
I mitt nya arrangemang matchas de stor mörka silveraxbladen med  milt sprakande blomaxar av fackelblomstrens 'Blush' olika rosa nyanser. Därtill bryter knippgentianans blå blommor rätt fint. 
 Måste säga som Ernst Kirschteiger i sina sommarprogram när han åstadkommit något bra att "sån't gör mig lycklig", alltså att komma på att en rabatt inte är komplett utan sitt gräs.
Däremot är de japanska gräsen (Miscanthus) alldeles för stora för min medelstora rabatt.

                     Tack för titten! Ha det fint!

4 kommentarer:

 1. Jag håller med att gräs är fint i en trädgård, de skänker harmoni till trädgården, precis som du skriver.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Ser jätte fint ut!! Blir alltid så osäkert på vilket gräs jag ska välja i plantskolan, så oftast går jag tomhänt därifrån....
  Sist fyndade jag dock Hakonegräs som jag letat efter till halvapriset:)
  Tack för tipset om Jungfruhirs! Det får bli nästa inköp...kanske redan idag;)
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 3. Gräs i de flesta former är så vackert, de kan skapa den perfekta harmonin om de blir placerade rätt :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnar och lär. Här ska skaffas gräs!!! Heavy Metal - vilket märkligt namn på det gräset!
  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan