fredag 19 augusti 2016             Sensommar- och höstblomning

                                                                    2
Porslinsanemon, Anemonopsis* macrophylla

Denna spröda lilla "geisha" är endemisk på Honshu i Japan.

Hela plantan reser sig i rabatten hos mig ca 75 cm på upprätta stjälkar och pryds först av alldeles runda blomknoppar. En efter en slår de ut och blickar lite blygt ner mot marken.Stjälkarna behöver stöd då de ramlar lätt vid blåst. 
Varje blomma är ett under av sällsam skönhet. De liknar inget annat i vår egen flora, som jag kan komma på, men i Japan liknar man en helt öppen blomma med lotusblomma.
Den är relativt oproblematisk att odla bara växtplatsen är väldränerad men fukthållande, utan att för den skull vara blöt. Den gillar dessutom sommarfukt så att denna regniga sommaren borde vara helt perfekt för den i år. En torr sommar kräver den bevattning. 
Vinterväta kan bli ett problem om växtplatsen inte är väldränerad.


*Anemonopsis = -nopsis= liknar; alltså liknar anemone.

10 kommentarer:

 1. Å den är så vacker.Har provat att så den en gång men inte ett ända frö grodde.verkligen en önske blomma.
  Kram/Gunsan.

  SvaraRadera
 2. Min planta som jag hade haft i många år dog i torkan för några år sedan :( Får nog skaffa mig en ny. Att få se din vackra geisha gjorde mig lycklig :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Så underbart vacker! Men...tyvärr inget för oss här på torra Gotland. Fast man skulle ju kunna ge den en liten plätt som man vattnade varje dag kanske. Njae, det vill nog ha lite fuktigare luft också. Ja, ja.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Otroligt att den bedårande Porslinsanemonen kan vara nästan oproblematisk att odla.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Åh, den är ju bara så vacker! Jag köpte en liten planta på en växtmarknad för några år sedan, men den överlevde inte första vintern tyvärr. Men hittar jag den igen kommer jag nog försöka på nytt. Såna skönheter är det värt att anstränga sig lite extra för.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Mycket vacker! Gillade din vedartade och doftande klematis i tidigare inlägg också:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Go´morron Anja!
  Ja, denna gracila skönhet är värd att uppmärksammas, du har lyckats med att fånga den på bild. Den är annars svår att fotografera med sina nickande blommor.

  Inte så konstigt att vi skriver om samma växter, de blommar samtidigt i våra trädgårdar och det är ju alltid trevligt att uppmärksamma växter av det mer ovanliga slaget.

  Allt gott Anja!

  SvaraRadera
 8. Vackra bilder på en sagolik växt! Har provat den här men den försvann, troligen var det för torrt där den planterades.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 9. Oh, så vackert. Det är så den borde se ut alltså. Jag har en liten planta som jag planterade förra året men det är bara blad på den ännu. Den har dock vuxit något så förhoppningsvis kanske den kan blomma nästa år. Hos oss har det varit den torraste sommaren i mannaminne och kanske att den fått för dåligt med vatten. Ska komma ihåg det där med att den gillar sommarväta.
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Så läcker! Säkert inget för mig här där allt är självdränerat sommaren igenom!Får som vanligt njuta via dina bilder...
  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan