torsdag 4 januari 2018                                               
                         
                                              2017 ett elände.
              Min lättlästa årskrönika

Känns precis som om en årskrönika är ett måste även om jag aldrig någonsin har gjort någon. Min blir dessutom en lättläst sak:

Odlingsåret 2017 var en stooor besvikelse!. Min hälsa var inte den bästa och vädret spädde på olusten. Regn, regn, regn. De som verkligen trivdes var svamparna. Både de goda och de "onda".
Måste ge mig själv en eloge för att jag lyckades ändå hitta motiv till bilder som inte avslöjar vädereländet. Eller mitt eget "elände".
Vårvädret lämnade övrigt att önska. Min rosenrododendron såg ut så här den 13/4, och så här...

...den 19/4 när den överraskande, sena frosten hade gjort sitt...Sedan följde en kort period med hyggligt väder och trädgården såg nästan normal ut för årstiden...


...som snart byttes mot - regn!

                       En del trivdes med klimatet


De korta stunder som solen visade sig blev jag euforisk och -handlingsförlamad. Andra skyndade säkert i trädgården för att rensa, putsa och feja i rabatterna, medan jag "satt mig under korkeken" sniffade i mig den soliga luften, viftade runt med kameran och fick absolut inget gjort.
Min förhoppning och djupaste önskan är att det inte ska bli en repris från förra sommaren. Jag vill så gärna delta i år i Tusen trädgårdar, men jag deltar endast om vädret har hjälpt mig på traven. Det ska vara fint om jag bjuder gäster i min trädgård. Sen får ni säga vad ni vill om det ;-)!
                                                                                                                                God fortsättning! Tack för titten!

23 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året och med STORA förhoppningar om ett fint odlingsår önskar jag dig en härlig trädgård den här säsongen.
  Kram EL

  SvaraRadera
 2. Håller tummen för ett bättre år för alla och att vi får njuta av en fin vår sommmar och höst. Vackra bilder har du tagit trots allt! Den med regnet var otroligt vacker!
  Och en Rosenrododendron i blom blev jag själv sugen på att skaffa mig:)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosenrododendron blommar först hos mig vilket har sina risker som syns av bilderna. Det var en chock att uppleva detta. Jess! Vi håller väl BÅDA tummarna för kommande väder :-)?

   Radera
 3. Tänk det förstår jag fullt ut! Jag behöver ju känna mig nöjd för att vilja visa upp något. Håller tummarna för en fin trädgårdssäsong med lagom allt.

  Med det sagt så är det ändå något magiskt över din regnbild :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker också att man ska känna sig nöjd med trädgården innan man tar emot trädgårdsbesök. Var och en har ju sin egen ambitionsnivå. Jag "köper" inte det där snacket om att "...men det är ingen som ser det..." även om de allra flesta är artiga och lotsas inte se...;-)

   Radera
 4. Trots vädret har du lyckats ta en hel massa otroligt vackra bilder. Stämningen i många är väldigt vacker. Vi hade nog inte lika mycket regn under sommaren men nu på hösten och vintern har det ju regnat ofantligt mycket också. Hoppas på ett bra väder-år 2018.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är ute efter stämningar och om du uppfattar bilderna så, så har jag väl lyckats lite i varje fall.
   Vi håller tummarna att sommaren blir "lagom" ;-)!

   Radera
 5. Önskar så att du får ett bättre odlingsår i år så att du både kan pyssla om dina i dubbel mening rara växter och njuta under korkeken.
  Vad är det för kamera du har som lyckas fånga det magiska hos varje växt? Skulle behöva en sådan men inser att det nog inte skulle hjälpa.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill jag ha lite medhårsklapp och beröm ska jag vända mig till dig Laila! Ingen har någonsin gett mig "så mycket positiv "feedback" som du. Jag "växer alltid i ditt sällskap :-)! Kram på dig du fina !
   ps
   Kameran är en kompaktkamera Olumpus Pen med många finesser. De flesta behärskar jag inte ;-)

   Radera
 6. Japp! Nu Anja har vi bestämt att denna säsong blir annorlunda! Bättre, bra, perfekt!
  Eller så får vi nöja oss med en medioker säsong och fortfarande kunna öppna trädgården!?
  I värsta fall blir det en "copy - paste" och då finns det inget att göra...
  Jag har dock bestämt att jag kommer ha öppet på Tusen Trädgårdar trots väder och bara garva åt eländet.

  Och, nu ljuger jag hur mycket som helst!
  Jag kommer inte garva utan gråta inombords :(

  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du unga damen kan ju strunta i vädrets makter. Själv blir jag initiativlös, lat och deppig av ett evigt regnande. Nej, jag behöver efter två års katastrofväder lite medvind. Och jag ljuger inte.
   Nu har jag dessutom influensa trots vaccin. Om den här varianten är "mild" så skulle jag inte överlevt den minder milda. Ändå har jag gått igenom 5 lunginflammationer på två år (2012-13).
   Tillvaron är da shit just nu.

   Radera
 7. Jag känner igen den där misströstan när det bara är regnigt hela tiden - men i mitt fall drabbade det oss inte förrän under hösten. Innan dess hade vi en iskall och blåsig vår följd av en kanonsommar, så olika kan det vara. Men regnet har kommit sen dess, har aldrig sett så mycket vatten i diken och på fält. Ja. t.o.m. på gräsmattan i "förträdgården", hemskt!
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING med hopp om en skön varm "lagom" sommar!
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, usch så trist det är. Men, lika trist är det när det blir det motsatta som hos Gunilla.
   Visst vore det kul att få uppleva en "riktig" sommar. Vi håller tummarna Susie! God fortsättning själv.

   Radera
 8. Hej Anja!

  Trots motgångar har du lyckats väl med att illustrera fjolåret i trädgården, dina småttingar, du vet vilka jag menar, är som alltid i en klass för sig!

  Den här tiden på året är bra ur den synpunkten att hoppet lever om en perfekt odlingsvår och sommar. Någon gång måste det ju bli så rent statistiskt sett. Jag får nästan ont i magen när jag minns den hemska torkan i fjol och kampen för att klara trädgården.

  Jag håller helt med dig om att trädgården skall vara på topp om man tar emot besökare.

  Tråkigt med din hälsa som stökar till det, krya på dig önskar jag och en bamsekram!

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Gunilla för värmande ord. Just nu är det vansinnigt synd om mig - om jag får ynka mig. Jag har inte fått någon riktig sömn på sex nätter/dagar på grund av en disharmonisk och högljudd "orkester" i mitt bröst. Har lugninflammation igen parad med jävlig hosta som kryddas extra av att jag har astma. Inte roligt. Denna plåga är dessutom bara en del av plågor som pågår hos oss just nu. Men, snart vänder det till det bättre :-). Precis som du påpekar så borde "statistiken förstå" att bättra på sitt väderanseende ;-). Jo jag kommer ihåg din desperation. Tänk att vi fick våra beskärda väderplågor på optimalt motsatta sätt.

   Radera
 9. Men Anja! Vad är det jag läser, har du fått influensa och efterföljande lunginflammation! Du har säkert inte hört det men jag har ju varit utan bredband sedan 29 december (kom tillbaka igår kväll) så jag har inte varit "ute på nätet" någonting sedan dess. Så jag har helt missat din årskrönika och att du är sjuk.

  Det var nog uselt väderår för oss trädgårdsmänniskor förra året. Vi hade först snustorrt för att sedan få en översvämmad trädgård. Och du hade regn under sommaren. Min trädgård åldrades inte vackert i år heller. Jag jämförde med bilder från 2016 och då var det vackert i trädgården den tid det såg ut som skrutt 2017.

  Men vi får i varje fall försöka se fram mot ett bra 2018. Någon gång ska det väl vända. Och framför allt så hoppas jag innerligt att din lunginflammation går över så fort som det bara går. Själv är jag förkyld och har också en hosta som jag misstänker håller halva kvarteret vaket på nätterna. Ingen lunginflammation dock.

  Krya nu på dig!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din innerliga kommentar. Just nu känns mina åkommor som bagatellartade. Det är min katt Maija som legat på djursjukhus sedan i söndagsmorgon och man försöker hitta penicillin som funkar på hennes urinvägsinfektion. Vi tar hem henne snart och får sondmata kattkraken eftersom hon vägrar att äta...att en sådan osannolik tajmning av sjukdomar: Först maken, sedan jag sedan katten - allt inom en enda vecka...Gudarna är inte på min sida...

   Radera
 10. Hej Anja!
  Måste få säga att fotona i din årskrönika inte återspeglar något väderelände. Eller, ja, nästan inte för rosenrododendron ser då för erbarmelig ut, stackarn. Det var ingen rolig vår när värmen kom och lockade fram växterna för att sen förbytas i isande kyla och en massa minusgrader. Bilden med ormhasseln i förgrunden ser också "vädereländig" och regntung ut men är helt underbar. Förstår dock att skönheten förtas om vädret varit sådant större delen av sommaren.

  Hoppas på bättre väder, mycket bättre väder, nu i år så att du kan delta i Tusen Trädgårdar.

  Jag har missat det här med årskrönikan men nu är det nog lite sent så det får gå ändå. :)

  Önskar god fortsättning!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Året har stannat av för min del ,-(, men det blir säkert bättre vilken månad som helst ;-)

   Radera
 11. 2017 glömmer vi av olika anledningar. I alla fall vädret, sjukdomar och annat i dess följd. Din gröna regnbild är njutbar!
  Ser fram emot ett helt annat år, tusen trädgårdar har jag anmält trädgården till. Nu när jag har alla möjligheter, tid och lust då ska här bli finare än någonsin.
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter helt härligt Anette! Lycka till!

   Radera