måndag 14 mars 2011

PRIMULA AUREATA

EN UNDERBAR PRIMULA FRÅN NEPAL. NATURLIGT VÄXER DEN NÄRA VATTENDRAG ELLER TILL OCH MED VATTENFALL, MEN DÅ HAR DEN EN KLIPPBLOCK ÖVER SIG FÖR NÅGRA VATTENBAD VILL DEN INTE VETA AV. P. AUREATA ÄR MYCKET HÄRDIG, MEN GILLAR INTE VINTERVÄTA. DEN FÅR MYCKET FARINA PÅ BLADEN SOM KAN BLI NÄSTAN VITA AV DEN. BLOMMAR PÅ  MYCKET KORTA STJÄLKAR. BILDEN ÄR FRÅN FÖRSTA MAJ 2008. ÅRET DÄRPÅ TYNADE DEN BORT - JAG HADE DEN ALLDELES FÖR SOLIGT.
DEN HÄR BILDEN ÄR FRÅN IDAG.. DEN HAR KLARAT BRA SNÖN, TROTS ATT DEN NATURLIGT  VÄXER UTAN TÄCKNING AV SNÖN PÅ CA 3000 M HÖJD, MEN I SKYDD AV STENBLOCK SOM TAK. 
NU TROR JAG ATT MIN NYA PRIMULA HAR FÅTT EN BÄTTRE PLACERING  ÄN DEN FÖRRA. DEN VÄXER MOT  NORDOST, VERTIKALT I ETT TORVBLOCK OCH STEN'TAK' ÖVER 'HUVUDET'. BÄST KLARAR DEN SIG KANSKE I KRUKA I ETT ALPINHUS, MEN RISKEN ÄR STOR ATT JAG GLÖMMER ATT VATTNA DEN VILKET BETYDER DÖDEN. NU VILL JAG SE ATT DEN TRIVS OCH BILDA NYA SMÅ BLADROSETTER - SEDAN KANSKE JAG TAR EN AV ROSETTERNA  OCH PROVAR ATT HA DEN SOM EN SHOWPRIMULA I KRUKA TILLSAMMANS MED AURIKLARNA. 

15 kommentarer:

 1. Vilka speciella blad! Fin.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Jättefin med sina krusiga blad. Vad bra att den kommer igen nu då ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 3. Hej Anja!
  Håller tummarna för att Primulan ska trivas på sin plats. Den var väldigt söt!
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 4. AHOJ Anja,divoká i něžná Primulka .Mám skalku a ted kvete jiny druh fialová ,žlutá moc krásná . dobré Tvoje fotky!!!!!Daja

  SvaraRadera
 5. Så fin primula och att den redan har kommit upp.
  Lycka till med den i år.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 6. Så söt, och härliga blad. Roligt att den klarat av vintern och det måste ju vara bättre med en snövinter än en regning göteborgsvinter? Mysigt att gå och pyssla om rariteterna :) Jag skall bli som du Anja när jag blir glad pensionär, ägna nästan all vaken tid till växter och trädgård :) Kram :)

  SvaraRadera
 7. Vilken sötnos! Imponeras än en gång av din omsorg över dina växter och all kunskap.
  Titta in till mina porslinsblommor så får du se hur jag tar skott:) Tog nya idag.
  Kramis

  SvaraRadera
 8. Vilken raritet, vad kul att den trivs på sin nya plats/Sophia

  SvaraRadera
 9. "showprimula" vilket kul uttryck....och en hedervärd uppgift för primulan ;))
  Jag blir så imponerad av dina samlingar och din kunskap.....
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 10. Hej!Tittar in hos dig för första gången då jag såg en bild på en aurikel när jag var inne hos en annan bloggare.Såklart var jag tvungen att klicka mig in :-)Jag är väldigt förtjust i aurikler o har en del i krukor o förvarar dom svalt o ljust på vintern.Tror du jag skulle kunna ha denna i kruka den är ju så dekorativ.
  Hälsn.Helena

  SvaraRadera
 11. Alltså denna kanske inte klarar inneliv som auriklerna gör det var det jag undrade:-)

  SvaraRadera
 12. men oj vilken sötnos, den måste spanas efter:)
  dom bladen var ju superfina
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 13. Kara Anja! I have never seen a primula with leaves like yours. Lovely! I am amazed if this is growing outside!! Kram/Carol

  SvaraRadera
 14. Milá Anjo! dej nové foto ,prosím já se těším ,voní až ke mě ,u nás moc svítí slunce skalka kvete bledule ,snezenky primulky atd zdravím také vyfotím ahoj !ano ano velikonoce ješte daleko !!!!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan