VART ÄR DEN SVENSKA TRÄDGÅRDSLITTERATUREN EGENTLIGEN PÅ VÄG?
CITAT UR DEBATTARTIKELN:
"EN DEL AV SVERIGES PROFESSIONELLA TRÄDGÅRDSSKRIBENTER LÄNGTAR SÄKERT EFTER ATT FÅ TA SIG AN NÅGOT ANNAT ÄN BONDGRANNA BLOMMOR, MEN BOKFÖRLÄGGARNA OCH TRÄDGÅRDSTIDNINGARNAS CHEFREDAKTÖRER HAR ETT EGENDOMLIGT TUNNELSEENDE, SOM NATURLIGTVIS HÄNGER IHOP MED FÖRSÄLJNINGSSIFFRORNA. PRÅLIGA BLOMMOR PÅ OMSLAGET SÄLJER TYDLIGEN....."
".....MEN VAD HÄNDER DEN DAG DÅ FOLK VILL GÅ VIDARE OCH UTVECKLA SIN TRÄDGÅRD BORTOM SOMMARMÅNADERNAS TILLFÄLLIGA PRAKT?"
".....NÅGON INVÄNDER SÄKERT MOT DETTA OCH SÄGER ATT DET HÄR ÄR VAD FOLK VILL HA OCH ATT FOLK SJÄLVA VÄLJER VAD DE VILL LÄSA OM OCH BLI INSPIRERADE AV. MEN DET GÖR DE INTE: DE HAR JU INGET ATT VÄLJA PÅ, INTE PÅ SVENSKA I ALLA FALL." (SLUT CITAT)
DEBATTARTIKELN ÄR FÖRSTÅS BETYDLIGT LÄNGRE, MEN JAG HAR TAGIT NÅGRA LÖSRYCKTA RADER UR DEN BARA FÖR ATT MYCKET KORTFATTAT GE EN GLIMT AV INLÄGGETS AKTUELLA INNEHÅLL.
ETT BRA DEBATTINLÄGG SOM JAG SKRIVER UNDER PÅ.
DET ÄR INGET FEL PÅ "BONDGRANNA BLOMMOR" - SÅDANA RABATTER HAR JAG SJÄLV, MEN NÄR DET INTE FINNS NÅGON VARIATION AV UTBUDET, INGEN UTVECKLING AV TRÄDGÅRDSLITTERATUREN. INGA NYA VINKLINGAR AV TRÄDGÅRDENS MÖJLIGHETER ELLER LITE ANNORLUNDA ARTIKLAR SOM UTVECKLAR ENS TRÄDGÅRDSTÄNK.
BARA EN SÅ ENKEL SAK SOM NÄR TRÄDGÅRDSJOURNALISTEN FRÅGAR:
- VAD ÄR DIN SPECIALITÉ? - MÅNGFALDEN, SVARAR JAG, VILKET FÅR JOURNALISTEN ATT BÖRJA TJATA OM ATT JAG KANSKE KAN TA BARA NÅGOT AV ALLT SOM DE KAN KONCENTRERA SIG PÅ....OCH DÅ HELST SÅDANT SOM FOLK KÄNNER IGEN I STÄLLET FÖR ATT PRESENTERA DET SOM ÄR KANSKE LITE NYTT FÖR GEMENE MAN!
Det är inte bara den svenska trädgårdsliteraturen som bara handlar om bondgranna blommor.Du har så rätt att det tydligen bara handlar om försäljningssiffror.
SvaraRaderaIgår var jag i en stor plantskola med massor med vackra saker men absolut inga specialiteter.Jag letade efter en Gaura lindheimeri(Praktljus om jag översättar det holländska namnet)men den fanns inte.Inte "inne" just nu fast det är inte en specialitet direkt.Massor annat,sorterat efter färg och frestande ändå men....det gällde också rosorna.Letar efter en Karen Blixen. Får skicka efter från en internetplantskola med rosor som specialitet.
Du visar igen så vackra bilder på några av dina specialiteter.Som tur är har man i UK en annan syn på trädgården.Vi får klara oss med dem.
Kram
Anje
Även jag håller med - även om jag är galen i blommor med "granna" färger - fast då kanske av lite mer udda arter än det som visas i tidningarna.
SvaraRaderaHittade inlägget hos Gunsan och rubriken gjorde att jag bara måste kolla in vad det gällde.
Och jag håller med, det finns inte någon riktigt bra "vanlig" trädgårdstidning i Sverige. Efter ett par nummer så tröttnar jag och avbryter prenumerationen, sen går det en period och så faller man - och så blir man lika besviken igen!
Däremot är ju Trädgårdsamatörernas föreningstidning verkligen bra, även om jag personligen inte är så förtjust i att det nästan jämt handlar mest om det vi kallar "stenpartiväxter" eller "alpiner".
Jag skulle gärna se fler artiklar om träd och buskar, eftersom just jag gillar det. Man är kanske lite självisk ibland!
Men det finns ju engelsk och amerikansk litteratur att ta till, så jag tycker inte problemet är så vansinnigt stort. Däremot är det här med utbudet i handelsträdgårdarna ett betydligt större problem. Själv bor jag ju på Gotland numera och det enda som finns här är det absolut vanligaste, vilket betyder att jag nästan inte handlar någonting här längre utan importerar det mesta. Eller handlar på mig när jag är i Stockholm.
OK, om man är intresserad av gammeldags rosor - vilket inte jag är (ännu) - så finns det ett bra utbud. Det är t.o.m. så att Visby handelsträdgård okulerar rosor själv, vilket det tydligen inte är många i Sverige som gör längre.
Roligt att Inge Knutssons debattinlägg verkligen gör det; väcker debatt. Visst saknas många intressanta böcker i den strida floden av ny trädgårdslitteratur. Ett år kan det komma ut tre pelargonböcker, ett par pionböcker, ett par om Medelhavsträdgården och så ett antal om snitsig "inredning" i trädgården. Men det är evigheter sedan någon skrev en svensk bok om buskar och träd för vårt klimat. Och det går ju inte riktigt att ersätta med utländsk litteratur. Vi har inte samma odlingsförutsättningar här.
SvaraRaderaStenpartiväxter skrivs det nästan aldrig om längre i TrädgårdsAmatören. Möjligen när det är reportage från någon trädgård där trädgårdsägaren odlar dem. I övrigt verkar alpinväxtodling vara rätt "ute". Lund-och lökväxter har det däremot varit gott om under de senaste åren.
Artiklar om våra vedartade växter tror jag många skulle vilja läsa. Men vem ska skriva dem? TA är en ideell medlemstidning. Allt material skrivs av medlemmarna. Och för att kunna skriva en väl underbyggd artikel om vedartade växter måste man ha odlat dem rätt länge. En perenn lär man känna på några år. För att få samma personliga erfarenheter (och bilder) av ett träd kan det behövas uppemot 30 år - om man vill beskriva den från frösådd/förökning tills den blivit ett vuxet träd.
Ett annat problem är utrymme. För att kunna odla och beskriva odlingen av ett släkte; rönnar, lönnar eller vad det nu kan vara, behöver man mer plats än en vanlig villaträdgård kan erbjuda. Med 30 olika sorters Geranium bildar man sig en god uppfattning om släktet. Värre att göra samma sak med lönnar ;-)
Jag tror att det KAN vara en av orsakerna till att det inte heller skrivits någon bok nyligen om vedartat. Allt kan inte skyllas på förlagen. Var finns den trädexpert som kan skriva? Förmodligen anställd i någon botanisk trädgård eller större parkanläggning.
Christina Fryle
Heisann Anja!
SvaraRaderaHva du kan trylle fram fantastiske bilder med ditt kamerea. Jeg er helt målløs.
Det er en fryd å se dem....
ANJE!
SvaraRaderaGAURAN HETER PÅ SVENSKA SOMMARLJUS (TROR JAG) - EN SOMMARBLOMMA SOM FÖR DET MESTA INTE KLARAR VINTRARNA HÄR - INTE HOS MIG I VARJE FALL. JAG ÄR MYCKET FÖRTJUST I DEN!
SUSIE PÅ STJÄRNARVE
JO VISST FINNS DET MYCKET UTLÄNDSK TRÄDGÅRDSLITTERATUS VILKET ÄVEN JAG FÅ LOV ATT TRACKLA IGENOM. MEN JAG ÖNSKADE IBLAND ATT JAG KUNDE FÅ RIKTIG NJUTA T.EX. AV EN PRIMULABOK UTAN ATT BEHÖVA SLÅ UPP ETT ENDA ORD....
FÖR MIN DEL TYCKER JAG ATT DET ÄR UNDERBART ATT DET FINNS EN TIDNING I SVERIGE DÄR JAG KAN LÄSA OM ALPINER, MEN NATURLIGTVIS SKULLE DET BEHÖVAS FLER BÖCKER/TIDNINGAR AV ANNAT OCKSÅ.
TÄNK, HUR MÅNGA BÖCKER FINNS DET INTE OM DE VANLIGA PERENNERNA, PELARGONERNA, KLEMATIS OCH ROSOR?
DET FINNS DOCK NÅGRA RIKTIGA PÄRLOR I MITT TYCKE SÅ SOM
Rododendron av Skjöldberg och Magnolia av Söderberg och Åsheden./Anja
Hejsan Christina Fryle
SvaraRaderaEn person som båda kan och kanske skulle vilja, om någon frågade, är Kenneth Karlsson Han är oerhört kunnig om det mesta men jag tror att hans hjärta klappar extra för träd och buskar./Anja
ps
SvaraRaderaTRAGGLA heter det visst (inte trackla - typiskt finskt av mig;))!)
TRÄDGÅRDSLITTERATUR och inget annat!
/ANJA
Härligt inlägg Anja.
SvaraRaderaRiktigt bra faktaböcker finns inte på svenska. Vill man ha det blir det att titta in hos t.ex Timber Press.
Ha det gott
Birgitta
Mycket intressant inlägg OCH mycket intressanta kommentarer du har fått. Det är väl därför man tröttnar på att prenumerera på tidningar, det blir "omtugg" efter ca 1 år. Gäller inte bara trädgårdstidningar utan alla andra också! Jag som är en glad nybörjare i trädgården njuter fortfarande av Allt om Trädgård osv, men om jag "vill gå vidare" måste jag tydligen gå utomlands. Känns lite trist.
SvaraRaderaEn skön fortsättning på veckan önskar Eva Linnea
Det är ju det som är så roligt med din blogg - att få se så mycket vackra och OVANLIGA växter! Fortsätt visa av din mångfald! Jag njuter av dina bilder varje gång jag tittar in...och det är varje gång du gör nya inlägg! Jag kommenterar inte alltid, men NJUTER som sagt!
SvaraRaderakram Lenas trädgård i Blekinge
Jag läser trädgårdstidningen Garten EDEN, en tysk tidning med fantastisk layout och grafik, MEN innehållet är tämligen trivialt. Så det är nog inte alltid bättre med utländska tidningar. Böcker ger väl för det mesta mest valuta för pengarna, men på senare år är jag väldigt nogräknad även när det gäller böcker. Men om Anja ger ut en bok någon gång kommer jag att stå först i kön vid bokhandelsdisken!!! ;-) Även om boken är på finska!
SvaraRaderaHa det gott!
/Ruben
HEJ ALLA!
SvaraRaderaKom att tänka på alla härliga, vackra naturprogram i tv - om DJUR! Visst vore det roligt att få se naturprogram om olika växtbiotoper!
De flesta växter vi har i våra treädgårdar har ett ursprung..../Anja
RUBEN!
;)))! ;DDD! Dessvärre har jag inga talanger åt författarskap och inga tillräckliga kunskaper om växter för den delen heller! Jag är på lärlingsnivå och kommer nog att stanna där!/AQnja
Wille näyttää olevan aika tarkka vahtimaan kun hän kurkistelee kukkien joukossa. Minun siskolla oli ennen todellinen vahtikissa, se kuuli sisälläkin jos joku oli tulossa ja meni heti vastaan tai ikkunasta katsomaan. Sitten heille on tasoittunut tämä eläintilanne kun heillä on nyt koira joka pyytää hiiriä. Nyt viimeksi kun kävimme siellä niin lenkillä käydessä se sai kiinni kaksi hiirtä (ja söi ne heti paikalla, yök!).
SvaraRaderaDu, och den som skrev artikeln, har så rätt! Det saknas verkligen lite mer kvalificerad trädgårdslitteratur på svenska. Som inte är femtio år gammal.
SvaraRaderaProblemet är väl att svenska språket är för litet, och de tilltänkta köparna för få.Det finns ingen som är villig att ge ut böcker som ger så lite ekonomisk förtjänst.
Men jag tror det finns hopp. När alla som köper de vackra böckerna med granna pelargoner på omslaget har hållit på ett tag till så vill de säkert lära sig mer. Då är det dags att slå till!
Kan tyvärr bara hålla med, det är lääänge sen jag såg en intressant tidning eller bok som jag skulle vilja köpa.TA och Natur och trädgård håller ett högra mått men dom är ju inga som man kan köpa ute i handeln.Just nu verkar allt vara inne på inredning och jag skulle vilja ha en bok med fördjupad kunskap både om träd,buskar, perenner,alpiner, woodlands på svenska.
SvaraRaderaHa en underbar dag!!