måndag 14 januari 2013             Förlåt! 
           Jag glömde

att det var Bokashi jag skulle skriva om i detta inlägg!
Men, närjag höll på att titta och välja bland mina bilder fastnade jag för ;denna och jag blev bara 'tvungen' att visa Er den före Bokashi-inlägget:)!Alltså får min rosa
               Solvända
                stråla mot Er!
Vi är vana att se den gul men trädgårdsvarianterna finns i många rosa, röda, orange och vita former.


Vi får hoppas att lyser solen fler gånger i år för att då trivs denna lilla halvbuske i mycket väldränerat läge i full sol.
Tyvärr har jag inget 'vettigt' vetenskapligt namn på min solvända. Den fick flytta hem till mitt Berg för många år sedan när jag besökte en plantskola på Öland. På etiketten stod bara Helianthum, rosa
Den verkar inte alls vara särskilt vanlig i trädgårdarna och jag har inte sett den i plantskolor heller, vilket är synd. Lättodlad på rätt ställe. Vet inget om härdigheten mer än att på mitt Berg är det zon 2-3 och den har klarat sig i många år och håller på att bre ut sig sakta med rötter.


                              (Det är högst osäkert om namnet på bilden stämmer.) 
En riktigt solig sommar blommar den med ständigt nya blommor  i nästan ett par månader.

På Kreta möter du släktingen kretacistros, Cistus creticus
                               (Lånad bild av http://www.alplains.com/Catalog3.htm)
som påminner mycket om solvändan och jag undrar om inte någon art av Cistus är en av min rosa solvändas föräldrer?


Här är en egen bild från Kreta, 2007 på en vit art av cistros. Även där växer släktet på torra och magra och grusiga marker.Vad vore min blogg utan just Dig?!
Tack, för att du tittade in! 
/Anja


16 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder! Kan behövas att titta på, för just nu snöar det;( Hoppas inte att det blir för mycket bara men lite snö kanske hade varit bra nu när det ska bli så himla kallt enligt SMHI. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Kauniit kukkaset. En ole varma, onko mulla ollut tuota kukkaa tummanpunaisena keltaisella keskustalla Sipoossa asuessani...Näyttää aika samalta. Se levisi ja kukki hyvin kivikkoistutuksessa.

  SvaraRadera
 3. Ja här kikar jag in och blir så glad och uppåt av dina blomsterbilder..ty jag älskar blommor!!! Idag stannar jag länge och tittar på dina blomsterbilder...ute är det grått småkall blåst och mörkt..MEN det kommer en vår!!!
  Kram Karina

  SvaraRadera
 4. Härlig med en sommarbild på en vacker blomma. I Mon Jardin finns den i röd. Hoppas den klarar sig för den planterades om i september. Den är så tacksam.Har inte det riktiga namnet här men ska försöka komma ihåg det när vi flyttar ner igen.
  Ha en fin vecka
  Anje

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder på en underbar blomma. Det kan behövas lite värmande bilder nu när det är råkallt och snöar här hos mig.
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker blomma, jag älskar den färgen! Den piggar upp i vinterkylan.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 7. Men, aaaaaahh, vilken härlig färg. Lite hubbabubba sådär. En sån vill jag ha!

  SvaraRadera
 8. Vilken läcker färg den har! Hoppas du får en solig sommar nu så den blommar rikligt:-)
  Ha en fin vecka (och snart har halva januari gått, visst är det skönt?)

  SvaraRadera
 9. Ändra sig kan man ju alltid. Det kommer bli intressant den dagen du slutat ändra dig och skriver om Bokashi, men tills dess gör det inte mig det minsta att njuta av blommor. Speciellt lite speciella! Om man nu vill ha tag i en sån speciell vacker madam och den inte finns i trädgårdar eller plantskolor? Vad göra? Som att bli suktad av en karamellpåse och sen inte få smaka... ;)

  Ha en skön vecka trots smällkallt vinterväder !

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. For en vakker blomst! Her må navn noteres og memoreres :) Deilig å oppdage nye skatter å jakte på :) Ha en strålende ny uke Anja!

  SvaraRadera
 11. Sv: Det är jag som är fröken på den bilden.
  Vi har fått en massa snö.
  Anje

  SvaraRadera
 12. Härliga bilder. Längtan att snön ska försvinna gör ordentligt påmind när jag ser sådana här bilder.
  När jag drabbades av skrivkramp förra året var det lättare att skriva kort på Fb. Många gånger gör jag det från mobilen. I förra månden när jag ville skriva kunde jag inte, skadade ryggen när jag var korkad nog att bära ut mycket, för mycket, bröd till en av vildsvinsåtlarna. Sedan kunde jag inte sitta vid datorn alls. Men lagom till jul blev det bättre men datorn fick vänta lite till ändå.
  Jag gillar också den röda floxen, det blev inte så tokigt även om det blev fel.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 13. Men hur söt kan en liten blommande växt vara? Som ditt solsken, kanske.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 14. Underbart förföriska bilder på plantor jag inte visst om att jag ville ha:)Ska se om jag kan sticka cornusen...
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 15. Ihania kasveja. Cistusta olen kuvannut vain kasvitieteellisessä Ruissalossa. Tuota päivännoutoa olen joskus kokeillut pihalla, mutta ei talvehdi, kuivassakaan ;)

  SvaraRadera
 16. Ja, den är verkligen fin din solvända - eller vad det nu är. Ser dock fram emot ditt bokashiinlägg, tycker det är svårt att hålla den igång under vintern, vet inte vart jag ska lägga den när en hink blivit full!
  Kram!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan